Noste roušky dál, vyzývá Prymula. Některá vyjádření WHO jsou podle něj možná politicky motivovaná

Události: Aktuální vývoj pandemie nového koronaviru (zdroj: ČT24)

Náměstek ministra zdravotnictví a epidemiolog Roman Prymula nesouhlasí s vyjádřením Světové zdravotnické organizace (WHO), že nošení roušek nemá smysl. Některá prohlášení WHO jsou podle něj politicky motivovaná. Nákup a distribuci ochranných pomůcek v Česku budou nově řídit odborné skupiny, po jednání Ústředního krizového štábu to řekl jeho nový šéf a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). V litoměřickém domově pro seniory je potvrzeno 52 nakažených klientů.

On-line přenos
Šíření koronaviru – do dubna
23:14

Tři fotbalisté Fiorentiny a čtyři hráči Sampdorie Janov se nakazili novým typem koronaviru. Oba italské kluby o tom informovaly po vyhodnocení výsledků testů, které provedly před návratem k tréninku po dvouměsíční pauze zaviněné pandemií nákazy covid-19.

23:10
Česká televize

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v rozhovoru pro ČT také potvrdil, že NATO se nyní připravuje na možnou druhou vlnu koronaviru. Popsal, že Aliance proto spustila i nový operační plán.

22:06

Řecko oznámilo, že ve snaze zachránit aspoň část zisků z letní turistické sezony začne postupně otevírat antické památky a muzea. Země by se pro cestující ze zahraničí měla otevřít od července.

  • Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula nesouhlasí s vyjádřením Světové zdravotnické organizace (WHO), že nošení roušek nemá smysl. WHO údajně chce, aby ochranné prostředky dominantně zůstaly pro zdravotníky.
  • Nákup a distribuci ochranných pomůcek budou nově řídit odborné skupiny, po jednání Ústředního krizového štábu to řekl jeho předseda a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).
  • Vlána na svém úterním jednání schválila, že OSVČ postižené pandemií dostanou od státu jednorázovou částku 25 tisíc korun. Kabinet rovněž přijal kurzarbeit. Stát bude vyplácet dva druhy příspěvků na mzdy za období od 12. března do konce dubna. 
  • Městský soud v Praze odmítl návrh na zrušení mimořádného opatření, kterým ministerstvo zdravotnictví kvůli koronavirové krizi zakázalo přítomnost doprovodu u porodů. Podle soudu resort napadené opatření už zrušil, což brání dalšímu řízení.
  • Senát odmítl úvahy ministerstva obrany o posílení vlády či premiéra v případě, že se Parlament v době krize nebude schopen sejít. Bez souhlasu Senátu změna ústavy přijata nebude, uvedli zástupci opozice.
  • V litoměřickém domově pro seniory je potvrzeno 52 pozitivních klientů testovaných na přítomnost COVID-19 z celkem 72 klientů. Jeden muž zemřel v pondělí, nákaza ale nebyla hlavní příčinou úmrtí.
  • Onemocnění COVID-19 se potvrdilo také u devíti pracovníků kardiologického oddělení nemocnice Pardubice, jedním z nich je lékař. Oddělení funguje v omezeném provozu, dodal.
  • V Česku bylo v úterý večer 3257 potvrzených případů nákazy koronavirem. Dosud zemřelo 31 lidí, 45 se uzdravilo. Údaje průběžně zveřejňuje web ministerstva zdravotnictví.

Roman Prymula v rozhovoru pro ČT řekl, že s vyjádřením WHO o nošení roušek nesouhlasí. Organizace uvedla, že jejich používání nemá smysl a nedoporučuje se. Prymula ale připomněl, že v Česku lidé nosí roušky nikoliv pro vlastní ochranu, ale pro ochranu svého okolí. Doporučení WHO se podle něj na tuto situaci nevztahuje. 

„Světová zdravotnická organizace vydává řadu prohlášení, která jsou možná trochu politicky motivovaná. Snaží se, aby tyto ochranné prostředky dominantně zůstaly pro zdravotníky,“ reagoval Prymula.

