S koronavirem si poradíme velmi dobře, pokud zemře méně než 20 tisíc lidí, míní ředitel britské NHS

Události: Koronavirus ve světě (zdroj: ČT24)

Německý speciální letoun dopravil těžce nemocné z Itálie a Francie, jejichž kapacity jsou na pokraji možností. Na Slovensku budou moci otevřít některé menší obchody. V USA schválili test, který prý odhalí koronavirus za pár minut. Čínská metropole Wu-chan se začíná otevírat okolnímu světu, v sobotu tam zastavil první vlak po více než dvou měsících. Japonsko avizovalo rekordní injekci do ekonomiky. Šéf britské NHS prohlásil, že udrží-li se počet obětí pod 20 tisíci, zvládne Spojené království pandemii dobře. V Itálii počet mrtvých překonal hranici 10 tisíc. Podle údajů americké Univerzity Johnse Hopkinse celosvětově počet nakažených překonal 620 tisíc.

On-line přenos
Šíření koronaviru – do dubna
23:14

Tři fotbalisté Fiorentiny a čtyři hráči Sampdorie Janov se nakazili novým typem koronaviru. Oba italské kluby o tom informovaly po vyhodnocení výsledků testů, které provedly před návratem k tréninku po dvouměsíční pauze zaviněné pandemií nákazy covid-19.

23:10
Česká televize

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v rozhovoru pro ČT také potvrdil, že NATO se nyní připravuje na možnou druhou vlnu koronaviru. Popsal, že Aliance proto spustila i nový operační plán.

22:06

Řecko oznámilo, že ve snaze zachránit aspoň část zisků z letní turistické sezony začne postupně otevírat antické památky a muzea. Země by se pro cestující ze zahraničí měla otevřít od července.

Podle ředitele britské Národní zdravotní služby (NHS) Stephena Powise si Británie s koronavirem poradí „velmi dobře“, pokud zemře méně než 20 tisíc lidí. Dosud na ostrovech zemřelo přes tisíc pacientů. Londýnské jednotky intenzivní péče ještě nejsou naplněné a neustále dochází k navyšování kapacity takových lůžek, doplňuje.

Powis věří, že se Spojenému království podaří na COVID-19 vyzrát. „Pokud se nám podaří snížit rychlost šíření, pak koronavirus začne odeznívat, to je jednoduchá matematika. Dodržíme-li opatření, uvidíme pokles,“ prohlásil ředitel NHS. Není ale prý čas na podcenění situace.

„Nyní je nejvyšší čas na opravdovou izolaci. Není to zodpovědnost někoho jiného, je to zodpovědnost nás všech. Všichni máme šanci zachránit někomu život,“ apeluje Powis na ostrovní veřejnost.

Slovensko otevře některé menší obchody

Na Slovensku nově budou moci prodávat zboží menší stavebniny, železářství, zahradnictví, oční optiky či leasingové firmy. Od minulého týdne tam mohou mít otevřeno pouze obchody s potravinami, drogerie či lékárny. Uvolnění pravidel se netýká nákupních center a velkých prodejen. „Předpokládáme, že to nezpůsobí zvýšené riziko pro nás všechny. Umožňujeme, aby ekonomika pomaloučku začala žít,“ zdůvodňuje premiér Igor Matovič.

Otevřené prodejny budou muset zajistit pro zákazníky dezinfekci rukou nebo rukavice a povinné odstupy lidí u pokladen. V jednom momentu bude moci v obchodě být jeden zákazník na 25 metrů čtverečních. Pokud se budou pravidla porušovat, stát se vrátí k dosavadním omezením, upozorňuje Matovič.

Slovenská policie na několik hodin povolila vjezd kamionů do země, který až na výjimky v pátek odpoledne zakázala kvůli tomu, že se v pohraničí s Maďarskem tvořily rozsáhlé kolony. Jako poslední byl v sobotu dopoledne otevřen dálniční hraniční přechod Lanžhot-Brodské s Českem. Po obědě se však znovu uzavřel.

Trump slíbil 100 tisíc plicních ventilátorů

Počet nakažených novým koronavirem v USA přesáhl sto tisíc, což je nejvíce na světě. Americký prezident Donald Trump pak v noci na sobotu prohlásil, že Spojené státy vyrobí za 100 dní 100 tisíc plicních ventilátorů, které poslouží pacientům nakaženým koronavirem.

