Výbušně, nebo potichu? Praha či Brno oslaví nový rok videomappingem, Ostrava velkolepým ohňostrojem

S klasickými silvestrovskými ohňostroji počítá většina krajských měst, ovšem Praha, Brno, Pardubice, Liberec nebo Karlovy Vary výbušnou oslavu Nového roku nepřipravují. Volí třeba videomapping. Nejvíc za tradiční ohňostroj zaplatí v Ostravě – půl milionu korun. Pražské promítání na Národní muzeum vyjde na dva miliony. Řada měst přistupuje po stížnostech obyvatel k částečné regulaci pyrotechniky.

Nejdražší ohňostroj uvidí letos lidé v Ostravě na kruhovém objezdu v Hrabůvce. Zajišťovat ho bude stejně jako vloni městský obvod Ostrava-Jih. „O efekty se postarají tři základní a šest pomocných odpališť a čtyři hořáky plamenometů. Ohňostroj tak bude oproti předcházejícím ještě velkolepější. Cena pak zahrnuje také služby bezpečnostní agentury nebo zvukaře,“ popsala mluvčí obvodu Gabriela Gödelová.

Dvě největší města republiky letos ale zvolí místo pyrotechniky videomapping. V Praze bude videomapping na Národní muzeum.

O novoroční ohňostroj ale možná Pražané nepřijdou. Spolek Ohňostroj pro Prahu na něj vybírá peníze na transparentním účtu – zatím na něm je přes 58 tisíc korun. Podle předsedy spolku Jana Šaršouna bude show věnovaná Karlu Gottovi. Peníze přislíbili i opoziční zastupitelé za ANO.

Brno videomapping připraví už na Silvestra na některou z budov na náměstí Svobody. „Přesný program i téma show si pro Brňany necháváme jako překvapení,“ upřesnila brněnská zastupitelka pro oblast marketingu a cestovního ruchu Kristína Černá (ODS). Letos poprvé bude také na celém náměstí platit zákaz vnášení vlastních petard a alkoholu, až do 5. ledna ale na místě zůstanou stánky vánočních trhů.

Tichá varianta ohňostroje? Problémem může být cena

Plzeňský novoroční ohňostroj bude stejně jako vloni pořádat městský obvod Plzeň 3. Podle místního starosty letos v centrální městské části uvažovali o tiché variantě. „Jedním z důvodů, proč jsme se rozhodli pro klasický ohňostroj, je cena. Tichý je výrazně dražší, odborníci nám navíc stejně doporučovali, abychom na závěr přidali i zvukové efekty, lidé je prý očekávají,“ řekl starosta obvodu Plzeň 3 David Procházka (ANO).

V Příbrami zase budou ještě 16. prosince projednávat zastupitelé vyhlášku, která v konkrétních ulicích kromě konce roku, Mikuláše nebo pálení čarodejnic zakazuje pyrotechniku. „Pokud vyhlášku schválí, začne platit po 15 dnech, co bude viset na úřední desce,“ uvedla mluvčí Příbrami Eva Švehlová. Letošních svátků už se tak nedotkne. Podle Švehlové město k tomuto kroku přístoupilo po množících se stížnostech obyvatel.

Podobná vyhláška platí od května také ve Znojmě. „Zatím jsme žádné porušení vyhlášky neřešili,“ přiblížila mluvčí města Zuzana Pastrňáková.