Zemřel výtvarník Zdeněk Princ. Vymyslel oblíbenou hru pexeso

Ve středu zemřel ve věku 85 let vynálezce populární hry pexeso Zdeněk Princ. O úmrtí výtvarníka informoval web Deník N s odvoláním na jeho syna. Karetní hra, která procvičuje paměť a soustředění, vznikla v Československu v polovině šedesátých let.

Nápad na hru složenou z obrázkových dvojic dostal Zdeněk Princ v době, kdy pracoval jako mozaikář v pražské katedrále svatého Víta. „První myšlenka byla obrázková mozaika. Vycházelo to z mého zaměstnání, které jsem tehdy vykonával,“ vzpomínal Princ.

První sadu navrhl v roce 1965 pro nakladatelství ČTK Pressfoto. Název hry pexeso zní exoticky, vzešel ale z počátečních slabik tehdy populární televizní soutěže Pekelně se soustřeď, jejímž principem bylo odhalování dvojic podnikových značek.

První bylo pexeso indiánské vydané v nákladu 10 tisíc kusů. Záhy mezi dětmi kolovalo pexeso dopravní a také pohádkové tvořené nejpopulárnějšími postavičkami z Večerníčků. V současnosti existuje nepřeberné množství druhů této hry. Jejím prostřednictvím se prezentují různé organizace a firmy jimi propagují své výrobky.

Vynález hry pexeso v pořadu Gejzír (zdroj: ČT24)