Bezpečnostní informační služba útočí na svobodu slova, zní z Hradu

Lídři stran zastoupených v Poslanecké sněmovně v souvislosti se zveřejněnou výroční zprávou Bezpečnostní informační služby (BIS) oceňují práci kontrarozvědky. Představitelé opozice na tiskových konferencích před začátkem jednání sněmovny také kritizovali prezidenta Miloše Zemana, který má dlouhodobě k BIS výhrady. Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček považuje za nepřijatelné, aby BIS označovala lidi s odlišným názorem za dezinformátory – a mluví o ohrožení svobody slova.

Předseda klubu KDU-ČSL Jan Bartošek novinářům řekl, že práci BIS vnímá jako kvalitní a profesionální. Považuje za pozitivní, že kontrarozvědka popisuje aktivity Ruska a Číny. „Každá z těchto zemí postupuje jinak, ale každopádně patříme do silné zájmové oblasti těchto mocností,“ řekl. Ocenil, jak BIS řeší činnost potenciálních islámských radikálů či aktivity Íránu.

Podle šéfa poslanců ODS Zbyňka Stanjury se ukazuje, že BIS funguje dobře. Zpráva je podle něj vodítkem, jak by měla vláda přistupovat k zahraniční politice. „Mnohdy vidíme snahu zlehčovat a karikovat zprávy BIS,“ varoval. Vyjádřil přání, aby vláda naopak věnovala zprávě pozornost natolik, aby zprávy za několik let mohly konstatovat zlepšení situace.

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová varovala, že rizika, na něž upozorňuje BIS, se prohlubují. „Je to i vizitka toho, že vláda k závěrům nepřistupuje dost aktivně,“ uvedla. Vyzvala kabinet, aby nebral na lehkou váhu, kým je na Hradě obklopen prezident Zeman.

Vláda podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) všechny informace, které od BIS dostává v některém z režimů utajení, pečlivě probírá a přistupuje k nim zodpovědně. „Bavíme se o nich a každý v rámci své kompetence s nimi pracujeme. Já se tím budu určitě velmi pečlivě zaobírat,“ řekla ministryně.

Zpravodajské služby podle místopředsedy vládní ČSSD Romana Onderky aktuálně nepožadují navýšení rozpočtů s odůvodněním, že aktivity cizích špionů rostou. „V případě takových požadavků se ale nebudeme bránit takové požadavky podpořit,“ uvedl. Předseda klubu ČSSD Jan Chvojka rozhovor o možném posílení rozpočtu označil za potenciální téma pro koaliční debatu s ANO.

Předseda poslaneckého klubu Starostů a nezávislých Jan Farský řekl, že BIS odvádí skvělou práci. „I díky ní je ČR jednou z nejbezpečnějších zemí na světě, mají to ale těžké,“ uvedl. Práci podle něj komplikuje kontrarozvědce Zeman, mimo jiné tím, že opakovaně opomenul vládní návrh na jmenování jejího ředitele Michala Koudelku generálem.

UDÁLOSTI: Česko dál patří k nejbezpečnějším zemím a nehrozí bezprostřední teroristický útok, píše BIS (zdroj: ČT24)

Ministerstva nedokážou reagovat, NÚKIB je slabý, hodnotí opoziční poslankyně

Poslankyně Pirátů Dana Balcarová v souvislosti s novou zprávou BIS, kde se píše o aktivitách Ruska, Číny, ale i Íránu, kritizovala vládu, že k současným hrozbám přistupuje vlažně. V Interview ČT24 varovala před podceňováním kyberútoků, což je podle ní odpovědnost premiéra Andreje Babiše (ANO).

„Stačí se podívat na to, jak přistupuje k orgánu, který byl zřízen přímo pod ním – Národnímu úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost. Ten je personálně podhodnocený, teď se tam dokonce zrušila tabulková místa. Myslím, že je to velmi špatně. Právě tento orgán by v sobě měl mít ty největší mozky, které jsou schopny kybernetickou kriminalitu nějakým způsobem postihovat. Měl by být schopen reagovat v řádu minut, pakliže dojde k útoku nebo podezření na kybernetický útok,“ řekla Balcarová.

Ministerstva podle ní také nejsou na kybernetické útoky připravena a nemají odborníky, kteří by dokázali vyhodnotit situaci. „Ministerstva pořád jedou na principu resortismu, to znamená, že každé si to řeší samo,“ míní opoziční poslankyně.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) ovšem již ujistil, že jeho úřad „přijímá příslušná opatření, aby nebyla ohrožena bezpečnost státu a aby nedošlo k ohrožení našich bezpečnostních zájmů“.

Jako vzor uvádí Dana Balcarová Velkou Británii. „Britové mají specializovaný úřad a tam nabírají lidi z celé Evropy. Pořádají soutěže, vyberou si nejschopnější kandidáty, ty pak ještě doškolují a jsou tak ocenění, že tu práci vykonávají,“ upozornila.

Dana Balcarová v Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Ovčáček: Útok na svobodu slova

Ovčáček označil za fakt, že na území ČR působí agenti cizích mocností. „A je úlohou BIS takové agenty odhalovat. Co je absolutně nepřijatelné, aby BIS označovala lidi s odlišným názorem za dezinformátory. To je útok na svobodu slova,“ sdělil. BIS označila šíření dezinformací proruskými aktivisty za nejzávažnější hrozbu pro ústavnost Česka.

Člen výboru pro bezpečnost Lukáš Kolářík (Piráti) však označil zprávu o „ruských trollech“ za nepřekvapivou. Organizované skupiny podle něj dokážou strhnout debatu na sociálních sítích směrem, kterým chtějí, a ovlivňují tím lidi. „Chtěl bych apelovat na čelné představitele ČR, aby neznevěrohodňovali práci BIS,“ uvedl.

Předseda KSČM Vojtěch Filip zprávě vyčítá, že se zabývá jen riziky z Ruska a Číny. „Těch rizik je víc. Postrádáme ve zprávě informace o aktivitách jiných zpravodajských služeb, zejména ekonomické rozvědky USA, o kterou se třeba zajímá zpravodajská služba v sousedním Německu,“ uvedl Filip.

Podobný názor má podle místopředsedy Radima Fialy také SPD. Hnutí podle něj jasně podporuje práci BIS pro ochranu zájmů republiky. „Je ale důležité, aby monitorovala všechny země, nejen Čínu a Rusko,“ řekl. BIS ve zprávě píše, že se věnuje všem tajným službám působícím v ČR, ruské a čínské aktivity jsou prioritními kvůli jejich rozsahu.