Rozhovor s Romanem Prymulou, šéfem Centrálního řídícího týmu COVID-19 (zdroj: ČT24)

Hamáček zavádí nový systém pro nákup a rozvoz ochranných pomůcek

Nákup a distribuci ochranných pomůcek budou nově řídit odborné skupiny. Kromě toho budou mít v gesci i spolupráci se zdravotnictvím. Vyplynulo to z jednání Ústředního krizového štábu. Plánuje se i ekonomický tým, který by měl řešit dopady koronaviru a výhled do budoucna, řekl šéf štábu Hamáček.

Ústřední krizový štáb se v úterý dopoledne sešel poprvé pod vedením Jana Hamáčka, který ve vedení vystřídal Prymulu. Cílem jednání bylo podle nového šéfa zejména rozdělení kompetencí. Jednání štábu v plénu budou jednou týdně ve středu, denně se bude scházet vedení Ústředního krizového štábu.

Cílem je nastavit systém distribuce ochranných prostředků po celé České republice.
Jan Hamáček
předseda Ústředního krizového štábu

Štáb bude mít na jednom místě k dispozici údaje o objednávkách a dodávkách ministerstva vnitra i zdravotnictví a bude moci upravovat distribuci podle potřeby. „Pokud bude ve skladech ministerstva zdravotnictví, respektive z dodávek ministerstva zdravotnictví, které jsou rezervovány pro fakultní nemocnice, někde převis, tak jsme schopni to realokovat do krajů, do systému ministerstva vnitra a obráceně,“ uvedl Hamáček.

Vznikla i mediální skupina, která bude koordinovat mediální výstupy z jednotlivých resortů. Odborná zdravotní skupina pak bude komunikovat s centrálním řídícím týmem COVID-19 pod vedením Prymuly, který má na starosti projekt chytré karantény, přípravu nemocnic, otázku léků, laboratoří či zabezpečení lůžek.

Brífink předsedy Ústředního krizového štábu Jana Hamáčka (zdroj: ČT24)

Do krizového štábu míří Šmucler i Kaňkovský

Z opozičních kandidátů budou v Ústředním krizovém štábu poslanec a lékař Vít Kaňkovský (KDU-ČSL), prezident České stomatologické komory Roman Šmucler, senátor a bývalý policejní prezident Martin Červíček (ODS) a ekonom Filip Matějka. Premiér Andrej Babiš (ANO) opozici původně nabídl tři místa. 

Matějka byl společným nominantem Pirátů a Starostů a nezávislých. Šmuclera, který patřil ke kritikům řízení zásobování ochrannými pomůckami, navrhla TOP 09. Červíčka a Kaňkovského nominovaly jejich strany. 

Do štábu se nedostal kandidát hnutí SPD Radovan Vícha. Komunisté dříve avizovali, že do štábu chtějí vyslat poslance Zdeňka Ondráčka, o záležitosti budou ale ještě následně jednat. Hnutí Trikolóra navrhlo svého garanta pro oblast zdravotnictví a bývalého ředitele Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Marka Zemana.

Fiala: Posílení vlády není nutné

Senátoři odmítli úvahy ministerstva obrany o posílení vlády či premiéra v případě, že se parlament v době krize nebude schopen sejít. Bez souhlasu Senátu změna ústavy přijata nebude, upozornili zástupci opozice, která má v horní komoře většinu. Od návrhu ministerstva obrany se distancoval i premiér Babiš.

S případnou úpravou nesouhlasí ani šéf ODS a místopředseda sněmovny Petr Fiala. Podle něj je změna nepřijatelná. „Je potřeba to jasně odmítnout, není to vůbec potřeba,“ uvedl Fiala.

Vláda schválila příspěvek pro OSVČ, přijala i kurzarbeit

Vláda na svém úterním jednání schválila, že OSVČ postižené pandemií dostanou od státu jednorázovou částku 25 tisíc korun. Kabinet rovněž přijal kurzarbeit. Stát bude vyplácet dva druhy příspěvků na mzdy za období od 12. března do konce dubna.

Vláda schválila i „lex covid justice,“ tento návrh má chránit podnikatele před insolvencí a zmírňuje podmínky lidí v oddlužení. Dojde také k zastavení exekucí, ve kterých v posledních třech letech nebylo nic vymoženo.

Vojtěch nechtěl odhadovat, jak dlouho budou uzavřené hranice

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) nechtěl na tiskové konferenci po jednání vlády odhadovat, jak dlouho zůstanou uzavřené hranice kvůli koronavirové krizi. Napoví to podle něj epidemiologický vývoj v řádu týdnů a měsíců. Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula v úterý v Mladé frontě Dnes (MfD) odhadl, že letos nebude možné například na letní dovolenou vycestovat vůbec.

