Špatný rok pro kůrovce? Chladné počasí by na něj mohlo mít nepříznivý vliv

Události ČT: Vliv chladného počasí na kůrovce (zdroj: ČT24)

Kůrovec v době svého páření potřebuje teplé a suché klima, což v květnu na horách nebylo. Meteorologové přitom říkají, že ani v následujících dnech nebude. V Česku má i nadále vládnout převážně chladné a deštivé počasí. Podle lesníků by to mohlo mít negativní vliv na tuzemskou populaci lýkožrouta. Kůrovec přitom v posledních letech výrazně ovlivnil těžbu a cenu dřeva v tuzemsku. To palivové je teď rekordně levné.

„Máme optimistický výhled do budoucna, protože těch stojících stromů, které napadl kůrovec, je málo,“ uvedl ředitel Národního parku Šumava Pavel Hubený. Tamní lesníci teď mají důvod k veselí, kůrovce totiž oslabila mírná zima, vadí mu i chladnější jaro. 

Jen studenější počasí ale škůdce nezastaví. Stromy, napadené v minulých letech, musí co nejrychleji z lesa, než se oteplí. Důsledkem toho lesníci jen v Krušných horách vytěžili od začátku roku ke konci dubna na čtyřicet tisíc kubíků. Jedná se přitom povětšinou o kůrovcem napadené dříví.

Šíření lesního škůdce v minulých letech napomáhaly vichřice, které les oslabovaly. Správci proto museli těžit a prodávat dřevo levněji, jeho cena se tak dostala na historické minimum. „V současné době se cena pohybuje na úrovni 350 korun za metr krychlový,“ nastínil ředitel krajského ředitelství Lesy ČR Miroslav Rozner.

Lesníci kůrovcem napadené dřevo nestíhají zpracovávat. Proto lidem nabízejí, aby si stromy sami poráželi, což vyjde ještě levněji. Po vytěžení starého dřeva bude nového málo a jeho cena tak pravděpodobně znovu poroste.