Nechci, aby mi vnukové jednou chodili plivat na hrob, že jsem mohla něco udělat, říká Jourová o klimatu

Interview ČT24: Místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová (zdroj: ČT24)

„Klimatické náboženství“ a „zelený byznys“ si vzali na paškál dva z nejvyšších ústavních činitelů v zemi, prezident Miloš Zeman a předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS) ve svých bilancujících projevech na přelomu roku. Místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová, která byla hostem čtvrtečního Interview ČT24, ale s nálepkou klimatického náboženství nesouhlasí. „Nechci, aby moji vnukové mi jednou chodili plivat na hrob, že jsem v této věci mohla něco udělat,“ uvedla mimo jiné.

Nelichotivě se o současné diskuzi a snahách o řešení klimatických změn vyjádřil ve svém vánočním projevu prezident Miloš Zeman.

„Již miliony let se na naší planetě střídají teplá a chladná období. Uvádí se, že před několika miliony let byla průměrná teplota na zeměkouli o tři stupně vyšší, než je dnes. A nejsem si jist, zda rozhodujícím faktorem globálního oteplení je lidská činnost, a nikoli přírodní zákony, pohyb zemské osy a další kosmické vlivy,“ podotkl a označil se v této souvislosti za kacíře a změny klimatu za nové náboženství.

„Nesouhlasím s přirovnáním, že to je náboženství, já si myslím, že to není nic jiného než odpovědnost vůči budoucím generacím. A patřím k řadě dnes vlivných lidí, kteří mají povinnost udělat něco s tím, aby se budoucí generace nedostaly opravdu do velikých existenčních problémů kvůli zhoršenému klimatu. A když někdo něco udělat může – a my jsme ti, kteří teď něco udělat můžeme – tak to udělat musí,“ reagovala ve čtvrtečním Interview ČT24 místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová na slova prezidenta Zemana v novoročním projevu.

„Poslouchám vědce, kteří opravdu velmi alarmují a nejsou to alarmisté. Jsou to lidé, kteří mají fakta a umí prognózovat budoucí scénář. Máme povinnost reagovat, nemáme vůbec právo riskovat. Nechci, aby moji vnukové mi jednou chodili plivat na hrob, že jsem v této věci mohla něco udělat,“ dodala Jourová ve čtvrtečním Interview ČT24.

Souhlasila však se slovy předsedy Senátu Jaroslava Kubery (ODS), který se ve svém novoročním projevu pozastavil nad rozmachem „zeleného byznysu“.

„To jsou samozřejmě tvrdé lekce, ze kterých si musíme vzít ponaučení. S panem Kuberou v tomto zrovna souhlasím, takto ty dotace vypadat nesmí. Jestliže si z toho někdo udělal byznys, obohatil sám sebe a přitom poškodil společnost, takto přece nemohou vypadat dotace z veřejných zdrojů,“ reagovala na slova předsedy Senátu Jourová.

„Chceme udělat to, co si myslím, že je přiměřené, realistické a potřebné,“ dodala. 

„Předpokládám, že státy budou stejně zodpovědné, jako se snažíme být my a že dotační tituly nastaví tak, aby z toho byznys nebyl a aby to skutečně šlo na věci, které jsou třeba a změna se projevila v řádu několika desítek let,“ doplnila k tématu Jourová.

Celý rozhovor si můžete přehrát ve videu.