Moskva pohrozila Česku odvetou za plány na přemístění Koněvovy sochy

Vášně kolem přesunutí sochy maršála Koněva neutichají (zdroj: ČT24)

Rusko v pátek pohrozilo odvetou za plány zastupitelů šestého pražského obvodu přemístit sochu maršála Ivana Koněva. Podle ruského ministerstva zahraničí může rozhodnutí Prahy 6 poškodit rusko-české vztahy a nezůstane bez odpovědi. Podle českého ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) je spor záležitostí pro věcnou diskusi a není v něm prostor pro výhrůžky nebo hrozby sankcemi.

Ruské ministerstvo zahraničí vyjádřilo v prohlášení na svém webu rozhořčení nad „cynickým rozhodnutím“ zastupitelstva Prahy 6. Hluboce lituje, že zastupitelé ignorovali výzvy veřejnosti a vedoucích představitelů České republiky, aby podobnému postupu zabránili.

„Stejně jako dříve považujeme tento krok za porušení článků dvoustranné smlouvy o přátelských vztazích a spolupráci z 26. srpna 1993,“ konstatuje se v prohlášení.

„Rozhodnutí schválené na místní úrovni může vážně rozjitřit dvoustranné vztahy a významně zkalit jejich ovzduší, a nezůstane bez odpovědi. Předpokládáme, že iniciátoři chystané bezprecedentní akce se vzpamatují a pochopí všechny následky svého výstřelku,“ uvedlo ministerstvo.

V závěru prohlášení se praví, že ruské stanovisko k situaci kolem Koněvova památníku bude v pátek na českém ministerstvu zahraničí tlumočit ruský velvyslanec Alexandr Zmejevskij. Podle informace českého ministerstva byl Zmejevskij na úřad předvolán, aby vyslechl „protest proti nepravdivým a urážlivým výrokům ruského ministra kultury Vladimira Medinského“. 

Petříček: Spor o Koněva by se měl řešit diskusí, ne výhrůžkami

Ministr Petříček zdůraznil, že kauza je záležitostí pro věcnou diskusi a není v ní prostor pro výhrůžky nebo hrozby sankcemi. Rusko by podle něj mělo vnímat, že sochu nechce nikdo ničit.

„Městská část se jen rozhoduje, jestli socha na tom místě, kde je, má být do budoucna,“ uvedl Petříček. Česko se podle ministra hlásí ke svým závazkům a vydává nemalé prostředky na válečné hroby a památníky. „Po ruské straně bychom měli chtít, aby se stejně starala o legionářské památníky na svém území,“ uvedl ministr. 

Dodal, že přemístění sochy maršála Koněva je v kompetenci městské části Prahy 6, ne v kompetenci ministerstva zahraničí. „Pevně věřím, že tato záležitost nebude eskalovat,“ řekl a doplnil, že by byl rád, aby „komunální politici nedělali věci, které narušují vztahy České republiky se zahraničím.“

Ruský ministr přirovnal starostu Koláře k nacistům

Náměstek ministra zahraničí Aleš Chmelař (ČSSD) si v pátek předvolal ruského velvyslance, aby protestoval proti nepravdivým a urážlivým výrokům ruského ministra kultury Vladimira Medinského na adresu starosty Prahy 6 Ondřeje Koláře (TOP 09). 

„Náměstek Chmelař připomněl, že smlouva o přátelských vztazích a spolupráci mezi našimi zeměmi, kterou česká strana důsledně dodržuje, předpokládá vzájemnou úctu a rovnost,“ stojí v prohlášení české diplomacie. Chmelař také velvyslance varoval před zneužíváním dějin k politickým cílům a rozdmýchávání vášní v této oblasti.

Ruská ambasáda výhrady odmítla. Ruští diplomaté napsali, že české ministerstvo se dříve od vyřešení situace kolem pomníku distancovalo, což poté vedlo k rozhodnutí o přemístění pomníku. „Před závažnými důsledky takového nežádoucího vývoje situace jsme českou stranu opakovaně varovali,“ sdělilo velvyslanectví.

Proti plánům na přemístění pomníku se úřad „důrazně ohradil“. Přesun prý bude považovat za neplnění závazků, které z česko-ruské smlouvy o přátelských vztazích vyplývají. „Očekáváme od české strany přijetí opatření k neodkladnému narovnání situace,“ dodalo velvyslanectví.

Pomník na náměstí Interbrigády, který patří městské části, se stává častým terčem vandalů, naposledy letos koncem srpna. Starosta poté nechal kolem pomníku postavit lešení s plachtou, kterou odpůrci zakrytí několikrát strhli. Zastupitelé Prahy 6 ve čtvrtek rozhodli, že sochu nahradí nový památník osvobození metropole za druhé světové války. Radnice se chystá vypsat soutěž na jeho podobu.

Z Moskvy se kritika ozývá stále hlasitěji. Kromě toho, že ruský ministr kultury přirovnal starostu Koláře k nacistickým pohlavárům, senátor Sergej Cekov navrhl uvalení hospodářských sankcí na Česko, ruské ministerstvo zahraničí pak označilo české politiky za iniciátory války se symboly vítězství nad fašismem. Ruské velvyslanectví označilo rozhodnutí Prahy 6 za nehorázné. 

Ruská média o pomníku obsáhle informují

Hlavní ruská média v pátek informovala o rozhodnutí zastupitelů šestého pražského obvodu pomník maršála Koněva přemístit. Ještě větší pozornost ale věnují prohlášení prezidenta Miloše Zemana, že spor o sochu je českou ostudou.

Zprávy ruských médií o zasedání pražských zastupitelů se opírají o Zemanův komentář, který ve čtvrtek vysílala televize Barrandov. „Je to naše ostuda, protože ať byl Koněv, jaký byl, byl to symbol těch vojáků, kteří mimo jiné padli i při osvobozování Prahy,“ řekl prezident.

Mnohá ruská média, včetně armádní televize Zvezda, prokremelského bulváru Life nebo serveru Moskovskij komsomolec, označují Zemanova slova za reakci na rozhodnutí Prahy 6, přestože rozhovor s českým prezidentem byl natočen už v pondělí, tři dny před schůzí zastupitelstva.

První kanál ruské státní televize informoval, že místo Koněvova památníku chce Praha 6 vybudovat nový pomník rudoarmějcům. „Jak ale říká Zeman, od místní samosprávy je možné očekávat cokoli včetně podzemních garáží,“ konstatovala televize.

Veřejnoprávní televize OTR upozornila na protest ruského velvyslanectví v Praze, které rozhodnutí Prahy 6 označilo za nehorázné. „Diplomati ale nijak nekomentovali plány Čechů vybudovat na tomtéž místě památník na počest hrdinných osvoboditelů Prahy. Právě on má podle místních zastupitelů dokládat hrdinství padlých rudoarmějců,“ uvedla televize.

O vývoji sporu o Koněvovu sochu obsáhle informoval také list Kommersant. Předpověděl, že přenesení pomníku nepochybně vyvolá nové debaty. Deník konstatoval, že „skandál možná mohl utichnout, jak se to stalo v předešlých letech. Olej do ohně ale přilil ministr kultury Vladimir Medinskij“.