Krátce předtím šéf Bílého domu už nařídil ministerstvu zdravotnictví, aby s využitím zákona o obranné výrobě přinutilo firmu General Motors plicní ventilátory pro vládu USA vyrábět. Podle Trumpa je velká pravděpodobnost, že USA nebudou takové množství potřebovat, a pak je budou dodávat i jiným zemím. Koordinátorem operace bude poradce Bílého domu Peter Navarro.

V případě General Motors Trump uplatnil zákon o obranné výrobě z dob studené války, který umožňuje nařídit společnostem výrobu nezbytnou pro zajištění bezpečnosti.

Newyorské sestry žádají více ochranných pomůcek, Trump zvažuje karanténu

Zdravotní sestry v New Yorku v sobotu zveřejnily prosbu o další ochranné vybavení. Tvrzení úřadů o tom, že dodávky jsou dostatečné, neodpovídá realitě, tvrdí. „Několik našich pracovnic – dvě v této nemocnici, konkrétně dvě sestry – bojuje právě teď o život na jednotkách intenzivní péče,“ upozorňuje Sean Petty, zdravotní bratr z nemocnice Jacobi. Vinu dává právě nedostatku ochranného vybavení.

Úřady takové tvrzení odmítají, pomůcek je podle nich dostatek alespoň na jeden další týden. Starosta metropole Bill de Blasio uvedl, že nemocnice v pátek dostaly 200 tisíc ochranných masek a dalších 800 tisíc by mělo dorazit o víkendu. New York je nejhůře zasaženou oblastí Spojených států a míří k němu armádní nemocniční loď, na jejíž palubě je k dispozici tisícovka lůžek.

Kvůli nepříznivé situaci v New Yorku uvažuje Trump o karanténě oblasti. Guvernér státu Andrew Cuomo prohlásil, že s prezidentem o takové variantě nehovořil a „neví, co by to znamenalo“.

Podle šéfa Bílého domu přichází v úvahu také karanténa pro stát New Jersey a části Connecticutu. „Možná k tomu nebudeme muset přistoupit, existuje ale možnost, že během dneška (soboty) vyhlásíme krátkodobou dvoutýdenní karanténu,“ upozorňuje Trump.

V USA by měli mít nové testy, pozitivní výsledek ukážou za pět minut a negativní za třináct

Zdravotnická firma Abbott Laboratories oznámila, že získala ve Spojených státech povolení uvést na trh diagnostický test, který dokáže během několika minut zjistit přítomnost koronaviru v těle pacienta. Test bude využíván v ordinacích praktických lékařů i v nemocnicích, uvedla firma.

Americký úřad pro kontrolu potravin a léčiv schválil užívání tohoto testu pro výjimečné situace. Firma v prohlášení uvedla, že ho začne distribuovat příští týden a zvýší jeho výrobu na 50 tisíc kusů denně.

Podle viceprezidenta oddělení pro výzkum a vývoj firmy Johna Frelse může být při použití tohoto molekulárního testu znám pozitivní výsledek za pět minut a negativní za 13 minut. „Přijdete na kliniku a během své návštěvy se hned dozvíte výsledek,“ řekl Abbott.

Americký úřad pro kontrolu potravin a léčiv v poslední době schválil několik testů na koronavirus od různých firem. Minulý týden dal souhlas s užíváním testu firmy Cepheid, který odhalí přítomnost koronaviru do 45 minut. Ten by se měl používat hlavně v nemocnicích. 

Trump také v pátek podepsal nařízení, které umožňuje povolat vojáky a členy Národní gardy v záloze do aktivní služby. Tento krok by měl podle šéfa Bílého domu posloužit k případné mobilizaci lékařského personálu v době, kdy se Spojené státy potýkají s šířením koronaviru.

Merkelová vyzývá Němce k trpělivosti

Německá kancléřka Angela Merkelová i vzhledem k aktuálnímu vývoji vyzvala občany k trpělivosti: „Rozumím tomu, že se lidé už netrpělivě ptají, jak dlouho to ještě bude trvat. Nikdo teď však nemůže s čistým svědomím říci, že ví, jak dlouho tato těžká doba bude trvat.“

V Německu jsou zakázána shromáždění více než dvou lidí na veřejných místech, zavřena je velká většina obchodů, nefungují restaurace a v mnoha městech byla omezena veřejná doprava. Až do 20. dubna nelze počítat s uvolněním těchto opatření, řekl listu Tagesspiegel šéf úřadu kancléřky Helge Braun.

