Šaríu po dobrém i po zlém. Peníze z charity posílal bývalý pražský imám džihádistům, tvrdí obžaloba

Reportéři ČT: Rodinný džihád (zdroj: ČT24)

V úterý začíná soud projednávat případ bývalého pražského imáma Sámera Shehadeha. Ten podle obžaloby pomohl svému bratrovi a švagrové dostat se do Sýrie mezi teroristy, aby se jimi sami stali. Navíc džihádistům posílal peníze vybrané mezi muslimy na charitativní účely. Dosud neznámé detaily případu zjišťoval Ondřej Golis z týmu Reportérů ČT.

Když Městský soud v Praze rozhodoval o vazbě pro někdejšího imáma, panovala na místě mimořádná bezpečnostní opatření. Obžaloba se celkem týká tří lidí. „Osoby byly obžalovány z účasti na teroristické skupině a z financování terorismu. Jedna osoba má účast na teroristické skupině ve formě pomoci,“ objasňuje státní zástupce Marek Bodlák.

Shehadeh podle obžaloby pomohl svému bratru Omarovi a švagrové Fatimě, dříve Kristýně, Hudkové dostat se do Sýrie mezi teroristy z organizace An-Nusrá, které navíc z Česka posílal peníze. Všem třem aktérům hrozí až patnáct let za mřížemi.

Obhájci Samera a Hudkové komentář k případu odmítli, advokát Omara Shehadeha obžalobu zpochybnil: „Jsou důvodné pochybnosti o tom, jestli se skutků, které jsou tam popsané, můj klient vůbec dopustil. Velká část údajného jednání měla probíhat v době, kdy trestná nebyla,“ domnívá se obhájce Adam Kopecký.

„Chvála Bohu, všichni jsme prošli“

Na lavici obžalovaných usedne pouze Sámer Shehadeh, jeho bratra Omara s manželkou Fatimou policisté stíhají jako uprchlé. Klíčovým důkazem proti trojici jsou stovky stran záznamů imámovy komunikace, kterou policisté získali mimo jiné z jeho počítače a telefonu. Z nich vyplývá, že Shehadehovy kontakty sahaly až mezi teroristické špičky. Díky tomu mohl svému bratrovi pomoct naplánovat a uskutečnit cestu do provincie Idlíb v severní Sýrii.

Proč mě nezavřou, když už tuší, že jsem tam poslal dva lidi a že jsem ve spojení s lidmi tam? Protože nemají nic hmatatelného.
Sámer Shehadeh
bývalý imám

Bratři Shehadehové podle analytika Pavla Novotného z Info.cz vyrůstali v Česku. „Oba velmi dobře mluví česky, vyrůstali ovšem v rodině palestinského původu. Co jsem slyšel, tak ve velmi nenáboženském duchu. S islámem se museli setkat někdy v dospívání, nebo dokonce možná v dospělosti,“ míní Novotný.

Turecko-syrskou hranici Omar Shehadeh překročil v listopadu 2016. „Bylo to asi nejdelších patnáct minut v mém životě. Stáli jsme všichni v řadě a kontrolovali nás, jestli máme občanky a všechno. Chvála Bohu, chvála Bohu, všichni jsme prošli,“ vzkázal tehdy svému bratrovi. „Díky Bohu, snad ti to dobře dopadne a přidáš se k bratrům,“ reagoval bývalý imám.

Omar Shehadeh v Idlíbu absolvoval výcvik. Podle dostupných dokumentů skládal zkoušky z předmětů jako Právní věda uctívání, Právní věda džihádu, Prorokova biografie, Jedinečnost Boží nebo Prorokovy výroky. Své matce se v nahrávce pochlubil, že si vedl velmi dobře. „Díky Bohu jsem skončil výcvik v táboře, včera jsem se vrátil. Chvála Bohu, to bylo dobré, hodně náročné, je třeba mít výbornou kondici, sílu a vytrvalost. Přesto jsem to, díky Bohu, dodělal na výbornou, takže mě chtějí za trenéra,“ líčil.

Lidé mají právo na šaríu. Když ne po dobrém, tak po zlém

Půl roku po svém bratrovi pomohl Sámer Shehadeh dostat se do Sýrie také Fatimě Hudkové. Vysvětloval jí, proč je nutné bojovat za rozšíření islámského náboženského práva šaría: „Lidé mají právo na to, aby se k nim dostala šaría a Alláhovo právo je, aby šaría byla aplikovaná všude. Když ne po dobrém, tak po zlém.“

Fatima k islámské víře konvertovala až v dospělosti. Její sousedka si přerod v zastánkyni džihádu vysvětluje tím, že jí jako dívce ve škole hodně ubližovali, na což si stěžovala. „Třeba se chtěla pomstít,“ uvažuje sousedka.

