Nelegálních cizinců odhalila policie loni více. Nejčastěji šlo o Ukrajince

Cizinecká policie loni v Česku odhalila 5677 nelegálně pobývajících cizinců, o 685 více než v roce 2018. Nejčastěji, v 1504 případech, šlo o Ukrajince. Ve čtvrtek to oznámili ředitel cizinecké policie Milan Majer a náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek.

Vondrášek upozornil, že loňský nárůst počtu nelegálně pobývajících cizinců je pouze mírný. „Za posledních deset let to nejsou žádná alarmující čísla, ta byla alarmující pouze v roce 2015, zejména v srpnu a v září, kdy kulminovala migrační krize do Evropy,“ řekl. Celkový počet odhalených migrantů se tehdy vyšplhal na 8500, nejvíce jich pocházelo ze Sýrie. Podle Vondráška je nynější nárůst spojený spíše s ofenzivní prací policie.

Nejpočetnější skupinu odhalených cizinců tvořili tradičně občané Ukrajiny, bylo jich o šest více než v předchozím roce. Následovali Moldavani, kterých přibylo o 263 na 831 a Vietnamci. Těch policisté v roce 2019 odhalili 356, meziročně o 38 více.

Vývoj počtu cizinců, kteří byli v zemi nelegálně
Zdroj: Policie ČR

Při nelegálním pobytu odhalili policisté 5174 lidí. Šlo o cizince, kteří na české území vstoupili legálně, po vypršení oprávnění ale v zemi zůstali. Nejvíce jich podle Majera bylo z Ukrajiny (1456), Moldavska (825), Vietnamu (353), Ruska (234) a Uzbekistánu (199). Dlouhodobě se nejvíce nelegálních cizinců zdržuje v Praze a v Jihomoravském kraji.

„Situace je dlouhodobě stabilní. Cizinci nemají Českou republiku jako cílovou zemi,“ shrnul Majer. 

Ředitel cizinecké policie Majer: Situace je stabilní, sledujeme vývoj v okolních zemích (zdroj: ČT24)

Běženců, kteří využili Českou republiku jako tranzitní zemi, přibylo loni meziročně o 75 na 266. „V tomto počtu byly zadrženy tři skupiny cizinců o počtu 13, osm a sedm a v ostatních případech se jednalo pouze o jednotlivce a malé skupiny,“ řekl Majer. Cestovali převážně ze Slovenska nebo letecky ze zemí schengenského prostoru, většinou mířili do Německa. Nejčastěji šlo o občany Afghánistánu, Iráku, Sýrie a Íránu. 

Na vnější schengenské hranici, tedy na mezinárodních letištích, loni policie odhalila 503 lidí, meziročně o 164 více. Kromě pěti byli všichni zadrženi na Letišti Václava Havla v Praze.

Loni stát rozhodl o vyhoštění sedmi tisíc lidí

V loňském roce bylo vydáno 7067 rozhodnutí o správním vyhoštění ze země, o 1354 více než předloni. V naprosté většině případů byli vyhoštěni kvůli neoprávněné výdělečné činnosti. „Dlouhodobě opět převažují státní příslušníci Ukrajiny a Moldavska,“ řekl Majer. 

Opatření policie proti nelegální migraci
Zdroj: Policie ČR