„Pokud se nám podaří zpomalit tempo šíření infekce, takže zdvojnásobení počtu případů potrvá deset, dvanáct či více dní, pak budeme vědět, že jsme na správné cestě,“ prohlásil Braun. „Hned po Velikonocích budeme schopni říci, co se bude dít po 20. dubnu,“ dodal.

Starší lidé by podle Brauna měli počítat s tím, že omezení kontaktů pro ně bude platit déle než pro mladší osoby. „Starší a nemocní lidé v naší společnosti musejí být účinně ochráněni před nákazou, dokud nebude existovat vakcína,“ řekl Braun. 

Německo se postará o několik pacientů z Itálie a Francie. Ze severoitalského Bergama v sobotu odstartovalo speciální letadlo německé armády s šesti těžce nemocnými na palubě. Stejné množství pacientů přijme i z Francie.

Německý Airbus A-310 Medivac
Zdroj: Reuters

„V dobách největší nouze je samozřejmé, že pomáháme svým přátelům. Proto pomocí vzdušné jednotky intenzivní péče vojenského letectva přepravujeme první těžce nemocné z Itálie do Německa. Je to důležitá ukázka solidarity. Evropa musí držet pospolu,“ prohlásila ministryně obrany Annegret Krampová-Karrenbauerová.

Do Itálie v sobotu vyslala třicítku lékařů a zdravotních sester Albánie. Balkánská země patří k nejchudším státům Evropy a její zdravotnictví teprve očekává hlavní nápor nemocných. Vláda premiéra Ediho Ramy vyčlenila 11 milionů leků (2,3 milionu korun) na platy personálu, který se ke službě v Itálii přihlásil dobrovolně. Zdravotníci budou působit v okolí těžce postiženého města Bergama.

Na jednotkách intenzivní péče po celé Itálii k sobotě leží téměř devět tisíc lidí. Nemocnice v lombardském městě Varese nasadila v boji s pandemií koronaviru roboty. Šest přístrojů vybavených videokamerou pečuje o tucet nakažených pacientů. Umí například změřit teplotu.

„Roboti sice nenahradí přímý kontakt s pacientem, v některých případech nám ale pomáhají šetřit čas, což je v nynější době nouzového stavu důležité,“ popisuje tamní primář Francesco Dentali.

Portugalsko zaručí zdravotní péči žadatelům o pobyt či azyl

Portugalsko bude v rámci zdravotní krize zacházet se všemi žadateli o pobyt jako s vlastními občany. Nařízení, které má migrantům zaručit přístup ke zdravotní péči a dalším veřejným službám, začne platit v pondělí a potrvá nejméně do začátku června.

Kvalifikují se cizinci, kteří prokážou, že podali žádost o pobyt či azyl. Na oplátku jim bude zpřístupněna státní zdravotní péče, sociální dávky, možnost založit si bankovní účet či uzavřít pracovní a nájemní smlouvy.

„Lidé by neměli být zbavení svých práv na zdravotní a veřejné služby jenom proto, že jejich žádosti ještě nebyly zpracovány. V této výjimečné době musíme migrantům zajistit jejich práva,“ odůvodnilo portugalské ministerstvo vnitra. Opatřením chce zároveň snížit riziko přenosu nákazy mezi žadateli a příslušnými úředníky.

Tokio chystá rekordní pomoc ekonomice

Japonský premiér Šinzó Abe v sobotu přislíbil bezprecedentní balíček opatření, která mají zmírnit dopady pandemie na třetí největší ekonomiku světa z hlediska HDP. Kroky budou podle předsedy vlády zahrnovat fiskální pobídky i daňové úlevy pro firmy, detaily ale zatím Tokio nezveřejnilo.

„Jsme v kritické fázi. Musíme být připraveni na dlouhou bitvu. Pandemie působí japonské ekonomice extrémně velké škody. Zavedeme opravdu velký balíček, který bude zahrnovat celou řadu fiskálních, měnových a daňových opatření,“ avizoval Abe s tím, že se snaží o naprostou otevřenost.

Balík by měl být větší než ten, který měl pomoci překonat finanční krizi v roce 2008. Na zažehnání jejích dopadů tehdy Tokio uvolnilo 57 bilionů jenů, v přepočtu zhruba 13,1 bilionu korun.

Abe také oznámil, že má v plánu schválení léku Avigan, jenž se v minulosti osvědčil v léčbě nových druhů chřipky.

