Za hezký úsměv si lidé zaplatí, navrhuje ministr Vojtěch. Narazil ale na odpor

Události ČT: Za hezký úsměv si lidé zaplatí, navrhuje ministr Vojtěch (zdroj: ČT24)

Nový spor ohledně zdravotní péče se vyostřil kvůli rovnátkům. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) by si lidé starší 22 let, kteří pomůcku nosí jen kvůli estetické vadě, měli materiál i práci hradit sami. Pochopení ale nenašel ani u koaličních poslanců, ani u komunistů, kteří vládu tolerují.

Pacienti, kteří chtějí řešit nevzhledný úsměv, si teď musejí všichni bez ohledu na věk platit u fixních rovnátek materiál. Naopak léčba se hradí z veřejného zdravotního pojištění. Podle návrhu ministerstva by to ale mělo u lidí nad 22 let, kteří mají jen estetické vady, přestat.

„Pokud se někdo rozhodne v padesáti, že chce narovnat jeden křivý zub a chce hrazená rovnátka, tak si zkrátka nemyslím, že to je v rámci toho systému spravedlivé ,“ říká ministr Vojtěch. 

Ušetřené peníze se mají využít na léčbu dětí nebo pacientů se závažnými vadami. Třeba ti s rozštěpem by měli mít nově hrazený i materiál.

Otevřeli bychom Pandořinu skříňku, obává se ČSSD

Koaliční partner ale nemá pro změnu u rovnátek pochopení. „Jako ČSSD jsem dlouhodobě proti jakémukoli zvyšování spoluúčasti ve zdravotnictví, pokud bychom se bavili například o této věci, tak bychom otevřeli Pandořinu skříňku,“ míní předseda poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka.

Problematický je návrh i podle komunistů.  „KSČM dala jako jeden ze sedmi bodů tolerance vlády nezvyšování spoluúčasti, ať to pan ministr ani nezkouší,“ pohrozil předseda KSČM Vojtěch Filip. 

Naopak třeba občanským demokratům se záměr zamlouvá. „Pokud se jedná opravdu o estetický zásah a nemá jiný medicínský důvod, tak pak by to opravdu mělo být na úhradě toho dotyčného,“ míní místopředseda ODS Martin Kupka. 

Teď se k návrhu budou sbírat připomínky. Ještě než dojde návrh na program jednání vlády, tak se o něm zřejmě bude mluvit i na koaliční radě.

Počet pacientů, kteří přicházejí v dospělosti kvůli rovnátkům, přitom podle zubařů stoupá. Hlavně kvůli vzhledu. „Léčba u rostoucího pacienta je výrazně rychlejší než u dospělého pacienta a většina vad, které se u dítěte léčí poměrně snadno, tak u dospělého člověka se léčí opravdu mnohem obtížněji,“ podotýká lékařka ortodontického oddělení Vojenské fakultní nemocnice v Praze Karolína Kratochvílová.