Odjezdy na prázdniny už vypukly. Dálnice auta sotva pobraly

UDÁLOSTI: Silnice směrem ven z velkých měst se zaplnily (zdroj: ČT24)

Prázdniny prakticky začínají. Některé školy již rozdaly vysvědčení, i když formálně by mohly před koncem školního roku využít ještě dva dny. Nastala proto doba velkého přesouvání. V pátek odpoledne provoz na některých místech téměř kolaboval. Policisté ujistili, že jsou na silnicích a na provoz dohlížejí i ze vzduchu, silničáři zase na víkend omezili údržbu.

První těžká dopravní zkouška letošních prázdnin – které nejspíše budou specifické tím, že bude více lidí trávit dovolenou v Česku, a tedy budou po republice více cestovat – přišla vlastně ještě předtím, než začaly. Dálnice D1 se beznadějně zaplnila poslední pátek školního roku – hned poté, co první děti dostaly s předstihem vysvědčení.

Z Prahy se po dálnici odpoledne vyjíždělo v průměru třicetikilometrovou rychlostí. O mnoho lepší to ovšem nebylo ani na dalších dálnicích, které vedou z metropole. Není divu – automobilová doprava je na předpandemických číslech, v některých regionech jezdí lidé ještě více než před vyhlášením nouzového stavu.

Na problematický víkend se připravili silničáři, kteří omezili běžnou údržbu a slíbili, že další práce omezí na minimum. „Zadali jsme dodavatelským firmám, že nesmí dojít k omezení počtu jízdních pruhů,“ uvedl mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl. Těžce se na předprázdninový víkend „vyzbrojili“ i policisté.

K dohledu na dění na silnicích povolali vrtulníky, pomáhat by měly například s hlídáním objízdných tras podél dálnic. Budou také dohlížet na dodržování pravidel provozu a dokumentovat třeba nesprávné předjíždění či porušení zákazu předjíždění nákladních vozidel nebo nedodržování bezpečné vzdálenosti mezi nákladními auty.

Ředitel dopravní policie Jiří Zlý ujistil, že jeho podřízení budou i přímo na silnicích, a to více než obvykle. „Jedná se celkem o nasazení 23 hlídek navíc, které budou působit v pátek, po celou sobotu a celé nedělní odpoledne. Primárně budou dohlížet na plynulost provozu, zejména na dálnici D1, kde je čilá stavební činnost a mohou zde vznikat různé krizové situace, ale také samozřejmě na dodržování pravidel silničního provozu,“ upřesnil.

Omezení kvůli opravám

I přes snahu silničářů omezit práce na silnici v rizikovém období musí řidiči na začátku prázdnin počítat s řadou omezení, a to i na dálnicích. Na D1 pokračuje modernizace sedmi úseků od Mirošovic po Ostrovačice, celkem na 71 kilometrech. Práce probíhají také na D11 u Poděbrad či na D5 u Zbiroha.

Omezen je provoz také na mnoha silnicích první třídy, například I/19 mezi Havlíčkovým Brodem a Přibyslaví je zcela neprůjezdná, stejně jako I/7 na obchvatu Panenského Týnce. Na dopravní omezení se musí připravit řidiči projíždějící Krnovem, pracuje se na mnoha místech na silnici I/35 i na I/48.

Bez komplikací není ani trasa z Brna do Vídně a dále – třeba do Chorvatska či Alp. Objíždět se stále musí most přes novomlýnskou nádrž. Na objízdné trase je i provizorní most, přes který se jezdí kyvadlově, řidiči se tak hlavně ve špičce výrazně zdrží jen pár desítek minut od Brna.