Nikdo by neměl podle vlády dostat výpověď z bytu, protože nemůže splácet v době epidemie nájem

Ústřední krizový štáb i vláda se shodli na prodloužení nouzového stavu o třicet dnů. Chtějí také, aby policisté mohli za porušení vládních opatření udílet pokuty na místě. Vláda také podpořila zákon, podle něhož nesmí nájemník dostat výpověď z bytu, pokud není schopen kvůli epidemii platit nájemné. Do středečního večera potvrdily testy nákazu koronavirem celkem u 3508 lidí v Česku. Podle odhadů zdravotnických statistiků by mohlo být v zemi v polovině dubna kolem osmi tisíc laboratorně potvrzených případů nemoci COVID-19, na konci měsíce pak 14 200. Kraje mají proto připravit lůžka pro nakažené seniory.

On-line přenos

Šíření koronaviru – do dubna

  • 23:14

    Tři fotbalisté Fiorentiny a čtyři hráči Sampdorie Janov se nakazili novým typem koronaviru. Oba italské kluby o tom informovaly po vyhodnocení výsledků testů, které provedly před návratem k tréninku po dvouměsíční pauze zaviněné pandemií nákazy covid-19.

  • 23:10
    Česká televize

    Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v rozhovoru pro ČT také potvrdil, že NATO se nyní připravuje na možnou druhou vlnu koronaviru. Popsal, že Aliance proto spustila i nový operační plán.

  • 22:06

    Řecko oznámilo, že ve snaze zachránit aspoň část zisků z letní turistické sezony začne postupně otevírat antické památky a muzea. Země by se pro cestující ze zahraničí měla otevřít od července.

  • Ve čtvrtek se otevřely prodejny domácích potřeb, které nabízí ochranné prostředky, a prodejny například smíšeného zboží, kde se prodej potravin oddělí od dalšího sortimentu.
  • Šest vybraných firem má dodávat přednostně pro stát. Jde o výrobce ochranných prostředků nejvyšší kvality, které mohou využít zdravotníci a zaměstnanci v první linii.
  • Ústřední krizový štáb a vláda se shodli na prodloužení nouzového stavu o třicet dnů. Zatím má končit 11. dubna. S prodloužením souhlasí i zástupci opozice v krizovém štábu.
  • Vláda schválila mimořádné opatření, podle něhož mají být ve všech krajích připravena lůžka pro seniory. Jde o 60 lůžek na 100 tisíc obyvatel.
  • Premiér Andrej Babiš (ANO) uvedl, že by se mohly začít postupně otevírat školy. Nejdříve mateřské a první stupeň základních škol. Je však nutné zajistit metrový odstup mezi dětmi. 
  • Člověk v tísni vyhlásil sbírku SOS Česko, která je určena na pomoc nejohroženějším skupinám obyvatel, jako jsou samoživitelky, sociálně slabí nebo lidé, kterým hrozí, že přijdou o práci. Konto sbírky SOS Česko: 3789 3789 / 0300
  • Celkem je v Česku 3805 potvrzených případů nákazy, za čtvrtek jich přibylo 216. Nemoci podlehlo už 44 lidí, 67 pacientů se uzdravilo.

Vláda ve středu schválila návrh zákona, podle kterého nesmí nájemník dostat výpověď z bytu, pokud není kvůli epidemii koronaviru schopen platit nájemné. Dluh z nájemného bude moct splatit do konce května 2021. Oznámila to ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO), podle které je potřeba pro lidi udržet bydlení. Zdůraznila, že nejde o odpuštění nájemného.

Sněmovna by se měla zákonem zabývat ve zkráceném jednání v rámci vyhlášeného stavu legislativní nouze. Návrh zákona ministerstvo zveřejnilo ve vládní knihovně.

Zákon zároveň odkládá splátku půjčky Státního fondu rozvoje bydlení. „Tak aby i mladí lidé, kteří žádali v rámci bydlení pro mladé, bytová družstva, společenství vlastníků jednotek mohli požádat o odložení splácení úvěrů, a to až do 30. listopadu 2020,“ řekla Dostálová. Odložena by podle ní byla splátka jistiny, tak i příslušenství k úvěru.

