Šojdrová tlačí na Hamáčka kvůli dětským běžencům. Řecko ho žádá o přijetí čtyř desítek

Události: Šojdrová apeluje na Hamáčka, ať zaujme jasný postoj k přijetí běženců z Řecka (zdroj: ČT24)

Europoslankyně Michaela Šojdrová zkritizovala ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) kvůli jeho odmítavému postoji k pomoci dětským běžencům a požádala ho o schůzku. Podle české europoslankyně a občanské iniciativy Češi pomáhají je nepřijatelné, že Hamáček už druhý měsíc váhá s odpovědí Řecku, které o přijetí čtyřiceti nezletilých migrantů požádalo.

Řecko začátkem září vyzvalo všechny ministry vnitra Evropské unie, aby jejich země přijaly děti bez doprovodu z řeckých uprchlických táborů. Hamáček se ve čtvrtek vyjádřil v tom smyslu, že dopis není ničím novým, pouze snahou Řecka vyvolat debatu o přemístění migrantů. Podle jeho slov nevidí smysl v přesunutí sedmnáctiletých lidí bez nároku na azyl.

„Mají rodiny v západní Evropě a velmi pravděpodobně by na našem území dlouho nevydrželi,“ prohlásil ministr. Na otázku, jak přišel na to, že jde o sedmnáctileté děti, odpověděl, že to usuzuje ze statistik, které jsou k dispozici z řecké strany.

Veřejná nepravda

„Celý rok čekal, a když teď dostal konkrétní požadavek, tak se vymlouvá a otáčí se zády,“ komentuje nyní Hamáčkův postoj europoslankyně Šojdrová – a obdobně mluví i neziskové organizace. 

„Pan Hamáček říká do éteru věci, které nejsou pravda. Mám u sebe přímo originální znění toho dopisu a nikde tam nevidím, že by šlo o sedmnáctileté chlapce,“ komentuje ministrova vyjádření Jaroslav Miko z občanské iniciativy Češi pomáhají.

Řecký ministr pro ochranu občanů Michalis Chryssochodis poslal do Česka i dalších států Evropské unie písemnou žádost o přijetí těch dětí, které potřebují nutně pomoc. Česko by jich podle něj mělo přijmout 40.

„Musíme jednat rychle, abychom se postarali o jejich situaci, chránili je a zabránili jejich zneužívání,“ píše v žádosti. Na řeckých ostrovech v současnosti žije 34 tisíc uprchlíků, z nichž zhruba třetina jsou děti. Těch bez doprovodu je přes dva tisíce a mladších dvanácti let je 342.

K formulaci jasného postoje vyzval Hamáčka při čtvrtečních interpelacích i poslanec TOP 09 Miroslav Kalousek. „Pokládal bych, pane ministře, za ostudné a hanebné, kdyby bohatá a bezpečná země, jakou je Česká republika, odmítla přijmout čtyřicet dětí a postarat se o ně,“ zdůraznil.

Máme plno svých problémů

S ministrem vnitra by se chtěla Michaela Šojdrová sejít už v pondělí. Hodlá po něm chtít, aby se k prosbě z Řecka postavil jako člověk a jako politik, který reprezentuje české občany, kteří chtějí pomoci dětem. Termín ani čas zatím europoslankyně potvrzený nemá.

„Chci o tom mluvit s panem premiérem. A pokud by se ukázalo, že opravdu jsou na místě malé děti, které by potřebovali pomoc, tak se o tom bavit můžeme, ale zatím ty informace takové nemám,“ uvedl Hamáček pro ČT.

Premiér Andrej Babiš (ANO) před čtvrtečním odletem na návštěvu Lucemburska novinářům
řekl, že o dopisu z Řecka nic neví. Připomněl svůj postoj, že uprchlíkům se má pomáhat především přímo v zemích, odkud pocházejí. „Doufejme, že tu situaci v Sýrii konečně začne Evropa aktivně řešit. My se v první řadě staráme o naše děti, my máme tady plno svých problémů,“ prohlásil šéf českého vládního kabinetu.

Zmínil i svůj plán na vybudování centra pro syrské sirotky. Týdeník Respekt tento týden informoval, že projekt se neuskuteční. „Syrská strana odmítla českou firmu, nabídli nám syrskou firmu, ta je několikrát dražší,“ komentoval to Babiš.

Svou iniciativou kolem centra reagoval na dřívější návrhy europoslankyně Šojdrové, aby Česko přesunulo na své území 50 syrských sirotků z uprchlických táborů v Řecku. Babiš tehdy
návrh Šojdrové označil za nesmyslný a tvrdil, že je potřeba sirotkům pomáhat v zemi, odkud pocházejí. S odkazem na to před odletem do Lichtenštejnska uvedl, že Česko má už debatu za sebou. „Já bych se k tomu nevracel,“ řekl.