Pět Čechů z Tenerife letí do Česka, jedna žena musela zůstat

Pět Čechů, kteří byli kvůli koronaviru v karanténě v hotelu na kanárském ostrově Tenerife, odletělo do Česka. Potvrdila to ředitelka cestovní kanceláře Canaria Travel Lenka Viková. V tuzemsku se dosud kvůli podezření na nemoc COVID-19 testovalo 154 lidí, u nikoho se nákaza nepotvrdila. Národní referenční laboratoř celkově zkoumala 168 vzorků, některé opakovaně.

Češi opustili podle Vikové hotel nad ránem, cestovní kancelář jim zajistila zpáteční cestu běžným komerčním letem. „Mohli se rozhodnout, zda chtějí na Tenerife zůstat, rozhodli se ale pro návrat,“ doplnila. Premiér Andrej Babiš (ANO) ve čtvrtek uvedl, že španělské úřady trvají na okamžitém návratu turistů.

Pět Čechů přiletělo do hotelu v pondělí, vrátit se měli 6. března. Kvůli potvrzené nákaze koronavirem u jednoho z hostů ale byla pro hotel se zhruba tisíci lidmi nařízena karanténa.

O propuštění hostů, kteří přicestovali těsně před nařízením karantény, ve čtvrtek rozhodly centrální a regionální vláda. Do hotelu už minulý týden přicestovala ještě jedna česká turistka. Ta musí na místě zatím zůstat. Hotel by podle Vikové snad mohla opustit příští týden, ale vše bude předmětem dalšího jednání a rozhodnutí španělských úřadů, uvedla.

Canaria Travel bude po návratu s českými turisty řešit možnou kompenzaci zmařené dovolené. Zda dostanou zpět peníze nebo jim bude nabídnuto jiné řešení, Viková nechtěla sdělit.

Česko: 168 negativních vzorků

V Česku bylo dosud na koronavirus testováno 154 lidí, u nikoho se nákaza nepotvrdila. Národní referenční laboratoř Státního zdravotního ústavu na nový typ koronaviru testovala dosud 168 vzorků, některé opakovaně. V laboratoři je dalších osm vzorků.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) ve čtvrtek upozornil, že není možné testovat každého, kdo se vrátil ze severní Itálie, která je po Číně a Jižní Koreji nejvíce zasaženou oblastí. Podle šéfa resortu se testují lidé, kteří přijedou přímo z oblasti, kde se nemoc šíří, a mají horečku nad 38 stupňů.

Ani když by se v Česku objevil první případ, což nelze vyloučit, není podle Vojtěcha důvod k panice, ani ke skupování potravin. „Byla by to cestovatelská anamnéza, nemocný by byl izolován a léčen,“ vysvětloval ministr.

Podle náměstka ministra Romana Prymuly je pravděpodobné, že se nákaza v Česku objeví. Rovněž ale také nabádá ke klidu. „Je to respirační onemocnění, které je sice mírně závažnější než chřipka, ale není to mor. Někteří lidé se chovají, jak kdyby přišla morová rána a druhý den bychom měli vymřít. To se nikdy nestane,“ ubezpečuje Prymula.