Poslední navrhované opatření spočívá v prodloužení lhůt pro doručení vyúčtování v domě s byty podle zákona o službách. Vyúčtování by mělo být podle Dostálové hotové do konce dubna. „Což je teď samozřejmě velmi problematické, protože odečty tepla, teplé vody v mnohých bytech dálkově nelze udělat, proto je odloženo vyúčtování o čtyři měsíce až do 31. srpna 2020,“ řekla Dostálová. Finanční narovnání související s tímto vyúčtováním je prodlouženo do konce dubna 2021.

Policie by mohla pokutovat porušování vládních opatření

Policisté by mohli dostat pravomoc ukládat lidem na místě pokuty až 10 tisíc korun za porušení opatření zavedených vládou a ministerstvem zdravotnictví kvůli šíření nového typu koronaviru. Kabinet tak schválil ve středu na návrh Ústředního krizového štábu předlohu ministerstva vnitra, která s tím počítá. Zákon by podle vlády měla projednat sněmovna ve stavu legislativní nouze. Policisté by mohli pokutovat lidi například za porušení zákazu pohybu či za nezakrývání dýchacích cest mimo domov.

Přestupky proti mimořádným opatřením ministerstva zdravotnictví mají dnes podle stávajících předpisů projednávat krajské hygienické stanice. Předpis o ochraně veřejného zdraví ani krizový zákon neumožňují, aby je na místě projednávala státní či obecní policie.

Podle mluvčího policejního prezidia Davida Schöna provádějí policisté denně několik tisíc kontrol, zda lidé vládní nařízení dodržují. Například v pondělí udělala policie přes dvanáct tisíc kontrol a správním orgánům oznámila 139 deliktů. Dodržování vládních nařízení kontrolují i městští strážníci.

Nouzový stav by mohl platit až do května, váže se na něj podle Vojtěcha i omezení pohybu osob

Vláda na popud Ústředního krizového štábu také rovněž usiluje o prodloužení nouzového stavu o dalších 30 dní, platil by pak až do 11. května.

Rozhodnout o tom musí poslanci, kteří se sejdou příští týden. Zvláštní schůze sněmovny je svolána na úterý 7. dubna od 10:00.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) řekl, že považuje za vhodné zachování nouzového stavu i kvůli omezení volného pohybu osob. Toto restriktivní opatření není na nouzový stav právně navázáno, vláda ho vyhlásila na základě zákona o veřejném zdraví, a ne podle krizového zákona. „Na druhou stranu se domnívám, že to je mimořádně provázáno. Omezovat pohyb bez nouzového stav by nebylo úplně adekvátní,“ řekl Vojtěch.

Opozice však žádá vysvětlení, k čemu chce vláda nouzový stav využít. Její část je ochotná debatovat o prodloužení nouzového stavu na kratší dobu dvou týdnů.

Otevřít se mohou obchody s domácími potřebami a smíšeným zbožím

Vláda zmírnila dva týdny starý plošný zákaz vývozu léků do zahraničí, který zavedla 17. března. Nově platí zákaz pro zhruba 300 léčivých přípravků. Jde o léky testované na nákazu novým typem koronaviru, jiná antivirotika, ale i léky na snižování horečky s paracetamolem nebo antibiotikum penicilin. Léky, které jsou v souvislosti s léčbou nemoci zmíněné, lidé často z lékáren vykoupí. Například u přípravků z paracetamolem museli výrobci i posílit produkci.

Vláda také zvažuje, že by na popud České asociace farmaceutických firem (ČAFF) zařadila výrobu léků do režimu takzvané kritické infrastruktury.

Od čtvrtka se mohou otevřít prodejny domácích potřeb, které nabízí ochranné prostředky. Zákaz prodeje se nebude vztahovat ani na prodej potravin v obchodech, kde lze oddělit sekci potravin od ostatních částí, například prodeje textilu. Týká se to například takzvaných smíšených zboží.

Šest výrobců pomůcek má dodávat pro stát

Na návrh Ústředního krizového štábu vláda rozhodla, že šest domácích výrobců ochranných pomůcek proti koronaviru má zásobovat přednostně ministerstvo vnitra. Na počtu výrobků, které stát bude odebírat, se podle mluvčí štábu Kláry Dlubalové ministerstvo dohodne s jednotlivými firmami.

