Se Šmardou ve vládě sedět nebudu, řekl Babiš. Nelíbí se mu jeho výroky

Premiér Andrej Babiš (ANO) s kandidátem ČSSD na ministra kultury Michalem Šmardou ve vládě nebude. Po návratu z dovolené to uvedl pro televizi Prima. Sociálně demokratického starostu Nového Města na Moravě dosud odmítá jmenovat i prezident Miloš Zeman.

Šmarda podle Babiše není dobrý kandidát a na základě jeho mediálních vystoupení má obavu z toho, že by ve vládě jenom kritizoval. Věci kolem výměny ministra kultury chce premiér vyřešit příští týden, doplnil.

V úterý se premiér kvůli výměně ministra kultury setká s prezidentem Milošem Zemanem na zámku v Lánech, ještě před tím bude o situaci v kulturním resortu jednat i s předsedou sociální demokracie Janem Hamáčkem. Zeman má v úterý schůzky také se zástupci některých opozičních stran - dorazí předseda Pirátů Ivan Bartoš a šéf KDU-ČSL Marek Výborný.

Prezident už ve středu oznámil, že místopředsedu ČSSD Šmardu jmenovat ministrem kultury nechce, protože má výhrady k jeho odborným kompetencím. Požádal proto šéfa Lidového domu Hamáčka, aby přišel s jiným kandidátem. ČSSD to odmítá a její zástupci mluví o tom, že prezident by měl dodržovat ústavu.

Podle Babiše Zeman ústavu neporušuje

„Sdílím stejný názor jako pan prezident, že pan Šmarda hlavně po jeho nespočetných mediálních vystoupeních není dobrý kandidát,“ řekl Babiš Primě. „Já říkám za sebe, s tímhle pánem já ve vládě nebudu. Takže to není už dneska problém pana prezidenta, je to i můj problém,“ podotkl. „Já mám obavu, že na základě jeho vystoupení by ve vládě jenom kritizoval,“ doplnil.

Premiér neupřesnil, jaké Šmardovy výroky má na mysli. „Musí se to vyřešit příští týden,“ uvedl také Babiš. Podle Primy také řekl, že Zeman nepostupuje protiústavně, protože neřekl, že Šmardu nejmenuje, ale požádal Hamáčka o nového kandidáta na ministra. 

„Je trochu překvapení, že premiér Andrej Babiš, který prezidentovi Michala Šmardu sám navrhl, teď najednou změnil názor. Předpokládám, že platí dohoda a čestné slovo chlapa, že si nebudeme kádrovat vlastní ministry. ČSSD trvá na dodržení koaliční smlouvy a Ústavy,“ reagoval na Twitteru Hamáček s dovětkem, že jen tak může fungovat vzájemná spolupráce a na pondělní schůzce bude od premiéra očekávat řešení.

Spor o nového ministra trvá čtvrt roku. Zeman v polovině prázdnin po dvou měsících od doručení návrhu premiéra odvolal ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD), ohledně jeho nástupce se ale slíbil vyjádřit až v polovině srpna. Ve středu pak uvedl, že Šmarda je odborně nekompetentní, protože se nikdy nezabýval problematikou české kultury.  

Podle opozice či ústavních právníků si Zeman počíná protiústavně, základní zákon mu nedává možnost návrhu na jmenování ministra nevyhovět. Hamáček řekl, že ústava nezná možnost, podle které by prezident mohl hodnotit odborné předpoklady kandidáta na ministra.

ČSSD dlouhodobě trvá na Šmardovi s odkazem na koaliční smlouvu. Pokud by si nemohla sama vybírat své zástupce ve vládě, nemá podle ní účast v koalici smysl. Předsednictvo ČSSD vybavilo Hamáčka mandátem, aby při vyjednávání mohl rozhodnout i o odchodu strany z vlády.

Politolog: Babiš možná sleduje vládnutí bez ČSSD

Andrej Babiš, možná i v koordinaci s Milošem Zemanem, se podle politického analytika Masarykovy demokratické akademie Lukáše Jelínka snaží nejen nepřipustit do vlády Michala Šmardu, ale možná i dostat z vlády celou sociální demokracii.

„Nahrává mu do karet i to, že se i uvnitř sociální demokracie ozývají hlasy, například pardubického hejtmana Netolického, že by Michal Šmarda svou nominaci měl zvážit a strana by měla přijít s novým jménem. Přijde mi to trochu jako válka nervů, kdo jako první ucukne, a zdá se, že Andrej Babiš a Miloš Zeman v této věci jednají celkem koordinovaně,“ uvedl v pátek večer na ČT24 Jelínek.

Politolog Jelínek: Babiš možná sleduje vládnutí bez ČSSD (zdroj: ČT24)

„To, že se Andrej Babiš v tuto chvíli chová vůči sociální demokracii mnohem ostřeji, může souviset i s tím, že se mu třeba rýsuje jiná varianta vládního projektu,“ naznačil politolog Jelínek s tím, že by se jednalo pravděpodobně o vládu „odpadlíků“ stran, například právě i exministra kultury Staňka ale i dalších členů ČSSD – ochotu podpořit jeho kabinet i bez sociální demokracie deklaroval například Jaroslav Foldyna

Podle Štěcha chce mít Babiš dobré vztahy s prezidentem kvůli svým kauzám

Místopředseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) je názoru, že jde o „naprostý obrat o 180 stupňů“ premiéra Babiše. „Můžeme jen spekulovat, co je důvodem, a jsem přesvědčen, že to není chování pana Šmardy, ale snaha pana premiéra vyhovět panu prezidentovi,“ uvedl v pátek večer Štěch.

 A naznačil, že současný vládní projekt za stávající situace pozbývá smysl.  „Být ve vládě, kterou nechce ani pan prezident a nakonec ani předseda vlády pan Babiš, by asi nemělo žádný smysl. Otázkou je, jestli předseda vlády není pod tlakem pana prezidenta. Jsou tady Babišovy kauzy, které nevíme, jak se budou vyvíjet, a pravděpodobně proto chce mít dobré vztahy s panem prezidentem,“ dodal Štěch s tím, že by ČSSD měla změnit dosavadní postoj. Podle něj „řešením, které se naskýtá“, je i odchod ČSSD z vlády.