Lidé v domovech seniorů nebyli chráněni, ministerstvo situaci nezvládlo, tvrdí šéfka odborů

Adam Vojtěch, Dagmar Žitníková a Rastislav Maďar v Otázkách Václava Moravce (zdroj: ČT24)

Ministerstvo zdravotnictví podle předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníkové nezvládlo distribuci zdravotnického materiálu. Uvedla to v Otázkách Václava Moravce. Personál v domovech důchodců podle ní často přicházel do kontaktu s pacienty, kteří měli podezření na nákazu koronavirem, a byl chráněn pouze bavlněnými nebo jednorázovými rouškami. Chybou podle Žitníkové bylo hlavně omezení prodeje roušek a respirátorů pouze přímo resortu.

Ministerstvo zdravotnictví podle šéfky zdravotnických odborů situaci v sociálních službách včas neřešilo. Situaci navíc zkomplikovalo rozhodnutí resortu omezit prodej některých ochranných pomůcek a centralizovat jejich distribuci.

„Poskytovatelé ze sociálních služeb neměli možnost si osobní ochranné pomůcky ani nakoupit. A když si vezmete, že ta zařízení fungují tak, že nakupují průběžně, tak bylo naprosto logické, že jestliže se to stoplo 4. března, tak okolo 15. nebo 18. března už neměli skoro nic,“ popsala Žitníková.

„To znamená, že začali řešit tu situaci tak, že si šili roušky, které máme dnes my, to znamená látkové, a snažili se svoje lidi ochránit,“ doplnila. Výbava lidí v sociálních službách je podle ní zcela nedostatečná.

Jednotliví poskytovatelé přitom podle Žitníkové na nedostatek pomůcek upozorňovali už počátkem března. „Nedostatek pomůcek je limitující,“ řekla odborářka. Ještě horší situace než s rouškami podle ní nastala s dezinfekčními prostředky.

Ministr kritiku odmítá

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) kritiku odmítá. Ministerstvo podle něj zásadně omezilo pouze prodej respirátorů nejvyšší třídy. Kraje podle něj mohly nakupovat ostatní potřebné pomůcky.

„Není pravdou, že by si kromě respirátorů FFP3, což je pravda, tam jsme to omezili, nikdo nemohl nakoupit tyto ochranné prostředky, roušky a podobně, ze zahraničí tak, jako to děláme my,“ prohlásil.

Připustil, že byla omezena distribuce z českých zdrojů. „To byli pouze čeští dodavatelé, kterých je naprosté minimum,“ tvrdí ministr.

Vojtěch se hájil také tím, že nejde primárně o jeho odpovědnost. „Nemůže všechno řešit ministerstvo zdravotnictví, to je přece naprosto logické,“ řekl. Odmítl tvrzení, že stát nechal seniory napospas koronaviru. Připomněl, že mezi prvními opatřeními byl zákaz návštěv v domovech seniorů. 

V Česku je od začátku koronavirové epidemie ochranných pomůcek nedostatek. V posledních týdnech se stát snaží nakoupit ochranné pomůcky zejména v Číně. V příštích týdnech by do Česka měly dorazit desítky milionů kusů již objednaného materiálu.

Epidemiolog Rastislav Maďar upozornil, že situace je mimořádné komplikovaná. „Asi jediná země, která má přebytek nad vlastní potřebou, je Čína, kde se teď každý snaží nakoupit,“ uvedl k nedostatku pomůcek.

S pandemií nynějších rozměrů nemá podle něj žádný stát zkušenosti. „Problém je naprosto stejný všude, včetně jiných vyspělých zemí. Nikdo to nemohl předpokládat,“ uvedl Maďar.

„Pan ministr možná ani neví, jak to v těch zařízeních vypadá“

Předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče v pořadu České televize dále zopakovala, že domovy seniorů nemají podmínky pro to, aby splnily páteční ministerské nařízení, které má zabránit rozšíření nákazy.

„On možná pan ministr ani neví, jak to v těch zařízeních vypadá,“ poznamenala Žitníková s tím, že v devadesáti procentech domovů nelze nařízení ohledně oddělení prostor stavebně řešit. Podotkla také, že domovy nemají k dispozici bezkontaktní teploměry a že personálu je kritický nedostatek.

Ministerstvo nařídilo, aby domovy pro seniory vyčlenily pokoje či umývárny a další prostory pro lidi s podezřením na nákazu koronavirem, v karanténě či pro pacienty s lehkými příznaky. Musí také ráno a večer všem klientům měřit bezkontaktními teploměry teplotu, zakázané je společné stravování nebo aktivity.

Ministr uvedl, že se jedná o doporučení, jak mají opatření vypadat, chápe ale, že je nelze kompletně realizovat ve všech zařízeních.

Odboráři proto chtějí, aby se nemocní klienti přesunuli do nemocnic, kde by měli k dispozici nepřetržitou péči a lékařský dohled, zatímco do domovů lékař jen dochází. Ministerstvo vyčlenilo pro klienty s lehčími příznaky nemoci COVID-19 celkem 329 lůžek v pražských nemocnicích Na Bulovce a Na Františku, v lázních Toušeň a v Těchoníně.

Plošné přesuny ale ministr odmítá. „Pokud budeme všechny pacienty umisťovat do nemocnic, velmi brzy zahltíme jejich kapacitu a ta bude chybět pro závažně nemocné,“ zopakoval. Podle Vojtěcha navíc není vhodné vyjímat seniory z prostředí, na které jsou zvyklí.

Nákaza se v domovech seniorů už objevila

S nemocí COVID-19 o víkendu zemřely v Česku mimo jiné dvě klientky domovů seniorů v Břevnici u Havlíčkova Brodu a v pražské Michli. Obě ženy měly i jiná vážná onemocnění. V břevnickém domově se nákaza podle hygieniků potvrdila u dvaceti z celkových 22 klientů a u devíti pracovníků zařízení. 

Právě starší a nemocní lidé patří mezi nejohroženější koronavirem a v některých domovech pro seniory se nákaza objevila. Kvůli šíření viru mezi seniory ministerstvo zdravotnictví nařídilo, aby domovy zpřísnily karanténní opatření. Nakažené s mírnými příznaky například nemají posílat do nemocnic, ale mají se o ně starat samy, dvakrát denně musí všem klientům měřit teplotu.

Viceprezidentka Asociace poskytovatelů sociálních služeb Daniela Lusková ministru zdravotnictví Vojtěchovi a ministryni práce a sociálních věcí Janě Maláčové (ČSSD) v této souvislosti v otevřeném dopise sdělila, že ke splnění uvedených opatření ale zařízení potřebují podmínky. Za zásadní považuje chybějící ochranné pomůcky v sociálních službách, informace o tom, které z nich jsou potřeba, nebo ujasnění postupů při testování klientů s podezřením na koronavirus.