Nařízení o přednostních dodávkách směřuje na společnosti, jež vyrábějí ochranné prostředky nejvyšší kvality, které mohou využít zdravotníci a zaměstnanci v první linii.

„Jde o reakci na situaci, kdy domácí výrobci sice nedokážou zásobovat stát miliony respirátorů, ale jsou schopni nabídnout důležité specifické ochranné pomůcky a zdravotnický materiál nejvyšší úrovně,“ uvedla Dlubalová.

Mezi firmy, kterých se nařízení týká, patří podle mluvčí Gumárny Zubří s ochrannými maskami CM6, Sigma VVÚ s filtry k ochranným maskám P 3R a dalším, AVEC Chem s filtry k ochranným maskám P 3R a filtry, Vítkovice Cylinders s ocelovými bezešvými tlakovými lahvemi pro medicinální plyn, Draeger Safety s redukčními ventily na ocelové bezešvé lahve pro medicinální plyn a GCE s ventily s řízeným dávkováním kyslíku.

Události: Dobrovolníci pomáhají ohroženým, pomoc nabízí i firmy (zdroj: ČT24)

Podle středečního vyjádření ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) jsou filtry domácí výroby účinnější než filtry FFP3 nyní dodávané z Číny. Kyslíkové lahve pak potřebuje ČR proto, že se může navýšit počet vážně nemocných, kteří budou potřebovat plicní ventilaci a nebudou na lůžkách napojených na centrální rozvod kyslíku.

V Ústředním krizovém štábu už v pondělí vznikla pracovní podskupina, která se má zabývat dodávkami ochranných pomůcek domácí výroby. Své nabídky na dodání roušek či respirátorů mohou domácí výrobci posílat na e-mail covpoint@mpo.cz.

Nakažených je asi 3500 lidí

Z nemoci COVID-19, kterou koronavirus způsobuje, se uzdravilo v Česku 48 lidí. Zemřelo dosud 39 lidí, uvedlo ministerstvo zdravotnictví na svém webu. Oproti ranním údajům stoupl počet obětí o sedm.

Počet potvrzených případů nákazy koronavirem se zvýšil během středy zatím o dvě stovky na 3508, v úterý byl denní nárůst 307 případů, druhý nejvyšší.

Přibývá rovněž počet testovaných, v úterý bylo provedeno 6206 testů, dosavadní maximum činilo 5247 testů z minulého pátku.

Predikce: V polovině dubna osm tisíc nakažených

Odhalených případů ale bývá obvykle víc, pokud se více testuje. Během úterý bylo provedeno přes šest tisíc dvě stě testů, což převýšilo dosavadní denní maximum 5247 testů z minulého pátku. Ministr zdravotnictví Vojtěch tvrdí, že v mezinárodním srovnání je počet v Česku provedených testů nadprůměrný. Podíl pozitivních pacientů v celkovém počtu testů je 6,1 procenta.

Počet pacientů podle Vojtěcha bude dál růst. „Žádný stát není schopný epidemii zastavit ze dne na den. Rozhodně nemíříme (za) italským nebo španělským scénářem,“ řekl.

Události: Jeden nakažený dnes nakazí v průměru už jen 1,1 dalších lidí (zdroj: ČT24)

Do poloviny dubna by dle predikcí ÚZIS mělo být v Česku zjištěno osm tisíc potvrzených případů koronaviru. Ke konci měsíce pak čtrnáct tisíc dvě stě. Podíl nakažených seniorů může stoupnout zhruba na čtyřicet procent. Jde o střední čísla, zdravotní systém by měl podle ředitele ústavu Ladislava Duška zvládnout i pesimistický scénář se třiceti tisíci nakaženými na konci měsíce.

Dušek také uvedl, že reprodukční číslo, tedy údaj o tom, kolik jeden nakažený jedinec infikuje lidí, se snížilo od omezení volného pohybu osob na 1,1. Snížení hodnoty pod jedna by podle Duška znamenalo zvládnutí epidemie.

„Na začátku jsme použili reprodukční číslo 2,6. Nově od března odhadujeme, že první vlna opatření reprodukční číslo snížila na 1,32 a omezení volného pohybu na 1,1,“ uvedl Dušek.

