Po třech letech další reorganizace. Plánuje se rozdělení Národní centrály proti organizovanému zločinu

Události: Policii čeká po třech letech reorganizace (zdroj: ČT24)

Po třech letech podstoupí policie novou reorganizaci. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) v pondělí potvrdil dřívější zprávy médií, že elitní policejní útvary projdou reformou. Podle informací České televize se plánuje rozdělení Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) nejméně na tři sekce. Hlavou by měla být Národní kriminální ústředna.

Elitní útvar NCOZ v současné podobě skončí. Důvodem jsou nové formy zločinu. „Jak terorismus, tak kybernetická kriminalita jsou nové fenomény a Česká republika stejně jako jiné státy světa se na ně musí chystat,“ uvedl ministr vnitra a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD).

NCOZ vstoupila na scénu před třemi lety. Poté, co zanikl protimafiánský útvar ÚOOZ (Útvar pro odhalování organizovaného zločinu) a protikorupční jednotka ÚOKFK (Útvar odhalování korupce a finanční kriminality).

Z centrály se teď mají podle chystaného scénáře oddělit útvary proti terorismu a kyberzločinu. Novou zastřešující jednotkou bude Národní kriminální ústředna. „Do konce roku oznámíme, jak to tedy bude vypadat, a v rámci toho materiálu bude i nastavena časová osa,“ řekl dále Hamáček.

Podle informací České televize se jako o kandidátovi na šéfa Národní kriminální ústředny nejčastěji mluví o Jakubu Frydrychovi. Ten v současnosti působí jako ředitel Národní protidrogové centrály.

„Neslyšel jsem žádné konkrétní úvahy o zamýšlené podobě Národní kriminální ústředny, ani o jejím personálním obsazení,“ komentoval tyto úvahy Frydrych. 

Spekulace o rušení krajských poboček NCOZ

V rámci reformy se také hovoří o možném rušení krajských poboček NCOZ a jejich začlenění pod jednotlivá regionální ředitelství.

„Nemůžu a nechci komentovat spekulace o materiálu, který je stále v pracovní fázi,“ vyjádřil se k záležitosti Hamáček. Podrobnosti k chystaným změnám zatím odmítá sdělovat také policie.

Policejní reorganizace před třemi lety znamenala nejen krizi ve vládní koalici, ale i odchody řady policejních funkcionářů. Podle odhadů odešlo zhruba dvě stě lidí. Mezi ně patřil i někdejší šéf ÚOOZ Robert Šlachta, který policii opustil na protest proti tehdejší reformě. 

„Teď se to má znovu dělit, úplně tomu nerozumím. Naprosto to popírá slučování NCOZ a vytváření NCOZ před třemi lety,“ vyjádřil se Šlachta k současné reformě. 

K plánované reformě má výhrady také člen bezpečnostního výboru sněmovny Vít Rakušan (STAN). „Mám trochu obavu, že už tak mnoha dřívějšími zásahy trošku rozkymácený policejní útvar se může dostat do ještě větších problémů,“ domnívá se poslanec. 

„Já to v tuto chvíli nebudu komentovat, potřebujeme k tomu víc informací,“ vyjádřil se k záležitosti předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek.