Nárůst nemocných v Česku opět zmírnil, v Dole Darkov jich je celkem 113

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) si neumí představit, že by jeho náměstek Roman Prymula setrval na svém postu. Premiér Andrej Babiš (ANO) ho chce udržet na Úřadu vlády. Nárůst počtu potvrzených případů nemoci covid-19 v Česku v úterý po pondělku zmírnil, pozitivně bylo testováno 51 lidí.

On-line přenos

Šíření koronaviru - květen

  • 23:26

    Guvernér Louisiany John Bel Edwards prodloužil koronavirová opatření o další čtyři týdny. Ta původně přitom měla skončit tento pátek.

  • 23:23

    Dalším dvěma organizátorům Trumpova předvolebního mítinku v Tulse vyšel pozitivní test na koronavirus. Celkově jich je už osm. Informoval o tom britský deník The Guardian.

  • 19:02

    Ve Francii zaznamenali v minulých 24 hodinách 31 úmrtí s covidem-19. Denní počet zemřelých se tak už jedenáctý den za sebou drží pod stovkou.

  • Nárůst počtu potvrzených případů nemoci covid-19 způsobované koronavirem se po rekordním pondělku zmírnil.
  • V úterý přibylo 51 případů, celkem jich je 8698. Počet zemřelých s onemocněním stoupl o dva – na 304. Vyléčených je v tuzemsku podle údajů ministerstva 5818.
  • Senát schválil prodloužení ošetřovného pro rodiče a také odklad sociálních odvodů pro firmy.
  • Ministerstvo zdravotnictví zveřejnilo na svém webu informace o opatřeních, která budou regulovat Česko po 25. květnu.
  • Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) reagoval na výrok svého náměstka Romana Prymuly ohleně bezpečnostní prověrky. Jeho výroky mu přijdou poněkud za hranou a na pozici svého náměstka si ho už kvůli nim neumí představit.
  • Premiér Andrej Babiš (ANO) nabídl Romanu Prymulovi post vládního zmocněnce pro zdravotnictví. Celou věc ještě musí kabinet projednat.

Ministr Vojtěch pro Českou televizi řekl, že si neumí představit setrvání svého náměstka Romana Prymuly ve funkci. Vadí mu jeho výroky v médiích, například o bezpečnostní prověrce. Prymula oznámil záměr skončit na ministerstvu ke konci května, pokud nebudou splněny dvě podmínky. Ty sdělil premiéru Andreji Babišovi, ale veřejně je komentovat odmítl.

Právě předseda vlády si přeje Prymulovo setrvání ve státní sféře. Zatímco sám epidemiolog naznačil, že by mohl zamířit do soukromého sektoru, Babiš mu podle svých slov nabídl pozici na Úřadu vlády

Nárůst počtu případů nemoci covid-19 se opět zmírnil

Nárůst počtu potvrzených případů nemoci covid-19 způsobované koronavirem v Česku v úterý po rekordním pondělku zmírnil. Přibylo jich 51 na celkových 8 698, nárůst tak byl oproti pondělku téměř o polovinu nižší. Počet zemřelých s onemocněním covid-19 v úterý stoupl o dva – na 304. Z infekce se vyléčilo celkově 5 818 pacientů, uvádí ministerstvo.

V pondělí přibylo v Česku 111 nových případů covidu-19, což byl nejvyšší denní přírůstek od 21. dubna. Podíl nově zaznamenaných případů nákazy na počtu provedených testů dosáhl 1,51 procenta, což byla nejvyšší hodnota za celý květen. 

V Dole Darkov onemocnělo 113 zaměstnanců, číslo nejspíš poroste

Podle epidemiologů souvisí pondělní nárůst případů s ohniskem nákazy mezi horníky OKD na Karvinsku, a pro vývoj situace v celé republice tak zatím není významný. V Dole Darkov onemocnělo už 113 zaměstnanců a nemocných je také dalších šest jejich rodinných příslušníků. Počet nemocných členů rodiny se ale podle hygieniků zřejmě ještě zvýší. 

Kvůli hromadné nákaze nařídili hygienici v dole rozsáhlé testování. Při něm se podařilo odhalit devět desítek nakažených covidem-19. „Od 18. května, kdy bylo odebráno celkem 791 vzorků, to znamená, že stěr byl proveden u 791 zaměstnanců, bylo z tohoto počtu 88 pozitivních zaměstnanců OKD a dva bánští záchranáři Dolu Darkov,“ uvedl mluvčí moravskoslezských hygieniků Radim Mudra.

