Schillerová se s Dostálovou dohodla na zvýšení rozpočtu, s Maláčovou k výsledku nedospěla

Jednání o rozpočtu ministerstva práce a sociálních věcí ještě budou pokračovat (zdroj: ČT24)

Po pěti hodinách jednání o rozpočtu resortu práce na rok 2020 se ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) a ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) rozešly bez výsledku. Ani jedna z nich se k výsledkům úterní schůzky nevyjádřila. Jejich mluvčí sdělili, že jednání budou pokračovat v následujících dnech. Naopak po schůzce Schillerové s ministryní pro místní rozvoj Klárou Dostálovou (za ANO) bylo oznámeno, že si MMR polepší o 200 milionů korun oproti původně přislíbeným penězům. Zajištěna je také dotace na pořádání MotoGP v Brně.

Maláčová už v minulých týdnech uvedla, že bude žádat o 11,7 miliardy korun více oproti původnímu návrhu rozpočtu, a to na sociální služby, sociální práci či investice do nových informačních systémů. Schillerová to označila za nereálné požadavky.

Vyjednávání se podle informací agentury ČTK mohou ale vést i o dalších požadavcích. Mezi nimi je růst platů ve veřejném sektoru, navýšení životního minima či výraznější zvednutí minimální mzdy.

Žádné komentáře, žádná omluva

„Jednání ministryň bylo přerušeno z časových důvodů. Trvalo více než pět hodin. Bude pokračovat v následujících dnech. Prozatím se pozdržíme komentářů,“ řekla mluvčí ministerstva práce Barbora Hanousek Eckhardová. Podobně se vyjádřil i mluvčí resortu financí Michal Žurovec. „Jednání jsou blízko dohodě, budou pokračovat v následujících dnech,“ uvedl.

Úterní schůzka začala v 8:00 a měla trvat hodinu. Maláčová si na 9:30 svolala do svého úřadu novináře, po 13:00 pak své vystoupení bez omluvy zrušila. Z ministerstva financí odjela bočním vchodem.

Předseda koaliční ČSSD Jan Hamáček novinářům řekl, že by považoval za zklamání, kdyby jednání skončilo bez výsledku po půlhodině. „To, že tam byly několik hodin, ukazuje, že hledají cestu k dohodě. Myslím si, že to probíhá v dělné atmosféře a věřím, že zítra (ve středu) dojde k závěru, který bude akceptovatelný,“ uvedl.

Dostálová je spokojena

Vyřízeno je zato v případě ministerstva pro místní rozvoj, které dostane na příští rok o zhruba 200 milionů korun více než původně přislíbených 4,6 miliardy korun. Většina půjde na opravu místních komunikací po těžbě dřeva kvůli napadení kůrovcem. Zajištěna je také dotace na pořádání MotoGP v Brně. 

„Jsem velmi spokojená, jednání bylo konstruktivní a rychlé. Podařilo se navíc dojednat necelých 200 milionů korun. Tyto peníze jdou zejména na program Boj proti kůrovci. Obce mají obrovské problémy s tím, že jim těžká technika při těžbě dřeva jezdí po místních komunikacích. Ty je potřeba opravit,“ uvedla Dostálová. Na tento nový dotační program podle ní půjde 140 milionů korun.

„Jsem moc ráda, že se podařilo vyjednat i naplnění usnesení vlády na podporu významných akcí, jako je například MotoGP v Brně,“ doplnila ministryně.

Předchozí jednání ministrů byla úspěšná

Již v předchozích týdnech Schillerová jednala s dalšími ministry o jejich rozpočtových požadavcích. Při nich se domluvila na resortních financích s ministrem zemědělství Miroslavem Tomanem (ČSSD), ministrem dopravy Vladimírem Kremlíkem (za ANO), ministrem zahraničí Tomášem Petříčkem (ČSSD) i náměstkem René Schreierem, který je pověřen vedením ministerstva kultury.

V pondělí se pak dohodla s ministrem školství Robertem Plagou (ANO), ministrem průmyslu a obchodu Karlem Havlíčkem (za ANO) i s ministrem vnitra Janem Hamáčkem (ČSSD). 

Všem ministrům se zatím podařilo vyjednat během jediného setkání se Schillerovou vyšší prostředky pro své resorty.