Petříček ke Koněvovi: Naši partneři možná chtějí rozdělení české společnosti

Rozhovor s ministrem Medinským a komentář historika (zdroj: ČT24)

Spor kolem sochy maršála Koněva v Praze nabral další obrátky. Ruský ministr kultury Vladimir Medinskij trvá na svém výroku o starostovi Prahy 6 Ondřeji Kolářovi (TOP 09), kterého přirovnal k nacistům. Obě strany by rády slyšely omluvu. Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) vyzval k opatrnosti před rozdělováním společnosti, což podle něj naši partneři možná chtějí.

Medinskij své přirovnání starosty k nacistům potvrdil v rozhovoru se zpravodajem České televize v Rusku Miroslavem Karasem. „Já si myslím, že by se měl omlouvat starosta Prahy 6 občanům Prahy, svým voličům, svým rodičům, rodičům svých voličů, jejich otcům a dědům. Těm především by se měl omluvit. Udělal chybu, to se stává,“ dodal s odkazem na rozhodnutí radnice o zahalení sochy.

Kolář reagoval: „Nevím, za co bych se měl omlouvat. Myslím, že pan ministr, který neváhá kohokoliv označit za nacistu, by měl příště vážit slova, a myslím si, že ta omluva je namístě od něj. Já to považuji za nehoráznost, říkat o někom, že je nacista, že sympatizuje s nacistickým režimem, je prostě hulvátství. Pro mě to znamená jen jediné, že ten člověk si dělá, co chce. Asi nemám potřebu to dál komentovat.“

Česká diplomacie připravuje podle Petříčka další kroky v kauze. „My bychom měli především usilovat o to, aby takovéto záležitosti naše společnosti nerozdělovaly. To je přesně to, co i naši partneři možná i chtějí,“ podotkl šéf diplomacie. „Nesouhlasím s tím, jaká slova ze strany ruských představitelů v této záležitosti padají, myslím, že to nepřispívá k budování dobrých vztahů,“ dodal.

90’ ČT24: Spor o Koněva (zdroj: ČT24)

„Tady vůbec nejde o maršála Koněva a jen málo jde o tu sochu. Jde o to, že takovéto vyvolávání vášní je přesně to, co hraje do karet Kremlu,“ myslí si bývalý generální konzul v Rusku a analytik mezinárodních vztahů Vladimír Votápek. „Ruské straně není vůbec nic do toho, co my si tady stavíme nebo bouráme za sochy. Toto není válečný hrob,“ dodal.

Praha 6 potom ústy svého místostarosty Jana Laciny (STAN) vyzvala ministerstvo zahraničí k důraznějšímu postupu. „O omluvu by mělo požádat české ministerstvo zahraničí mnohem důrazněji, než to dosud udělalo,“ řekl Lacina v 90' ČT24.

Ve středu se ke kauze vyjádřilo také ruské ministerstvo zahraničí. To obvinilo české politiky z „vedení války proti symbolům vítězství nad fašismem“ a vyzvalo je, aby se nevysmívali památníku Koněvovi. „S potěšením poukazujeme na to, že mnozí odpovědní čeští oficiální představitelé sdílí tento (náš) přístup,“ dodalo.

Reakce českých politiků

Předseda sociálních demokratů a vicepremiér Jan Hamáček uvedl, že nevidí důvod reagovat na každý výrok ruského ministra kultury. „Jasně jsem řekl, že promeškal příležitost mlčet, a to platí,“ napsal. Podle ministra kultury Lubomíra Zaorálka (ČSSD) nemá žádný zahraniční politik mandát hodnotit a soudit zvolené české zástupce. „I když sám z té debaty nejsem nijak nadšen, je to přece jen naše věc,“ uvedl.

Jinak vidí situaci předseda komunistů Vojtěch Filip. „Pan starosta Kolář se neřídí českým právem, zejména nerespektuje mezinárodní smlouvu z roku 1993,“ napsal pro ČTK. Česká diplomacie oponuje, že na pražskou Koněvovu sochu se dohoda nevztahuje, protože není válečným hrobem. Místostarosta Prahy 6 potom uvedl, že pokud by měla být socha věnována významné paměťové instituci – což je jeden z možných scénářů – o porušení smlouvy by podle radnice nešlo. Zároveň kostatoval, že dosud k žádnému porušení nedošlo. „Pomníku jsme dávali nejlepší péči, jakou jsme uměli. Vždy, když byla socha popsána, tak jsme ji rekonstruovali,“ upozornil Lacina.

Události, komentáře: Vondráček, Dientsbier a Pawlas o Koněvovi (zdroj: ČT24)

Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil označil výroky z Ruska za nepřijatelné a nehorázné. Řekl, že mu připomínají dobu, kdy bylo Československo součástí socialistického bloku a provincií Sovětského svazu. 

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček ke kauze řekl: „Je pouze na nás, abychom si v České republice tuto věc ujasnili a společně ji vyřešili. Netajím se tím a také je tady třeba zdůraznit, že především pan prezident je odpůrcem likvidace této sochy, jejího odstranění.“ Je podle něj nutné debatu uzavřít. „A pokud možno čestně, to znamená pomník by měl zůstat na území Prahy 6,“ dodal.

Sporná socha

Kauza se rozvinula kvůli tomu, že na soše Koněva v pražském Bubenči se občas objevuje rudá barva a různé nápisy. Postava maršála vzbuzuje kontroverze s ohledem na jeho roli při osvobození Prahy i s ohledem na Koněvův podíl například na násilném potlačení maďarského povstání v roce 1956 nebo na stavbě Berlínské zdi.

Starosta Kolář tvrdí, že musí sochu jako majetek městské části před těmito činy chránit, proto se ji rozhodl na konci srpna zakrýt. Dlouhodobě říká, že by byl rád, kdyby z místa úplně zmizela a nahradil ji například památník Rudé armádě. Na čtvrtečním zastupitelstvu šesté městské části bude navrhovat přemístění sochy například vojenský hřbitov na Olšanech.

Zahalení sochy vyvolalo protest ruské strany i skupiny českých občanů, kteří u ní uspořádali demonstraci. Byl mezi nimi například poslanec Jaroslav Foldyna (ČSSD).

Maršál Koněv je spojen se závěrečnou fází druhé světové války a osvobozením Prahy. „V noci z 8. na 9. května předsunuté jednotky prvního ukrajinského frontu, kterému (Koněv) velel, vstoupily na území Prahy a po rozbřesku začaly postupně procházet ulicemi a účastnily se osvobození Prahy. Ta v té době již v zásadě nebojovala, ty nejtvrdší boje byly ukončeny. Povstání propuklo ze 4. na 5. května, nejtvrdší boje probíhaly 7. května. Do nich výrazně zasáhly jednotky generála Buňačenka, takzvaní vlasovci, kteří přispěchali Pražanům na pomoc,“ popsal události historik Ústavu pro studium totalitních režimů Jaromír Mrňka.  

„Můžeme to spíš vnímat jako obnovení procesu našeho vypořádávání se s dědictvím komunistické diktatury i s dědictvím konce druhé světové války. Objevuje se řada témat a důrazů, které často původní narativ zdůrazňující úlohu Rudé armády otáčejí do opačného extrému, kdy se snažíme úlohu Rudé armády úplně marginalizovat, což v zásadě nelze,“ dodal.