Nově se OKD s hygieniky dohodla na dalších opatřeních. „Máme vytvořeny seznamy přeshraničních pracovníků i s kopiemi jejich PCR testů s negativním výsledkem. Budeme sledovat jejich platnost a v případě, že skončí a pracovníci nedodají nový test, nedostanou se na pracoviště,“ doplňuje výkonný ředitel OKD Radim Tabášek.

Krajská hygienická stanice v Ostravě žádá, aby se zaměstnanci z Dolu Darkov nepřesouvali na pracoviště jinam. „Nařízení již dodržujeme i s tím, že jsme zakázali přesuny z jiných lokalit na Důl Darkov,“ podotýká Tabášek.

Důl také přechází ze čtyřsměnného na třísměnný provoz. „Zároveň se pracovní doba zkrátí o jednu hodinu –⁠ tedy na šest a půl hodiny. Se zkrácenou pracovní dobou se nebudou krátit mzdy. Ihned po ukončení směny musí zaměstnanci opustit areál závodu, aby se nesetkali s další směnou,“ popisuje mluvčí OKD Naďa Chattová.

Roušky budou dál povinné ve všech budovách mimo domácnost

Ministerstvo zdravotnictví dopoledne zveřejnilo na svém webu mimořádná opatření, která budou platit od 25. května. Týkají se například provozu škol, restaurací, hotelů, lázní, nemocnic, sociálních služeb, velkých akcí či nošení roušek. Platit budou do odvolání. Oficiálně tak zakotvují pravidla pro obnovování provozu v době ustupující epidemie covidu-19, která úřad představil minulý pátek.

Zveřejněná opatření upřesňují například povinnost nošení roušek od příštího pondělí. Lidé si budou muset nadále zakrývat ústa a nos v budovách mimo jejich domácnost, v MHD a na všech dalších místech, pokud jsou méně než dva metry od lidí, se kterými nebydlí ve společné domácnosti.

Výjimky stejně jako dosud mají děti do dvou let, ve školkách, žáci a studenti při výuce, pokud dodržují 1,5metrové rozestupy. Moderátoři, lidé při fotografování nebo natáčení, pracovníci v kancelářích, pokud jsou od sebe dál než dva metry, nebo lidé pracující v horku.

Zakrytý obličej je nyní povinností, kterou hlídají policisté i strážníci. Hygienici už museli řešit více než deset tisíc takových případů. Správních řízení je tolik, že je v některých krajích nestíhají vyřizovat.

Nejvíce případů porušení mimořádných opatření je v Ústeckém, Moravskoslezském a Jihomoravském kraji. „Enormní nárůst podnětů je patrný, je nesrovnatelný s tím, s čím se běžně setkáváme,“ komentuje ředitelka protiepidemického odboru jihomoravských hygieniků Renata Ciupek.

„Zvládáme to na pokraji sil. To znamená, že na tuto činnost byli vyčleněni odborní pracovníci jiných oddělení,“ popisuje mluvčí hygieniků v Moravskoslezském kraji Radim Mudra. Hygienici v Královéhradeckém kraji upozorňují na to, že na vyřízení všech správních řízení mají tři roky – taková je totiž promlčecí lhůta.

Uvolňování restrikcí s 25. květnem nekončí. Další, například zvýšení počtu účastníků velkých akcí (od pondělí jich bude moct být až 300), je naplánováno na 8. června.

Senát schválil ošetřovné i odklad sociálních odvodů

Senát ve středu potvrdil, že rodiče, kteří by kvůli zdraví či jiným omezením neposlali své děti do otevíraných škol a školek, neztratí nárok na ošetřovné. Budou ale muset uvést některý ze zákonem daných důvodů. Podpora zůstává 80 procent vyměřovacího základu. Vyplácet se bude nejdéle do konce nynějšího školního roku, tedy do konce června.

Horní komora parlamentu také rozhodla, že firmy budou moci odložit úhradu sociálních odvodů za květen až červenec na říjen. Z dluhu zaplatí pětinu obvyklého penále za podmínky, že odvedou pojistné, které musí hradit jejich zaměstnanci.