Wu-chan se začal otevírat světu

Čínské velkoměsto Wu-chan, kde se na konci loňského roku poprvé prokazatelně objevil nový typ koronaviru, se po více než dvouměsíční izolaci začíná otevírat okolnímu světu. Krátce po půlnoci ve městě zastavil první vlak s hrstkou cestujících. Většina z nich byli wuchanští obyvatelé, kteří před uzavřením metropole uvázli za jejími hranicemi.

Bude ještě nějakou dobu trvat, než se Wu-chan zcela vymaní z izolace. Zatím je povoleno do města přijet, nikoliv z něj ale vycestovat – obyvatelé tam musí zůstat do 8. dubna. Na stejné datum je plánované znovuotevření tamních letišť. Uzavřená zůstávají i nadále obchodní centra a lidé v ulicích stále chodí v rouškách a vyhýbají se jeden druhému.

Čína se v obavách ze zavlečení druhé vlny epidemie ze zahraničí rozhodla od soboty nevpouštět cizince přes hranice. Zákaz se týká i těch cizinců, kteří mají platná víza či povolení k pobytu. Výjimku tvoří podle BBC diplomaté nebo například posádky letadel.

Čínské úřady rovněž nařídily tamním aerolinkám, aby v případě mezistátních letů od 29. března zachovaly jen jediný let týdně. Zahraniční aerolinky také mají omezit lety do Číny na jeden týdně; mnohé už ale stejně přestaly do země létat, podotýkají agentury. Lety smějí být naplněny maximálně ze tří čtvrtin.

Podle zpravodajky ČT v Číně Barbory Šámalové Peking omezil mezinárodní lety zejména proto, aby snížil možnost Číňanů žijících v zahraničí vrátit se do vlasti. Právě oni nejčastěji nákazu přivezou.

Čínské úřady dále nařídily opětovné uzavření všech kin v zemi, uvedl deník Guardian. V průběhu posledních deseti dnů se podle listu otevřelo asi šest set ze 70 tisíc čínských kinosálů, návštěvnost ale byla minimální. Důvod nové uzavírky nebyl zveřejněn.

Brunej ohlásil první úmrtí

První úmrtí na koronavirus zaznamenal ropný sultanát Brunej, který se rozkládá na ostrově Borneo a sousedí s Malajsií a Indonésií. Doposud odhalil přes sto případů nákazy, z nichž některé jsou spojeny s velkým náboženským shromážděním v Malajsii, kterého se podle úřadů zúčastnilo kolem 16 tisíc osob.

V Uzbekistánu v sobotu zemřel 39letý lékař, který se pokoušel z nemoci vyléčit tajně. Doktor byl v kontaktu s uzbeckým nultým pacientem, který jej nakazil. Píše to agentura Reuters s odvoláním na tamní úřady. Lékař byl ve čtvrtek hospitalizován již ve vážném stavu a představuje druhou oběť koronaviru v této bývalé sovětské republice, která dosud potvrdila více než sto výskytů nákazy. 

Ve světě onemocnělo přes 620 tisíc lidí

Ve Španělsku počet nakažených koronavirem překonal hranici 72 tisíc, za posledních 24 hodin se infekce prokázala u bezmála 8200 lidí, přičemž nemoci podlehlo dalších 832 pacientů, což je nejvyšší denní přírůstek od počátku epidemie v zemi.

Premiér Pedro Sánchez oznámil, že všichni pracovníci, kteří nejsou zásadně důležití pro chod země, zůstanou po dva týdny doma s plným platem.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyzval občany, aby zůstali v dobrovolné karanténě a nechodili ven, pokud nemusí. Oznámil také, že Ankara zastavuje mezinárodní leteckou dopravu. Lidé, kteří chtějí cestovat mezi provinciemi, musí mít povolení od úřadu guvernéra dané provincie.

Cestovat se jinak může jen v případě velmi vážných důvodů, například zdravotních. „Zatím se vláda neodhodlala přistoupit k tomu, k čemu ji vyzývají opoziční politici, což je celoplošná karanténa,“ konstatuje zpravodaj ČT v Turecku Václav Černohorský.

Írán zůstává nejhůře zasaženou blízkovýchodní zemí. Podle prezidenta Hasana Rúháního je tamní zdravotnictví připraveno na případnou eskalaci krize. Hlava státu to v sobotu oznámila v televizním přenosu.

Podle údajů americké Univerzity Johnse Hopkinse překročil v sobotu počet případů koronaviru celosvětově 620 tisíc a počet úmrtí se blíží třiceti tisícům. Epicentrem pandemie je Evropa, která má více než dvojnásobný počet případů než druhá Asie.