Matovič na návštěvě Prahy. Oznámil otevření hranic mezi Českem a Slovenskem

Události ČT: Slovenský premiér Igor Matovič navštívil Prahu (zdroj: ČT24)

Slovenský premiér Igor Matovič přijel na oficiální návštěvu Česka. Jde přitom o jeho první zahraniční cestu po březnovém nástupu do úřadu, kvůli pandemii koronaviru zatím podobné akce odkládal. V Praze se už Matovič setkal s českým premiérem Andrejem Babišem (ANO), se kterým mluvil o dopadech pandemie a o evropském rozpočtu na příští roky. Později se sešel také s prezidentem Milošem Zemanem.

Matoviče uvítal Babiš před Kramářovou vilou. Během ceremonie hrála nejprve slovenská hymna, následovala ta česká. Matovič se pozdravil s několika členy české vlády a Babiš si poté podal ruku s členy slovenské delegace, která Matoviče doprovází.

„Jsem velice rád, že můžu přivítat na první oficiální návštěvě slovenského premiéra Igora Matoviče. Těší mě, že dodržel tuto tradici. My jsme intenzivně komunikovali a pan premiér přivezl takový dárek, který vám teď sdělí,“ řekl Babiš.

„Je to v podstatě náš společný dar, je to takové naše malé tajemství s premiérem Andrejem Babišem, které tedy my známe už dva dny, ale podařilo se ho uchovat pod pokličkou, aby se neprozradilo,“ dodal Matovič. „Ten dárek je, že zavádíme úplně volný pohyb mezi Slovenskou a Českou republikou,“ oznámil šéf slovenské vlády.

„Takže dneska od půlnoci se mohou Češi a Slováci normálně pohybovat mezi Českem a Slovenskem tak, jak to bylo, než přišel vir,“ dodal Babiš na ceremonii. 

Příjezd slovenského premiéra Igora Matoviče ke Kramářově vile (zdroj: ČT24)

Na tiskové konferenci po setkání si oba premiéři pochvalovali, že návštěva proběhla v pozitivní atmosféře. „Setkali jsme se poprvé v životě, i když náš kontakt byl intenzivní. Protože jsme měli společný stát 75 let, tak samozřejmě ty vazby jsou velice blízké, nejenom mezilidské, ale i rodinné. Dnes o půlnoci bychom se tedy měli vrátit do toho normálního režimu,“ upřesnil Babiš. „Na slovenské straně bude samozřejmě probíhat kontrola jiných státních příslušníků. Já apeloval na pana premiéra, aby všechny české espézetky nekontrolovali,“ dodal s úsměvem.

Dále také vysvětlil, že otevření hranic se Slovenskem je pro Česko důležité. „Slovensko je naše druhá největší exportní země po Německu, a potom samozřejmě to je cestovní ruch. Slovensko je druhá největší destinace našich občanů po Chorvatsku, asi 720 tisíc našich občanů navštíví ročně Slovensko. A Slováci v přibližně stejném počtu jezdí k nám. Cestovní ruch je třeba podpořit,“ řekl s tím, že je otevření hranic velká příležitost pro obě země si navzájem pomoci.

V4 by se měla shodnout, dohodli se premiéři

Oba premiéři spolu dále souhlasili v tom, že by visegrádská čtyřka (V4), kterou tvoří Česko, Slovensko, Polsko a Maďarsko, měla najít společnou pozici k evropskému fondu obnovy po epidemii koronaviru. Záležitostí se budou zabývat na summitu V4 v Lednici 11. června. Česko a Maďarsko s nynějším návrhem fondu nesouhlasí, Slovensko a Polsko ho naopak podporují.

Babiš připomněl, že premiéři V4 o fondu debatovali už v úterý s předsedou Evropské rady Charlesem Michelem. „Včera (v úterý) jsme si řekli všichni premiéři, že 11. června v Lednici tomu budeme věnovat asi půl dne nebo možná i více. Budeme ladit společně pozici na Evropskou radu,“ řekl. Matovič doplnil, že cílem bude najít na summitu V4 společné stanovisko středoevropských zemí.

Český premiér také zopakoval, že má vůči návrhu fondu výhrady. Kritizoval zejména skutečnost, že by jedním z kritérií pro rozdělování peněz měla být míra nezaměstnanosti, která podle něj s dopady epidemie nesouvisí. Babiš naznačil, že by za vhodnější kritérium považoval dopad pandemie na hrubý domácí produkt jednotlivých zemí.

Brífink premiéra Andreje Babiše a slovenského předsedy vlády Igora Matoviče (zdroj: ČT24)

Matovič zopakoval vstřícný slovenský postoj k návrhu. Bratislava ale podle něj zároveň vnímá výhrady, které zaznívají z Česka a z Maďarska. O tom, na jakém kompromisu by se země V4 mohly dohodnout, žádný z premiérů nic bližšího neřekl.

Babiš také uvedl, že kolem fondu zůstává mnoho nevyjasněných otázek. Podle něj dosud nebylo jasně řečeno, jaké budou podmínky úvěru, který by si na financování fondu měla EU vzít, nebo jakým způsobem se bude úvěr splácet.

Další věcí, kterou Matovič oznámil, byla lokalita letošního společného zasedání české a slovenské vlády. „Dohodli jsme se, že tradiční společné zasedání české a slovenské se tento rok uskuteční ve Slovenském ráji. Tak trošku symbolicky, abychom zvýraznili ať už krásy Slovenska, nebo význam turismu pro obě země,“ uvedl Matovič. Minulý rok se česko-slovenské jednání konalo v listopadu na zámku ve Valticích.

Následovalo setkání s prezidentem

Matovič se později přesunul na Pražský hrad, kde se sešel s prezidentem Milošem Zemanem.  Prezident mu poblahopřál k vítězství v parlamentních volbách a sestavení kabinetu, vyzdvihl také, že na Slovensku výrazněji neuspěly extremistické subjekty. 

Zeman a Matovič dále vyjádřili přání, aby nadstandardní vztahy obou zemí pokračovaly. Zdůraznili význam uskupení visegrádské čtyřky. Zeman také Slovensku poblahopřál ke zvládnutí pandemie koronaviru a ocenil otevření česko-slovenské hranice. 

Jednání na Pražském hradě se zúčastnili též slovenský ministr vnitra Roman Mikulec a ministr zahraničí a evropských záležitostí Ivan Korčok.

Matovič se svým politickým uskupením Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) vyhrál březnové parlamentní volby, čímž ukončil osmiletou vládu Smeru-SD. Matovičův kabinet se v prvních měsících své vlády musel zabývat zejména reakcí na epidemii koronaviru, Slovensku se podařilo udržet nízký počet nakažených.