Šmarda mě překvapil, říká místopředseda ČSSD Veselý. Z vlády by měl podle něj odejít Babiš

Ondřej Veselý: Rozhodnutí Michala Šmardy mě překvapilo (zdroj: ČT24)

Místopředseda sociální demokracie Ondřej Veselý uvedl, že ho Michal Šmarda (ČSSD) překvapil, když v pondělí oznámil své rozhodnutí vzdát se kandidatury na ministra kultury. Jeho postup ale chápe a respektuje, i když přiznává, že kdyby mohl, tak by mu ho rozmlouval. Z vlády by měl podle něj naopak odejít premiér Andrej Babiš (ANO), který přenechává prezidentovi pravomoci, jež náleží předsedovi vlády, prohlásil Veselý v Interview ČT24.

Michal Šmarda v pondělí večer v pořadu České televize Události, komentáře oznámil, že nechce být členem vlády Andreje Babiše. Šmarda současně ujistil, že již informoval šéfa sociální demokracie Jana Hamáčka, že se nominace na post ministra kultury vzdává.

Místopředseda strany Ondřej Veselý v pořadu Interview ČT24 připustil, že ho Šmarda překvapil. „Tu informaci jsem věděl asi o dvě hodiny dříve, než ji prohlásil do médií, nicméně překvapení to pro mne – a předpokládám, že i pro mé kolegy spolustraníky – rozhodně bylo,“ uvedl.

Veselý předpokládal, že ČSSD bude na jménu trvat až do konce

Vedení sociální demokracie prý o tomto kroku nedebatovalo. „Diskutoval o tom (Šmarda) pouze s panem předsedou v pozdních odpoledních hodinách, nám to oznámil prostřednictvím naší komunikační platformy zhruba dvě hodiny před vystoupením v České televizi,“ popisuje Veselý pondělní zvrat ve vlekoucí se vládní krizi.

Šmardovo rozhodnutí lidsky chápe a respektuje, ačkoliv politicky by postupoval jinak. „Musím říct, že když jsem viděl, jak to rozhodnutí komentuje, tak jsem ho lidsky naprosto chápal, říkal to velmi srozumitelně, nicméně, jak říkám, debata se o tom nevadla, bylo to jeho osobní rozhodnutí,“ říká Veselý. „Chápu, že byl po třech měsících poměrně nechutných tahanic z té věci hodně unavený.“

Sám ale přiznává, že předpokládal, že sociální demokracie bude na jeho jménu ve sporu o ministra kultury trvat až do konce. „Kdyby se mnou o tom mluvil, tak se otevřeně přiznám, že bych ho přemlouval, aby to nedělal, nicméně kdyby se tak rozhodl, tak bych se na něj určitě nezlobil, stejně jako se na něj nezlobím teď,“ doplnil Veselý.

Předseda sociální demokracie Hamáček už sdělil, že jméno nového kandidáta oznámí nejpozději ve čtvrtek. „Jan Hamáček dostal od předsednictva mandát pro to, aby tu situaci vyřešil, je to jednoznačně jeho pravomoc a zároveň jeho odpovědnost, je to opravdu jeho rozhodnutí,“ komentuje to Veselý. „Je to plně v kompetenci Jana Hamáčka, nám zatím to jméno nesdělil,“ dodal.

Nejslabší premiér, kritizuje Veselý

Kritické výroky, které ze strany premiéra Andreje Babiše v poslední době zazněly na adresu Michala Šmardy, podle Veselého znamenají, že se i vládní představitelé za ANO musí připravit na ostřejší kritiku ze strany ČSSD. „Za poslední tři měsíce se ukazuje, že nejslabší pozice hnutí ANO, pokud jde o obsazení, je pozice premiéra,“ prohlásil Veselý.

„Osobně bych byl velmi rád, kdyby odešel, ale politická realita je někdy úplně jinde. Nejde jenom o to, že se ukázal jako nejslabší premiér, kterého jsme tady měli od devadesátých let, který na zlatém podnose s růžovou mašličkou předává prezidentovi exekutivní pravomoci, které podle ústavy patří premiérovi a vládě, ale jde také o řadu problémů, které má,“ kritizuje Veselý postup Andreje Babiše vůči prezidentovi Miloši Zemanovi.

Sociální demokraté budou muset podle Veselého opět zvážit, zda mají v koaliční vládě zůstat. Podle něj na jedné straně ČSSD v kabinetu Andreje Babiše brání demokratické principy a evropské směřování České republiky, na druhou stranu ale Veselý uznává, že opakované ústupky poškozují značku sociální demokracie.

Kromě dohody na novém ministru kultury považuje za současnou prioritu také dohodu na podobě rozpočtu, o kterém v úterý debatovaly ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).