Nyní je Hudková v Sýrii, ale ještě než odjela, ji se svým bratrem přes internet a podle práva šaría oddal Sámer Shehadeh. Žena se za svým manželem do Sýrie pokusila dostat za čtyři dny, turečtí celníci ji ale vrátili zpět do Česka jako nežádoucí osobu. Do Sýrie se nakonec dostala po zemi.

Teď mi došlo, že já jsem mudžáhid v džihádu. To je fakt nádherné.
Fatima Hudková
obžalovaná

Hudková zůstala v kontaktu se svou matkou. Přesvědčovala ji například, aby vzájemný kontakt popřela, pokud její dcera v Česku někoho zabije. „Smiř se s tím, že nejsem tvůj přítel. Jsem tvoje pokrevní dcera, ale ne přítel. Jsi moje máma a musím se k tobě chovat slušně, protože mi to nařídil Bůh. Ale jsi nevěřící a já nenávidím nevěřící,“ napsala Fatima Hudková své matce.

Shehadeh-salafista muslimy rozdělil

Kromě pomoci příbuzným dostat se mezi teroristy se bude Sámer Shehadeh u soudu zpovídat také z financování teroristů z Fronty An-Nusrá, kterým poslal v přepočtu půl milionu korun. Peníze vybral mezi českými a slovenskými muslimy, kterým zamlčel, že přispívají na ošetření džihádistů. Svému kontaktu v Sýrii bývalý imám zdůrazňoval, aby na videích zraněných nebylo poznat, že jde o bojovníky An-Nusrá.

Tajné služby Shehadeha začaly sledovat kvůli obavám z radikalizace už před lety. Upozornil na sebe například nahrávkou ze srpna 2016, na níž nabádá české muslimy, aby se neúčastnili společné bohoslužby s křesťany.

Analytik Novotný vysvětluje, že v té době už Shehadeh nebyl imám. „Po odchodu z čela muslimské obce Sámer začal natáčet videa, která už ale prezentovala jen jeho. To znamená jeho názory, jen jeho osobu. A tam už se stylizoval do role salafistického kazatele,“ upozorňuje a dodává, že Shehadeh rozděloval místní muslimskou komunitu, už když působil jako imám v pražské mešitě.

„Pan Shehadeh představoval méně přívětivou tvář islámu. Jeho výklad islámu konvenoval s přístupy některých věřících, ale spousta věřících se raději té mešitě vyhnula právě proto, že jim jeho výklad islámu úplně nevyhovoval,“ konstatuje Bronislav Ostřanský z Orientálního ústavu Akademie věd.

Od svého někdejšího duchovního se distancují i oficiální představitelé muslimské komunity v Česku. V roli imáma ale podle nich radikální názory neměl. „Pán Sámer Shehadeh byl známý více ortodoxním přístupem, díky čemuž s ním ne vždy všichni souhlasili, ale nedá se říct, že by jeho názory, které v té době zastával, byly extrémní nebo dokonce nebezpečné. Od jara 2014 už v ČR nikde oficiálně nepůsobil,“ napsal v e-mailu předseda Ústředí muslimských obcí Muneeb Alrawi.

BIS: Čeští muslimové jsou klidní

Na jaře 2016 nakonec Shehadeh z tuzemska zmizel do Mauretánie v západní Africe. Podle státního zástupce Bodláka to bylo pravděpodobně kvůli obavě z trestního stíhání. Policie nakonec bývalého imáma dopadla v Jordánsku. Jeho česká manželka s dětmi tam žije dodnes.

Osud Omara Shehadeha a Fatimy Hudkové v Sýrii není známý. Reportéři ČT oslovili oba, žádná reakce od nich ale nepřišla.

Podle mluvčího BIS Ladislava Štichy je Shehadehův případ výjimečný. „My jsme například v roce 2018 prověřovali několik podezření, že se na území České republiky pohybují zradikalizovaní jedinci, ale ani v jednom případě se tyto zprávy nepotvrdily. Muslimská komunita v České republice je dlouhodobě stabilní a klidná,“ řekl Šticha.