Ústecký kraj podepsal kupní smlouvu na Lužickou nemocnici. Provoz by mohl převzít od ledna

Kupní smlouva mezi Ústeckým krajem a konkurzní správkyní Lužické nemocnice je podepsaná. Za zdravotnické zařízení zaplatí 63 milionů korun, jeho provoz tak zůstane zachován. Kraj nemocnici začne provozovat po rekonstrukci a personální stabilizaci, podle správkyně by to mohlo být od Nového roku.

Kupní smlouvu v pondělí podepsal hejtman Oldřich Bubeníček (KSČM) s insolvenční správkyní Martinou Jinochovou Matyášovou. Ta má pomoci s provozem, dokud nebude nemocnice celá předána.

„Myslím, že to byl jeden z emočně nejnáročnějších konkurzů, které jsme kdy měli,“ uvedla správkyně. Podle ní se podařilo udržet v nemocnici zdravé jádro zaměstnanců. „Jsou to lidé k nemocnici loajální, kteří si přáli, aby neskončila,“ uvedla.

Od ledna by nemocnici mohl spravovat kraj

Předávání zaměstnanců, provozů a budov bude trvat několik měsíců. Podle odhadu Matyášové by mohl kraj začít provozovat nemocnici od Nového roku. „Mělo by dojít k personální stabilizaci v nemocnici a postupně i k rekonstrukcím a dovybavení s tím, že jsme rádi, že k dohodě došlo, aby byla zajištěna zdravotní péče pro celý Šluknovský výběžek,“ uvedl Bubeníček. Kraj už začal vyjednávat s pojišťovnami.

Peníze za prodej nemocnice se stanou součástí majetkové podstaty konkurzu, z níž budou postupně uspokojováni věřitelé. První na řadě bude podle Matyášové stát. „Zaměstnancům na mzdách nic nedlužíme,“ řekla. Podle ní bylo důležité právě pracovníky nemocnice získat. „Důvěřovali nám v tom, že je nechceme o nemocnici připravit, pak se nám podařilo získat podporu města Rumburk a nakonec kraje,“ uvedla.

O úpadku Lužické nemocnice s poliklinikou rozhodl soud loni v srpnu. Městu, které za posledních 15 let do zařízení investovalo zhruba 200 milionů korun, se nepodařilo najít strategického partnera. Zastupitelstvo Ústeckého kraje 20. dubna rozhodlo, že se kraj zúčastní výběrového řízení, a uložilo radě, aby předložila nabídku za 63 milionů korun, tedy částku, na kterou je nemocnice oceněna.

Společnost Lužická nemocnice a poliklinika, jejímž jediným akcionářem je město Rumburk, vykázala za rok 2018 ztrátu zhruba 52 milionů korun a se ztrátou hospodařila i loni. Vedení města už dříve oznámilo, že nemá peníze na její zaplacení, protože by to omezilo chod města.