Vojtěch na dotaz, zda s Prymulovým názorem souhlasí, řekl, že situace se dá těžko předvídat. „Nějaký čas to trvat bude, nebudeme se moci odpouzdřit úplně brzy. Epidemiologická situace je vážná v okolních zemích, prakticky ve všech je horší než u nás. Riziko přenosu či zavlečení z těchto zemí je výrazné,“ uvedl ministr.

Občané podle něj budou kvůli tomu muset opatření nějakou dobu strpět. „Jak bude dlouhé, to ukáže až vývoj v řádu týdnů a měsíců, jak se Česká republika a další státy s epidemií poperou,“ uvedl. Úřady podle něj sledují vývoj situace v okolních zemích každý den. „A podle toho se musíme zařídit i u nás, abychom zajistili veřejné zdraví našich obyvatel,“ dodal.

Soud odmítl návrh, který měl vrátit otcům právo být u porodu

Městský soud v Praze v pondělí odmítl návrh na zrušení mimořádného opatření, kterým ministerstvo zdravotnictví kvůli koronavirové krizi zakázalo přítomnost doprovodu u porodů. V tiskové zprávě o tom informovala Liga lidských práv, která se na přípravě žaloby podílela.

Soud v rozhodnutí argumentuje tím, že ministerstvo napadené opatření už zrušilo, což brání dalšímu řízení. Liga upozorňuje, že opatření bylo nahrazeno jiným a míní, že soud se měl zabývat platným opatřením. Organizace chystá proti usnesení soudu kasační stížnost a pracuje i na podání k Ústavnímu soudu.

Události, komentáře: Zbyněk Straňák a Ondřej Koraba k zákazu otců u porodu (zdroj: ČT24)

Liga se domáhala toho, aby soud opatření ministerstva zrušil. Do doby, než soud ve věci rozhodne, měl podle představ žalobců předběžným opatřením konkrétní porodnici nařídit přítomnost doprovodu u porodu umožnit. Soud v usnesení návrh odmítl. „Nezbytnou podmínkou pro řízení o návrhu na zrušení opatření obecné povahy je existence opatření, proti kterému návrh směřuje. (…) Soudem bylo zjištěno, že napadené opatření bylo zrušeno samotným odpůrcem,“ uvedl soud.

Riziko nákazy se u porodu údajně nezvyšuje

Ministerstvo zdravotnictví den po podání žaloby opatření nahradilo jiným, kde stanovilo výjimky. Doprovod umožnilo mimo jiné handicapovaným rodičkám či cizinkám, které potřebují tlumočení. Zákaz obecně zůstal v platnosti. „Ústavní soud už v roce 2002 zatrhl praxi, že by se správní orgán mohl vydáváním nových opatření tohoto druhu zbavit soudního přezkumu. Neumím si vysvětlit, proč nad tímto rozhodnutím Městský soud v Praze zavřel oči, přestože jsme na něj poukazovali,“ uvedl spoluautor žaloby advokát Ondřej Pecák.

Ministr zdravotnictví Vojtěch zrušení původní výjimky ze zákazu návštěv na lůžkových odděleních pro otce u porodu odůvodnil žádostmi lékařů. Ti podle něj varovali před zavlečením nákazy mezi zdravotníky přítomné u porodu. Liga argumentuje tím, že přítomnost doprovodu zlepšuje průběh porodu a otec většinou s rodičkou žije, takže se riziko šíření nákazy nezmění.

V Kynicích o půlnoci skončí karanténa

V Kynicích na Havlíčkobrodsku v úterý zdravotníci odebrali jedenáct vzorků na kontrolní testy na koronavirus. Informoval o tom mluvčí Zdravotní záchranné služby Kraje Vysočina Petr Janáček. Obec, ve které bylo potvrzeno osm případů nákazy, bude v karanténě do půlnoci.

Na dodržování karantény v dvanáctihodinových směnách dohlíželi policisté, stanoviště měli na čtyřech místech. „Po celou dobu opatření byli lidé v obci ohleduplní, disciplinovaní, pokyny plnili. Nebyl tam naprosto žádný problém, žádné porušení jsme tam neprověřovali,“ uvedla policejní mluvčí Dana Čírtková. K půlnoci skončí také objížďka na silnici 130, která vedla dopravu mimo obec.