Tisková konference o vývoji onemocnění COVID-19 v Česku (zdroj: ČT24)

Nemocnice by měly problémy od 45 tisíc nakažených

Nemocniční kapacity jsou podle Vojtěcha schopné situaci zvládat. Na plicních ventilacích v nemocnicích je zhruba šedesát lidí, jeden pacient potřebuje přístroj ECMO, který okysličuje krev. České nemocnice jich mají k dispozici 72.

Asi třináct procent nemocných s COVID-19 stráví část léčby v nemocnici, dosud jich bylo čtyři sta. Čtvrtina z nich potřebuje intenzivní péči, uvedl Dušek.

Před týdnem statistici prezentovali, že nemocnice zvládnou 33 tisíc nakažených v případě, že do nemocnic bude muset asi desetina z nich. Předseda České společnosti anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Vladimír Černý řekl, že problémy by mohly nastat na hranici kolem 45 tisíc nakažených.

V krajích má vzniknout pro seniory 60 lůžek na 100 tisíc obyvatel

„Na rozdíl od jiných států, které mají primárně zasaženou seniorní populaci, to tak v Česku není,“ řekl Vojtěch. Podíl seniorů mezi nakaženými se podle něj nezvyšuje. Podle ředitele ÚZIS Duška jde o zhruba 22 procent diagnostikovaných. „Předpokládám, že senioři jsou také relativně často testováni,“ řekl. Ve Španělsku a Itálii jde o více než polovinu.

Přesto se mezi nimi, například v domovech pro seniory, nákaza šíří. Vláda proto na návrh ministryně sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) ve středu schválila mimořádné opatření, podle něhož mají být ve všech krajích připravena lůžka pro seniory. Jde o 60 lůžek na 100 tisíc obyvatel.

Zařízení pro seniory, kde se objevila nákaza, dostanou ochranné pomůcky vyšší třídy, například brýle, štíty, obleky a respirátory. Pro ostatní zařízení budou pravidelně připravovány pouze rukavice a roušky. Nový systém rozdělování začal platit od středy. Doplňovat zásoby pomáhají dobrovolníci i sbírky.

Události: Senioři tvoří asi pětinu nakažených koronavirem v Česku (zdroj: ČT24)

Už dříve se zástupci vlády s hejtmany domluvili, že zvláštní zařízení v případě nutnosti vzniknou v regionech. Ještě ve středu večer by Maláčová měla o opatřeních v domovech pro seniory, kteří patří k nejohroženějším novým typem koronaviru, s hejtmany znovu jednat.

Vláda také zvažuje formu personální pomoci v domovech pro seniory. Ministr vnitra  Hamáček hovoří o možnosti výpomoci vojáků, nikoli ale armádních zdravotníků, kteří mají pomáhat při testování obyvatel.

V domově pro seniory v Litoměřicích se šíří nákaza koronavirem (zdroj: ČT24)

Ministerstvo od pondělí nařídilo testovat všechny nově přijímané klienty, ať už z jiných zařízení, z rodin nebo z nemocnic. Testovat všechny lidi, kteří v nich žijí, není podle ministra reálné.

V pražské Nemocnici Na Františku už začalo fungovat oddělení, které je vyčleněno pro nakažené seniory. Jde o tři pokoje s devíti lůžky. Nemocnice tím vyšla vstříc ministerstvu zdravotnictví, které vyhradilo seniorům s nemocí COVID-19 celkem 329 lůžek – v Praze také v Nemocnici Na Bulovce a dále v Lázních Toušeň u Prahy a v Těchoníně na Orlickoústecku. 

Štáb získal poradní tým ekonomů

V Ústředním krizovém štábu se ustavil poradní tým ekonomů, který se bude zabývat i dlouhodobými dopady omezení v souvislosti s nákazou koronavirem na společnost. Tým povede Jan Švejnar, kromě něj v něm zasedne dalších jedenáct ekonomů. 

Štáb se poprvé sešel i se zástupci opozičních parlamentních stran. Jsou to poslanec a lékař Vít Kaňkovský (KDU-ČSL), prezident České stomatologické komory Roman Šmucler, senátor a bývalý policejní prezident Martin Červíček (ODS) a ekonom Filip Matějka. Podle Hamáčka se ukázalo, že je štáb schopen i s nimi věcně řešit problémy.

