Vánoční trhy v centru Brna budou trvat déle než jindy. Některé stánky zavřou až 5. ledna

Adventní trhy v Brně budou delší než v minulých letech. Trhy pořádané městskou částí Brno-střed začínají už tento pátek 22. listopadu. Ty, které pořádá brněnský magistrát, skončí až 5. ledna. Náměstí Svobody bude dominovat zimní bar, Skácelova kašna se změní v obří stůl. Na Zelném trhu bude adventní kalendář dobrých skutků a na Moravském náměstí schránka pozitivních přání.

Adventní trhy v centru Brna trvaly v minulých letech jen do Vánoc. Tentokrát si je budou moci lidé užít až do 5. ledna. „Někteří Brňané si v minulosti posteskli, že když už předvánoční shon skončí, tak nemají kam zajít,“ uvedla brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS). Otevřené ale na náměstí Svobody a Dominikánském náměstí nezůstanou všechny stánky, ale pouze ty, které budou nabízet občerstvení.

Brněnské Vánoce mají v letošním roce i nový vizuál, který pracuje s motivem puntíkované látky, jejíž řasení tvar teček různě proměňuje. Autorem je brněnský výtvarník Pavel Hayek, který navrhl i letošní autorskou kolekci hrníčků. Po Petru Kvíčalovi, Vendule Chalánkové a Timovi je čtvrtým brněnským umělcem, který limitovanou vánoční edici hrníčků vytvořil.

Puntíkaté vánoční hrnečky
Zdroj: ČT24

Nové vratné kelímky se budou umývat v Brně

Novinkou letošního roku jsou i nové vratné kelímky, které navíc nebude zapotřebí odvážet na umytí do Tábora, ale budou se umývat přímo v Brně. „Vratné kelímky se v Brně i vyrábí. Pro ty, kdo si kelímky schovali z minulých let, to ale znamená, že už je na vánočních trzích nemohou použít. Vratné hrnky pak zůstávají stejné,“ nastínila ředitelka Turistického informačního centra Jana Janulíková.

Trhy na náměstí Svobody budou mít letos novou dominantu v podobě zimního baru. Jeho podobu, stejně jako podobu dalších dvou objektů na náměstí, navrhli architekti Ondřej Bělica a Martin Blažek. „Náměstí bude mít dvě centrální místa setkávání lidí. Jedním bude zimní bar na trojúhelníkovém půdorysu, který tvoří tři sedlové střechy se společným zázemím. Dalším bude degustační zóna na Skácelově kašně, která se změní na velký hvězdicový stůl s adventním věncem,“ popsal Bělica. Dvojici doplní menší kruhový stůl s osvětlenou korunou v další části náměstí.

Menší trhy na Dominikánském náměstí budou stejně jako loni zaměřeny na gastronomii, nově je ale doplní dětské kino, které bude promítat na zeď kostela svatého Michala výhradně české pohádky.

Vánoce na Zelném trhu zůstanou v lidovém duchu

Na Zelném trhu a Moravském náměstí v Brně začnou trhy už tento pátek 22. listopadu, rozsvícení vánočního stromku je v plánu o týden později 29. listopadu.

Výzdoba na Zelném trhu se ponese v lidovém duchu. „Využili jsme tradičních ozdob jako perníčky, vyřezávané ozdoby, sláma, chvojí nebo šišky,“ uvedla koordinátorka Adventu na Zelňáku Eva Skácelová.

Ve sto dvaceti stáncích lidé najdou řemeslné výrobky, dekorační předměty, dárky i nápoje a občerstvení. Dva stánky budou věnované prezentaci neziskových organizací. Chybět nebude ani pódium pro hudební koncerty nebo vystoupení dětí.

Novinkou je adventní kalendář se čtyřiadvaceti okénky dobrých skutků. Od 1. prosince se otevře každý den jedno okénko, ve kterém bude dárek pro určitou organizaci. Podle Evy Skácelové se podařilo získat peníze nebo věcné dárky v celkové hodnotě asi čtvrt milionu korun. Mezi dary jsou například cukrovinky, vánoční produkty, ale také občerstvení v hodnotě dvacet tisíc korun, které se může hodit například pro oslavu v domově seniorů.

Vyhlídkové kolo na Moravském náměstí na snímku z loňských Vánoc
Zdroj: Petr Švancara/ČTK

Vyhlídkové kolo na Moravském náměstí už jede

Na Moravském náměstí bude už několikátým rokem šapitó s prodejci a kulturní program na pódiu. Vyhlídkovým kolem se mohou lidé projet už od začátku října. „Novinkou bude schránka pozitivních vánočních přání,“ uvedl ředitel pořádající organizace Tomáš Pavčík. Lidé mohou dávat do schránky vzkazy nebo přání, které dostanou osamělí senioři v domovech seniorů nebo děti v dětských domovech, kterým nemá kdo popřát hezké svátky. Trhy potrvají do 23. prosince.

Ve středu 27. listopadu zahájí na Moravském náměstí provoz kluziště pod jezdeckou sochou Jošta. Plocha pojme až osmdesát bruslařů, v další dny bude otevřená od desíti do jedenadvaceti ve dvouhodinových blocích vždy s přestávkou na úpravu ledu. Vstupné bude sto korun, děti do šesti let mají vstup zdarma, děti od šesti do patnácti let, senioři a zdravotně postižení zaplatí šedesát korun.