V litoměřickém domově pro seniory je 52 pozitivních klientů

Nákaza se objevuje v některých domovech pro seniory. V tom litoměřickém je potvrzeno 52 pozitivních osob testovaných na přítomnost COVID-19 z celkem 72 klientů. Jeden muž ve věku 85 let zemřel v pondělí, nákaza ale nebyla hlavní příčinou úmrtí. Informovalo o tom Centrum sociální pomoci Litoměřice, pod které Domov U Trati patří.

Z 52 nakažených potřebovalo dosud šest klientů lékařskou pomoc. Na výsledky testování ošetřujícího personálu se zatím čeká.

„Většina testovaných klientů nevykazuje žádné závažné příznaky koronavirové infekce, proto i nadále zůstávají v péči ošetřujícího personálu Domova U Trati. Ti, kteří potřebují neodkladnou lékařskou pomoc, jsou ihned převáženi do litoměřické nemocnice a ústecké Masarykovy nemocnice,“ uvedlo Centrum sociální pomoci Litoměřice, které je příspěvkovou organizací Ústeckého kraje.

Zařízení spolupracuje s krajskou hygienickou stanicí a domlouvá následné postupy. Veškerý režim se nyní řídí krizovým plánem. „V současné době naše sociální pracovnice o situaci informují rodinné příslušníky, taktéž je odesílán všem rodinným zástupcům informační e-mail,“ uvedla organizace na webu.

Ministr vnitra Hamáček v úterý odpoledne uvedl, že domovy pro seniory získají ochranné obleky a brýle, kdyby v nich propukla nákaza. Kraje mají údajně pomůcky připraveny a hned je pošlou.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) chce kvůli narůstajícímu počtu nemocných v domovech pro seniory rázně testovat na nákazu novým koronavirem v těchto zařízeních. O situaci bude ve středu znovu jednat prostřednictvím videokonference s hejtmany. Je podle ní třeba najít řešení pro případ, že se o nemocné v domovech nebude mít kdo starat. Uvedla to po jednání vlády.

Spolu s ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO) se vyslovila pro transparentní evidenci přijatých a spotřebovaných ochranných pomůcek. Stát do nich dosud investoval deset miliard korun.

COVID-19 má devět pracovníků pardubické kardiologie

Onemocnění COVID-19 se potvrdilo také u devíti pracovníků kardiologického oddělení nemocnice Pardubice, jedním z nich je lékař. Oznámil to generální ředitel společnosti Nemocnice Pardubického kraje Tomáš Gottvald. Jak se nákaza na kardiologii rozšířila, není zatím jasné. Nemocnice na takzvaném trasování spolupracuje s krajskými hygieniky.

Oddělení funguje v omezeném provozu. „Režim oddělení je v nouzovém systému, zajišťujeme na polovině kapacity urgentní péči, výrazně je omezena kapacita standardní lůžkové péče,“ uvedl Gottvald.

Na kardiologickém oddělení pracuje asi 150 zaměstnanců, z toho 32 lékařů, další jsou sestry a pomocný personál. Podle Gottvalda personál, který se o pacienty stará, dodržuje všechna nařízení ministerstva zdravotnictví ohledně používání ochranných pomůcek.

Počet nakažených naplňuje dřívější odhady

Měsíc od prvních nakažených koronavirem v Česku už bylo v zemi celkem zaznamenáno 3257 případů, v pondělí jich přibylo 184. Nemoci podlehlo 31 lidí, dosud 45 se z ní uzdravilo. Údaje průběžně zveřejňuje web ministerstva zdravotnictví. Zhruba se tak naplnila týden stará prognóza Ústavu zdravotnických informací a statistiky, podle níž by se Česko mohlo dostat na tři tisíce případů nákazy na konci března. 

První tři případy se v Česku objevily 1. března. Šlo o lidi, kteří se vrátili z Itálie, která se stala prvním ohniskem nemoci v Evropě. Počet denně nově potvrzených případů postupně rostl, v posledním týdnu se nejčastěji pohyboval mezi dvěma a třemi stovkami potvrzených infekcí.

Největší denní nárůst činil 373 nových případů 27. března. Celkem už bylo testováno přes 48 tisíc lidí.