Brífink po jednání Ústředního krizového štábu 1. dubna (zdroj: ČT24)

Zákaz vycestování platí do velikonoční neděle

Zákaz vycestování obyvatel Česka do ciziny platí až na výjimky zatím do 12. dubna, tedy do velikonoční neděle, stejně jako zákaz vstupu cizinců do Česka. Vláda své pondělní rozhodnutí, kterým nahradila svá dřívější opatření v této záležitosti, opřela o vyhlášený nouzový stav podle ústavního zákona o bezpečnosti a související krizový zákon.

Se zákazem přeshraničního cestování souvisejí obnovené kontroly na hranicích s Německem a Rakouskem a na letištích. Opatření bylo zavedeno podle zákona o ochraně státních hranic a platí do konce 4. dubna. Hranice se Slovenskem a s Polskem byly uzavřeny z iniciativy těchto zemí.

UvR: Pendlerům vadí opatření 21/14 (zdroj: ČT24)

Takzvaní pendleři, kteří pracují za hranicemi, mají podle nařízení vlády v zahraničí strávit tři týdny v kuse a po návratu do Česka jít na dva týdny do karantény. To se jim ale nelíbí. Podle advokáta Michala Staňka je navíc toto opatření protiústavní, a proto podal k Městskému soudu v Praze návrh na jeho zrušení.

„Opatření 21/14 je v rozporu s Listinou a právem na to si vydělávat na své živobytí prací. Zároveň je diskriminační, že se vztahuje jenom na pendlery, kteří mají jezdit do Německa a Rakouska,“ tvrdí Staněk.

Z Chicaga přiletěl repatriační let

Do Česka se vrátilo 175 občanů ze Spojených států, přiletěli repatriačním letem. Všechny čeká dvoutýdenní karanténa. Speciální let ze Spojených států odletěl z Chicaga v úterý. „Na palubě byli jen čeští občané, a to z USA a malá skupina - pět lidí - z Islandu, kde letadlo obvykle tankuje. Celkem 180 pasažérů,“ uvedla mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Štíchová.

S dalším podobným letem z USA vláda nyní nepočítá. Velvyslanectví ve Washingtonu ale upozorňuje Čechy na možnost nákupu letenky na charterový let organizovaný Slovenskem, který se uskuteční příští týden z Miami do Bratislavy.

Konec plošné karantény v Kynicích

V Kynicích na Havlíčkobrodsku skončila s úterní půlnocí karanténa vyhlášená kvůli koronavirové nákaze 16. března. V obci s asi devadesáti obyvateli bylo potvrzeno osm případů nákazy. Na dodržování opatření nařízené hygieniky dohlížela po celou dobu policie, žádné porušení nezaznamenala, uvedla policejní mluvčí Dana Čírtková.

„Z mého pohledu se svět venku absolutně změnil, někteří z nás jsme doma od pátku 13. Nebude pro nás těžké se zase začlenit, ale určitě nebudeme moc vyjíždět. Myslím, že tady budeme v bezpečí,“ řekla České televizi o opětovném otevření obce okolnímu světu starostka Kynic Jaroslava Smetanová.

Karanténu má nadále nařízenou 26 obyvatel obce, a to jak kvůli nemoci COVID-19, tak kvůli kontaktu s nemocným.

UvR: Konec plošné karantény v Kynicích (zdroj: ČT24)

Sněmovna ve zrychleném režimu

Dluhopisovou novelu o České národní bance, úpravu přijímacích zkoušek na vysoké školy a snížení administrativní zátěže úřadů práce projedná sněmovna zrychleně ve stavu legislativní nouze. Rozhodl o tom předseda dolní komory Radek Vondráček (ANO). Vládní předlohy nejdříve posoudí příslušné výbory, svá vyjádření k nim mají dodat poslancům nejpozději v úterý 7. dubna ráno. Ve stejný den by se měla podle plánů uskutečnit schůze pléna.

Na schůzi poslanci projednají s největší pravděpodobností i další zákony, které vláda schválila v úterý nebo ve středu Jde mimo jiné o státní výplatu 25 tisíc korun drobným podnikatelům a dalším osobám samostatně výdělečně činným postiženým koronavirovou krizí a o balíček opatření ministerstva spravedlnosti.