Soud zrušil podmínku exdetektiva Vokála, případ vyzrazení policejní razie se bude řešit znovu

Bývalý kriminalista Luděk Vokál, který figuruje v kauze vyzrazení policejní razie Vidkun, uspěl s odvoláním proti podmínce, kterou mu loni v listopadu uložil soud. Případ se tak znovu vrátí k Obvodnímu soudu pro Prahu 5. Česká televize to zjistila z justiční databáze. Za zneužití pravomoci Vokálovi hrozí až pětileté vězení, bývalý detektiv však svou vinu odmítá.

Vokálovo odvolání řešil Městský soud v Praze. Podle jeho usnesení se bude případem znovu zabývat Obvodní soud pro Prahu 5. „Rozhodnutí soudu I. stupně zrušeno a věc vrácena soudu I. stupně k novému projednání,“ stojí v justiční databázi infoSoud. Mluvčí Městského soudu v Praze Markéta Puci zatím nechtěla sdělit bližší informace.

Luděk Vokál, bývalý elitní detektiv Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ), dostal loni v listopadu třináctiměsíční trest s odkladem na dva a půl roku a zákaz činnosti u policie na 16 měsíců.

Už je pozdě, zbytek ústně, měl napsat Vokál

Olomoucká korupční kauza Vidkun se týká podezřelých vazeb mezi policisty, podnikateli a politiky. Podle obžaloby Vokál prozradil podnikateli Albinu Arifovičovi, s nímž udržoval přátelské kontakty, že policie bude v kauze Vidkun zasahovat.

Brzy ráno mu podle státního zástupce Michala Muravského zaslal prostřednictvím aplikace Viber zprávu: „Už je pozdě, už s tím nic neuděláme, zbytek ústně.“ Na dotaz podnikatele, o co jde, mu údajně odepsal, že o něj ani o Arifoviče nejde.

Na otázku, jestli se má podnikatel připravit na útok ze strany ÚOOZ, mu Vokál podle obžaloby odpověděl: „Asi ne, s tím dotyčným jsi se stýkal okrajově a posledních pár let asi vůbec.“ Přes jejich manželky pak prostřednictvím aplikace podnikateli vzkázal, o koho se policie v kauze zajímá, údajně zmínil tehdejšího hejtmana Olomouckého kraje Jiřího Rozbořila a někdejšího ministra vnitra Ivana Langera. Vokálova manželka u soudu uvedla, že se informace dozvěděla z médií.

Obvodní soud pro Prahu 5 bude o případu rozhodovat potřetí

Prvoinstanční obvodní soud pro Prahu 5 o případu rozhodoval už dvakrát. Poprvé Vokála obžaloby zprostil s tím, že žalovaný skutek nebyl trestným činem. Rozsudek však loni v květnu zrušil odvolací soud.

Vokálův advokát Radek Šmerda už dříve uvedl, že se komunikace mezi jeho klientem a podnikatelem týkala toho, zda tehdejší ředitel ÚOOZ Robert Šlachta zůstane ve funkci. Sám Vokál už loni uvedl, že jeho stíhání mělo být prostředkem k tomu, jak Šlachtu i ÚOOZ zlikvidovat. Trestní řízení podle něj nemělo oporu v důkazech a provázely jej procesní chyby.

Někdejší kriminalista figuruje společně s Arifovičem i v dalším případu. Detektiv údajně v letech 2010 až 2015 poskytoval lidem z podsvětí informace ze spisů protidrogové centrály nebo informace z policejních databází o šéfovi ČEZu Danielu Benešovi či lobbistovi Romanu Janouškovi.