Česko čekají další vydatné deště. Výstraha platí pro Jihočeský kraj a dva okresy Plzeňského

Události ČT: Česko čekají další vydatné deště (zdroj: ČT24)

V jižních Čechách bude v noci na středu vydatně pršet. Meteorologové předpokládají, že za 24 hodin spadne až 70 litrů vody na metr čtvereční. V povodí horní Vltavy až po nádrž Orlík v noci stoupnou hladiny většiny řek, nemělo by ale jít o přívalové povodně. Během středy by řeky měly překročit místy i druhý povodňový stupeň ze tří, čili stav pohotovosti. Menší toky by měly kulminovat ve středu během dne, Lužnice ve čtvrtek. Nejvyšší vzestup se předpokládá v povodí Blanice. Uvádí to výstražná informace Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Výstraha s vysokým stupněm nebezpečí platí pro Jihočeský kraj a dva okresy Plzeňského kraje.

Podle meteorologů se voda v některých řekách může vylévat z břehů do okolní krajiny. Stromy v podmáčené půdě mohou padat a voda může zaplavit i silnice. Lidé by se měli připravit na možný vznik povodně.

Pršet bude také na jihu Středočeského kraje, kde meteorologové očekávají 50 litrů vody za 24 hodin. Výstraha s nízkým stupněm nebezpečí tam platí od úterních 18:00 do noci ze středy na čtvrtek. Opatrní by měli být zejména řidiči, protože lze očekávat vodu na vozovce.

Očekává se další rozvodnění malých toků

Vzhledem k předpokládaným dešťům a vysokému nasycení povodí očekávají meteorologové vzestup hladin řek také v některých okresech Vysočiny, dále na Znojemsku, ve Zlínském a Moravskoslezském kraji. Vyloučit tam nelze první povodňový stupeň, tedy bdělost.

Některými okresy Olomouckého kraje, ale také Zlínským a Moravskoslezským krajem se ve středu mohou ojediněle přehnat bouřky, při kterých lze čekat přívalový déšť. Během krátké chvíle může napršet 30 litrů vody, rozvodnit se mohou malé toky. Nebezpečí mohou představovat také blesky.

Olomouckým krajem se už silná bouřka s následnou ničivou povodní prohnala v noci na pondělí, následky odstraňují tamní obyvatelé a hasiči zejména na Uničovsku a Šumpersku. Povodně mají jednu oběť, osmačtyřicetiletou ženu z Šumvaldu. Po čtyřiasedmdesátileté seniorce z Oskavy na Šumpersku, pod kterou se utrhl břeh, policie stále pátrá.

Sucho v půdě po deštích ustupuje

Díky deštivému počasí v uplynulém týdnu z mapy zemědělského sucha v Česku prakticky zmizely tři nejhorší stupně sucha ze šesti. Ke zlepšení situace došlo v uplynulých dvou týdnech nejen v povrchové vrstvě půdy, ale zejména v hlubší vrstvě do jednoho metru. V komentáři k aktuální situaci to uvedli tvůrci portálu InterSucho.

„Intenzita sucha v povrchové vrstvě se zlepšila natolik, že v podstatě zde sucho není sledováno. Vyskytují se pouze tři menší oblasti se sníženou úrovní půdní vláhy a to v Českém lese, na Českolipsku a na Krnovsku,“ stojí v analýze k týdnu do 7. června.

Situace se druhý týden v řadě zlepšovala i v hlubší vrstvě půdy od 40 centimetrů do jednoho metru. I přes toto zlepšování je ale přibližně na polovině území počínající sucho. Výrazné až extrémní sucho, tedy dva nejvyšší stupně ze šesti, se vyskytuje v jižních Čechách, Karlovarském, Pardubickém, Královéhradeckém kraji a v Jeseníkách.