V září dosáhly preference hnutí ANO 30 procent, řada stran se v modelu ocitla na pětiprocentní hranici

Hnutí ANO si v zářijovém volebním modelu udrželo první místo s třicetiprocentním ziskem. Druzí jsou Piráti následovaní občanskými demokraty. Všechny další sněmovní strany se pak pohybují v rozmezí pěti až šesti a půl procenta. Viditelnější nárůst zaznamenali komunisté. Výzkum zpracovala agentura Kantar CZ pro Českou televizi.

Volebnímu modelu opět dominuje hnutí ANO. Jeho zisk se oproti srpnu nijak nezměnil. Zářijové měření tak naznačuje, že se zastavil klesající trend podpory z předprázdninových výzkumů.

Dlouhodobě druhou pozici si udrželi i Piráti, kterým se ale v září mírně snížil zisk na 15,5 procenta. Jejich podpora pozvolna narůstala až do konce roku 2018, v letošním roce se tento trend zastavil a pohybuje se kolem 17 procent, aktuální výsledek je tak spíš podprůměrný.

Třetí ODS zůstala na stejném výsledku jako v srpnu, dosáhla tak na 14,5 procenta. Piráti a občanští demokraté se tak v září ve svých ziscích opět přibližili.

Volební model – vývoj preferencí parlamentních stran
Zdroj: Kantar CZ

Nejvýraznější změnu zaznamenali komunisté, kteří v září posílili na 6,5 procenta. SPD naopak oslabilo na šest procent. Hnutí STAN má 5,5 procenta. Hned tři strany jsou pak na pětiprocentní hranici – TOP 09, KDU-ČSL a ČSSD. Pět procent musí strany překonat, pokud se chtějí dostat do Poslanecké sněmovny.

Z ostatních stran je této hranici podle průzkumu nejblíže Trikolóra s 3,5 procenta, data ukazují, že nově ustanovené hnutí čerpá podstatnou část svých příznivců od SPD.

Pozitivní pohled na politickou situaci roste

Spokojenost se současnou politickou situací vzrostla v září na svůj dlouhodobý průměr. Průměr z počátku roku se pohyboval kolem 33 procent. Od května však mimo jiné postupně gradovala situace ohledně ministra kultury, což se pravděpodobně odrazilo v postupně klesajícím hodnocení politické situace.

Koncem srpna se však výměna ve vedení resortu vyřešila a podle výzkumné agentury se zdá, že se to na spokojenosti projevilo pozitivně, a to nárůstem o téměř 10 procentních bodů. Aktuálně tak dosahuje 36 procent.

  • Aktuální průzkum pro ČT v rámci pravidelného projektu Trendy Česka provedla společnost KANTAR CZ, s. r. o. Sběr dat probíhal ve dnech 16. 9. až 5. 10. 2019 na reprezentativním vzorku 1200 respondentů, který odráží reálné sociodemografické rozložení společnosti (pohlaví, věk, kraj, vzdělání, místo bydliště). Do volebního modelu vstoupilo 872 respondentů. Jedná se o respondenty, kteří nevylučují svou účast ve volbách a nepovažují za pravděpodobné, že volbu své preferované strany změní. Statistická chyba volebního modelu se v aktuální vlně měření pohybuje u jednotlivých stran v rozmezí +/- 1,3 až 3,0 procentního bodu.