Kůrovec ohrožuje i Krkonoše. Pomáhají dobrovolníci, výjimečně i chemie

Události: Kůrovec ničí i Krkonoše (zdroj: ČT24)

S přemnoženým kůrovcem se potýkají také Krkonoše. V některých místech už lesníci mluví o kalamitě, jinde zatím o zvýšeném výskytu tohoto brouka. Nejhorší situace je ve východní části hor: u Jánských Lázní nebo Svobody nad Úpou. Situaci stále ztěžuje také kalamita ze zimy, kdy sníh lámal vrcholky stromů.

Mezi nejpostiženější místa patří jižní svah Černé hory, Špičák nad Temným dolem, Dlouhý hřeben nebo Červená hora. „To jsou všechno oblasti, kde se naši lesníci snaží kůrovcovou gradaci brzdit. Zastavit ji pravděpodobně možné není,“ uvedl mluvčí Správy KRNAP Jakub Kašpar.

Například v lese u Horního Maršova, kde smrky kvůli kůrovci postupně usychají, se lesníci rozhodli další už nevysazovat. „Protože se nacházíme v nadmořské výšce, kam přirozeně patří bukový les s drobnou příměsí dalších druhů,“ vysvětlil Kašpar.

V boji s kůrovcem nepomáhá jenom těžká technika, ale také třeba dobrovolníci, kteří ze stromů odstraňují kůru. „Když se to oloupe, tak to, co tam je, tedy vajíčka, larvy, v podstatě zahynou,“ uvedl lesník ze Správy KRNAP Tomáš Valer.

Sice výjimečně a jen na vybraných skládkách dřeva, se však také v Krkonoších musí občas proti kůrovci zasáhnout chemicky. Kmeny se postříkají a poté zakryjí plachtou. „Aby nedošlo ke kontaktu dalších živočichů, hmyzu s tou účinnou látkou,“ podotkl náměstek ředitele Správa KRNAP Václav Jansa.

Správa Krkonošského národního parku předpokládá, že letos vytěží více než 40 tisíc kubíků dřeva. Dobrou zprávou je, že deštivější počasí posledních dnů vývoj brouka zpomalilo.