Rekreační střediska často nemůžou vrátit zálohy za zrušené tábory. Peníze už investovala

Organizátoři táborů a škol v přírodě žádají pomoc od vlády (zdroj: ČT24)

Protipandemická opatření v Česku negativně ovlivnila mimo jiné i provozovatele táborů a škol v přírodě. Rodiče dětí začali po ředitelích škol žádat zpět zaplacené zálohy, školy se je zase snaží dostat přímo od organizátorů pobytů. Někteří ale už peníze investovali do svých resortů. Podle aktuálního harmonogramu by mělo být pořádání škol v přírodě možné od 25.května, u táborů zatím termín není jasný.

Například do rekreačního střediska Hrachov na Příbramsku chodí každý rok na školu v přírodě stovky dětí. Během letošní sezony měly přijet děti zhruba z deseti škol a dětských spolků, zatím jsou ale chatky i učebny prázdné. 

Za pobyt už ředitelé škol provozovatelům zařízení zaplatili, jenže kvůli koronavirovým opatřením se tyto pobyty musely zrušit. Peníze tak chtějí zpět po organizátorech, ti je však ve spoustě případů už investovali do příprav na letošní sezonu, což je běžný postup.

Rodiče chtějí peníze vrátit, školy je však nedostaly

„Teď jsme v takové právní pasti, nevíme jestli jsou smlouvy úplně anulované, jestli máme povinnost vracet zálohy. Pokud z těch šesti měsíců budeme provozovat nějaké pobyty pouze v srpnu a to ještě pro 50 účastníků, tak samozřejmě peníze budou velmi chybět,“ upozornil provozovatel rekreačního areálu Roman Houška. 

V pasti jsou však i ředitelé škol, peníze po nich chtějí rodiče. Zaplatili totiž zálohy, ale školy v přírodě musely být zrušeny. „Rodiče nám svěřili peníze a zajímá je, co my s nimi uděláme,“ řekl Michal Černý z Asociace ředitelů základních škol. 

Organizátoři chtějí podobné záruky jako cestovní kanceláře

Skoro čtyřicet subjektů, které podobné pobyty organizují, teď žádá o pomoc vládu. Někteří už totiž čelí nejen předžalobním výzvám, ale i žalobám.

Ministr školství by měl podle organizátorů doporučit ředitelům škol, aby využili přeložení rekreačních pobytů. Možností by byl i odklad vrácení zaplacených záloh do srpna 2021, jak je tomu u cestovních kanceláří. „Rodiče by tak nepřišli o zaplacené zálohy,“ řekl Roman Houška, který je zároveň iniciátorem otevřeného dopisu vládě.

Ministr školství Robert Plaga (ANO) ale řekl, že tuto záležitost má řešit ministerstvo pro místní rozvoj. Podle šéfky resortu Kláry Dostálové (za ANO) mohou i tito podnikatelé využít takzvaný lex-voucher. „Samozřejmě je možné, aby si škola s tou cestovní kanceláří ten voucher domluvila,“ ujistila. 

V případě, že se školy s organizátory nedomluví, byla by možnost využít program na podporu podnikatelů COVID III a mohli by tak žádat o stejnou podporu jako OSVČ, to znamená 500 korun na den od 12. března. To však platí pro majitele rekreačních objektů, kteří jsou v pozici jednočlenného s.r.o.