Za plánování vražd a vydírání potrestal soud v Liberci lékaře Bartáka osmi lety

Liberecký krajský soud odsoudil lékaře Jaroslava Bartáka za přípravu zločinu vraždy tří osob a vydírání k osmiletému trestu ve věznici s ostrahou. Celkem má ve vězení být dvacet let. Už dříve dostal dvanáctiletý trest za sexuální obtěžování asistentek. Za trestnou činnost nyní projednávanou u soudu jednašedesátiletému lékaři hrozilo 15 až 20 let vězení. Verdikt není pravomocný, Barták se na místě odvolal.

Podle obžaloby plánoval Barták vraždy a vydírání na podzim 2013 ve vazební věznici v Liberci ze msty za předchozí odsouzení. Peníze získané z vydírání chtěl využít k útěku z vězení.

Zajistit to měl spoluvězeň Miloš Levko, který ale místo toho vše oznámil. Jeho důvěryhodnost obhajoba od počátku zpochybňovala. Vězeň svá tvrzení doložil pořízenými videonahrávkami. „Vina (Bartáka) byla jednoznačně a nepochybně prokázána,“ uvedla předsedkyně senátu Eva Drahotová.

Lékař se po vynesení rozsudku odvolal

Barták tvrdil, že se ničeho nezákonného nedopustil. Řekl, že o plánech na vraždy mluvil ve vězeňských debatách, které nemyslel vážně. Hned se odvolal. Hrozí mu ale další potrestání za pohrdání soudem s trestní sazbou až dva roky.

Podnět k prošetření dala v úterý státnímu zástupci předsedkyně senátu Eva Drahotová. Barták po vynesení rozsudku řekl, že kdyby to bylo možné, liberecký soud mu uloží trest smrti. „Nevěřím v objektivitu (tohoto) soudu, bylo to dopředu připravené,“ řekl. „Je to soudní spiknutí proti mně, je to horší než padesátá léta,“ dodal.

Obhajoba za vznikem nahrávek vidí komplot vězňů ve spolupráci s vězeňskou službou či policejní provokaci. Rozhovor na videonahrávce je podle obhájkyně Hany Riedlové zmanipulovaný. „Byl to cíleně vedený rozhovor, měl přivést pana Bartáka do takového stavu, aby navykládal to, co je uvedeno v nahrávce,“ uvedla v závěrečné řeči.

Státní zástupce Petr Hořín měl opačný názor. Obžalovaný na nahrávce mluví spontánně, střízlivě a nikdo ho k protiprávní činnosti neponouká, řekl Hořín. Nemyslí si ani, že šlo jen o nahlas projevené myšlenky. „Byl přesvědčen o uskutečnění svých plánů,“ dodal.

Obhajoba poukazovala na to, že se neví, jak se nahrávací zařízení do věznice dostalo. Levko to neřekl. Za prokázané předsedkyně senátu považuje, že ho tam pronesla bývalá kaplanka věznice, i když to odmítá.

Liberecký soud se případem zabýval už potřetí

Lékař si už většinu trestu za své předchozí odsouzení odpykal, vypršet mu měl v roce 2023. Podle zprávy z rýnovické věznice, kde je od roku 2014, se jeho chování zlepšilo. Ve věznicích v Liberci a Stráži pod Ralskem měl 19 kázeňských přestupků, v Rýnovicích ani jeden a naopak byl pětkrát odměněn.

Liberecký soud se případem zabýval už potřetí. Napoprvé ho potrestal 18 lety, ale verdikt zrušil odvolací vrchní soud. Podruhé mu uložil 15 let a vrchní soud mu trest snížil na osm let, Nejvyšší soud rozsudek zrušil. Na trestu za sexuální obtěžování asistentek se po zásahu Nejvyššího soudu nic neměnilo.