Případné oběti Bartákem připravovaných vražd braly hrozbu vážně

Liberec – Při soudním procesu s lékařem Jaroslavem Bartákem, který si odpykává dvanáctiletý trest za znásilňování a vydírání svých asistentek, vypovídali svědci a znalci. Nyní je Barták obžalován z plánování vraždy tří lidí a vydírání dalších tří, za což mu hrozí až 20 let vězení. U soudu vypovídal i bývalý šéf vojenské tajné služby Andor Šándor, hrozbu nájemné vraždy bral vážně a jeho rodina se z toho důvodu o jeho život obává dodnes.

Podle soudkyně Evy Drahotové se svědci, kteří měli být terčem Bartákova útoku, shodují na tom, že měli obavy a že by obžalovaného odhadli jako člověka, který je schopen tyto záležitosti naplánovat. Podle obžaloby plánoval Barták vraždy na podzim 2013 ve Vazební věznici v Liberci. Násilnou smrtí měli zemřít Šándor, advokát Oldřich Choděra a pravoslavný kněz z Teplic Eugen Freimann. Vraždy měl podle spisu zařídit recidivista, který si v Liberci odpykává desetiletý trest za ozbrojenou loupež. Barták podle obžaloby zároveň plánoval, že vydíráním získá přes 80 milionů korun, které mu pomohou k útěku z vězení za pomoci vrtulníku a vycestování do ciziny, konkrétně přes Polsko do Běloruska.

Barták je o své výjimečnosti přesvědčený psychopat

Znalci považují Bartáka za výraznou psychopatickou osobnost. Netrpí však duševní poruchou, kterou by bylo možné léčit. Barták je jako narcistní osobnost přesvědčen o své výjimečnosti a na svou ochranu je schopen všeho. Je si však vědom toho, co dělá. „Nelze v jeho případě počítat s přiznáním viny či převzetím zodpovědnosti za vlastní činy,“ uvedl psycholog Petr Goldmann. Plánování vraždy či vydírání odpovídá podle něj Bartákově osobnosti. Na svobodě by podle odborníků byl nebezpečný, protože by se mohl mstít a své činy zopakovat.

Andor Šándor
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

Šándora měl vrah zabít v metru, nejlépe vystřelovacím nožem. Únosu se Barták obával vzhledem k výcviku, kterým Šándor jako člen vojenské tajné služby prošel. Mělo jít údajně o pomstu za to, že se podílel na zničení Bartákova života. Přestože jakýkoli podíl na nějakém spiknutí Šándor odmítl a Bartákovy konstrukce považuje za fantasmagorie, hrozbu nájemné vraždy bral vážně. Nebál se ale, že by to byl přímo Barták, kdo se ho pokusí zabít. „Myslím, že je to v zásadě slaboch,“ řekl dnes u soudu Šándor. Hrozbu ale považoval za reálnou. „Tady kdokoli udělá pro peníze cokoli,“ dodal.

Barták měl požadovat miliony po známých

Soud vyslechl i bývalou zdravotní sestru z Bartákovy ordinace. Lékař ji vydíral v souvislosti s její třináctiletou dcerou, o níž tvrdil, že je jeho. Po ženě chtěl údajně milion korun. Vypovídal také právník, který Bartáka zastupoval v předchozí kauze. Po něm chtěl lékař údajně vydíráním vymáhat 20 milionů korun. Obě obvinění dnes Barták odmítl. V případě právníka řekl: „Je to nesmysl, vím, že žije z ruky do huby. Je to advokát, který mi pomáhal, 20 milionů nikdy neviděl.“