Koněva může nahradit pomník padlým vojákům, navrhuje starosta. Je to symbol, oponuje Foldyna

Ondřej Kolář a Jaroslav Foldyna o sporné soše maršála Koněva (zdroj: ČT24)

Kontroverzní sochu maršála Koněva by mohl nahradit nový pomník padlým vojákům, navrhuje starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09). „Vojáky reprezentují vojevůdci a maršál Koněv reprezentuje symbol osvobození Československa,“ oponuje poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna, který hájí zachování současné sochy. Debatu o sporném symbolu v pořadu Události, komentáře moderoval Michal Kubal.

Socha sovětského maršála Ivana Koněva přilákala v posledních dnech pozornost, když se radnice Prahy 6 rozhodla pomník zakrýt. K tomu přistoupila po srpnovém výročí invaze vojsk Varšavské smlouvy, kdy skupina lidí polila sochu červenou barvou. Postavením lešení a zahalením podobizny chtělo údajně vedení městské části podobným činům zabránit. Proti tomuto kroku se však zvedla vlna odporu.

Spor o Českou republiku

Starosta Prahy 6 tvrdí, že se sporná socha třicet let po sametové revoluci stala předmětem sporu o zahraniční orientaci České republiky. „Koněv vždy v Dejvicích, respektive v Bubenči budil kontroverze. Ale samozřejmě potom, co se tam odehrává v posledních týdnech, tak je logická otázka, zda to není něco, co rozděluje společnost nebo, nedej bože, dělá z Prahy 6 bojiště hybridní války,“ uvažuje Ondřej Kolář.

„Navrch vyplouvají různé síly a tendence, které spojuje takový zvláštní panslavismus. Oni mají putinovské Rusko jako zachránce světa, odmítají naše členství v evropských strukturách, Severoatlantickou alianci mají jako největšího nepřítele. Myslím, že tito lidé se snaží třicet let poté ukázat, že ta země je jejich. To bylo ostatně něco, co říkal pan prezident ve své kampani, tahle země je naše. Jestli se to projevuje způsobem, že je zde lidem vyhrožováno fyzickou likvidací, tak potěš pánbůh,“ pokračuje Kolář.

Starosta Prahy 6 dostal v posledních dnech policejní ochranu, protože mu chodily nenávistné e-maily a textové zprávy vyhrožující fyzickou likvidací jemu i jeho blízkým.

Debata o odstranění sochy je neuctivá, tvrdí Foldyna

Podle poslance ČSSD Jaroslava Foldyny, který se účastnil demonstrace proti zahalení pomníku, ale k současné eskalaci sporu přispívá i jednání radnice. „Ten spor samozřejmě někdo musel vygradovat a vygradovali ho lidé, kteří jsou vandalové, poničením té sochy, a vygradoval ho pan starosta přístupem k ničení té sochy, to znamená neschopností vyřešit problém tak, aby socha nebyla ničena,“ uvedl.

Maršál Koněv je podle Foldyny především symbolem osvobození Československa. „My jsme byli jako Čechoslováci, tedy Slované, určeni k likvidaci německým nacismem. Byli jsme určeni k likvidaci, a kdyby maršál Koněv nevelel těm vojákům, kteří položili životy za naši svobodu, tak dneska tady nemáme o čem diskutovat,“ říká Foldyna.

Námitky, že Koněv může být pro část společnosti zároveň symbolem komunistické diktatury, označil za „akademickou diskusi“. Slova o „putinovském Rusku“ jsou podle Foldyny pouze hledáním nepřítele, které má zakrýt skutečné problémy. Podle poslance ČSSD jsou navíc debaty o možném odstranění sochy neuctivé k památce vojáků Rudé armády, kteří položili svůj život při osvobozování Československa.

Koněva může nahradit pomník padlým vojákům, navrhuje starosta

To starosta Kolář odmítá. „Vždycky jsem říkal, že si vážím obětí, které Rudá armáda přinesla v bojích druhé světové války,“ zdůraznil. Radnice se podle něj pokoušela s ruskou stranou jednat o řešení situace. „My jsme ruskou ambasádu opakovaně oslovovali s tím, že bychom s nimi rádi otázku toho pomníku řešili,“ říká „Nicméně Rusové neprojevují zájem s námi jednat. Oni nás neustále obviňují z falšování dějin, což já jednoznačně odmítám.“

Spornou sochu by podle něj mohl nahradit jiný památník. „Sochu maršála Koněva, který je kontroverzní a lidé se vůči němu vymezují negativně, by mohl nahradit právě pomník těm, kteří zde položili životy, kteří padli a položili tu oběť na bojištích druhé světové války, těch řadových vojáků, kteří absolvovali ty boje, kteří opravdu přinesli Čechoslovákům jejich svobodu. Ona tedy svoboda, která přišla se sovětskou armádou, je samozřejmě diskutabilní, ale to je asi na jinou debatu,“ navrhuje Kolář.

Starosta chce tento návrh hájit i na jednání zastupitelstva Prahy 6, které je naplánováno na 12. září. „Pojďme znovu otevřít tu debatu a pojďme se bavit o tom, není-li vhodné nahradit pomník maršála Koněva pomníkem osvoboditelům Československa nebo osvoboditelům Prahy, třeba padlým z pražské operace,“ říká Kolář.

„Bez vojevůdců by nebyla vítězství“

Podle starosty je současně radnice v kontaktu s několika institucemi, které by se případně původní sochy mohly ujmout. „Nás oslovilo několik lidí i institucí, které mají o tu sochu zájem. Jsou to třeba různá soukromá vojenská muzea, ale i jednotlivci. Já jsem zatím neoficiálně oslovil Vojenský historický ústav. Ale samozřejmě všechno se bude odvíjet od té debaty 12. září na zastupitelstvu,“ říká Kolář. 

Poslanec Foldyna ale nahrazení jiným pomníkem odmítá. „Socha by jednoznačně měla zůstat na místě,“ zdůraznil v Událostech, komentářích. „Vojáky vždycky reprezentují vojevůdci, bez vojevůdců by nebyla vítězství a bez těch vojáků také ne. Domnívám se, že toto je hra na slovíčka. V této chvíli maršál Koněv reprezentuje symbol osvobození Československa,“ tvrdí obhájce současného pomníku.

Celou debatu Ondřeje Koláře a Jaroslava Foldyny o sporném pomníku si může přehrát ve videu v úvodu článku.