Hamáček by měl trvat na Šmardovi, zní z většiny krajů. Předsedu ČSSD regiony podporují

Podle většiny regionálních organizací ČSSD by měl předseda strany Jan Hamáček trvat na nominaci Michala Šmardy (ČSSD) coby ministra kultury. Vyplynulo to z ankety ČTK. Většina zástupců z regionů také vyjádřila Hamáčkovi podporu. Prezident Miloš Zeman ve středu odmítl kandidaturu Šmardy a vyzval sociální demokraty, aby navrhli jiného kandidáta.

„Nejsme to my, kdo oddaluje konečné řešení situace. Je to pan prezident republiky. On má v tuto chvíli trochu silnější karty,“ řekla místopředsedkyně poslaneckého klubu Kateřina Valachová v Událostech, komentářích.

Zemanův výrok, že Šmardu nejmenuje, nepovažuje za konec jeho cesty do ministerského postu. „My zkrátka máme za to, že pan prezident republiky při vší úctě k jeho úřadu Michala Šmardu jmenovat musí. Návrh je platný a ústava je jasná,“ prohlásila. Věří, že je pořád prostor pro to, aby Zeman změnil názor.

Po premiérovi žádá, aby vymáhal dodržování ústavy. Předseda vlády má možnost podat kompetenční žalobu na prezidenta, což však dosud odmítal. Ta však byla podle Valachové na pořadu dne „na začátku porušování ústavy před dvěma měsíci.“

S víceskutkovou ústavní žalobou na prezidenta, kterou schválil Senát a nyní leží ve sněmovně, se plně neztotožňuje a měla by problém ji podpořit. Uvítala by jednoskutkovou ústavní žalobu týkající se pouze nejmenování Michala Šmardy ministrem.

Vyhnula se odpovědi na otázku, zda má sociální demokracie opustit vládu. „Ve vládě nás drží občané této země,“ prohlásila.

Události, komentáře: Kateřina Valachová, Tomio Okamura a Pavel Kováčik (zdroj: ČT24)

Čas podpořit ústavní žalobu

„Asi nemá smysl jen tak ustupovat ve chvíli, kdy nejsme v prezidentském systému. Prezident republiky nemá právo veta, prezident republiky má jmenovat, ústava je takto napsaná,“ řekl v Interview ČT24 pardubický hejtman Martin Netolický.

Podle něj se má stále jednat. Konat má především premiér, který si má dodržování ústavy vynutit. Pokud se k tomu neodhodlá, měla by sněmovna podpořit ústavní žalobu na hlavu státu. „Já se domnívám, že pro čistotu ústavního systému by to bylo dobré,“ prohlásil s tím, že nezávislá autorita v podobě ústavního soudu by pravomoci ústavních činitelů měla vymezit.

Další postup by měl zvážit také Michal Šmarda, jehož autorita je podle hejtmana kauzou nahlodána. Zablokované jednání by mohla vyřešit i výměna ministerstva kultury s hnutím ANO, ČSSD má dlouhodobě zájem o ministerstvo pro místní rozvoj.

„Miloš Zeman, byť jedná, a to musím říct jako právník, mimo ústavní systém České republiky, tak jedná předvídatelně,“ dodal Netolický s tím, že prezidentovi už „nějakých patnáct let“ nejde o dobrý výsledek ČSSD. „Každý, kdo sleduje názory pana prezidenta, tak vidí, že je úplně jedno, kdo je v čele sociální demokracie, protože vždycky se prezident dostane do sporu se svou stranou, kterou v minulosti vedl. Myslím si, že je to možná spíš pomstychtivost,“ naznačil.

Interview ČT24: Martin Netolický (zdroj: ČT24)

Na tahu je premiér

Brněnský předseda ČSSD Oliver Pospíšil řekl, že postup vedení ČSSD je správný. „Všichni jsme nuceni se řídit zákony, i kdybychom s některým z nich nesouhlasili. I prezident je povinen dodržovat ústavu,“ uvedl Pospíšil. Ústava podle něj nedává možnost prezidentovi hodnotit odbornost navržených ministrů. „Nejde to ‚okecat‘ tím, že Šmarda je z malého města,“ dodal Pospíšil.

Také podle Jiřího Říhy z královéhradecké ČSSD má Hamáček trvat na Šmardovi. Podle něj je předseda strany ve složité situaci, kdy se prezident snaží ČSSD uškodit. „Na tahu je premiér, který by měl jednat, měl by prezidenta dotlačit k tomu, aby ctil ústavu,“ řekl Říha, podle kterého by měla sociální demokracie vládu opustit.

Jihomoravská předsedkyně strany Naděžda Křemečková už ani nechtěla situaci komentovat. Komentář neposkytli ani karlovarští představitelé.

Setrvání ve vládě jako záchrana strany

Místopředseda krajského výboru Plzeňského kraje Zdeněk Honz nebyl příznivcem vstupu ČSSD do vlády, nyní ale setrvání v kabinetu považuje za jedinou hypotetickou záchranu strany. „Protože v krajských volbách nevím, jak uspějeme, a pokud se týká parlamentních, tak je třeba nastartovat nějaký proces. To znamená, že v této chvíli je odchod z vlády špatný. Je to (neopustit vládu) jediná možná záchrana, jak se před voliči pozitivně ukázat,“ poznamenal.

Hamáček podle něj dosud řešil situaci diplomaticky. „Ale nevíme, jaké jednání proběhlo mezi Hamáčkem a prezidentem v době, kdy šlo o to, zda (bývalý ministr kultury Antonín) Staněk (ČSSD) zůstane, či nikoliv,“ podotkl. Honz se domnívá, že Hamáček prezidentovi slíbil, že Staněk zůstane a že nikoho jiného navrhovat nebude, což porušil.

Doporučení trpělivosti i odchodu

Také podle předsedy středočeské ČSSD Robina Povšíka by sociální demokracie neměla kvůli sporu o ministra kultury opouštět vládu. Hamáčkova „pověstná“ trpělivost je podle něj proto na místě. „Možná bychom měli být ještě chvíli trpěliví a zkoušet dosáhnout svého,“ soudí Povšík.

Na dotaz, zda by Hamáček měl trvat na Šmardovi jako ministerském kandidátovi, nebo navrhnout někoho jiného, nechtěl přímo odpovědět. „Pan předseda Hamáček můj názor na tuhle záležitost zná, ten názor jsem mu sdělil už před měsícem a nechtěl bych to teď komentovat,“ dodal.

Naopak Vysočina je podle krajského šéfa Petra Krčála pro odchod z vlády, přestože původně vstup do ní podporovala. Podmínky spolupráce se razantně změnily, míní. O tom, zda opustit kabinet, bude podle něj vedení strany diskutovat. „Protahování této agonie ani pro sociální demokracii nemá smysl,“ řekl. Šmarda podle něj zůstává jediným kandidátem na ministra. Varianty řešení by měl nyní předkládat premiér Andrej Babiš (ANO), na němž leží odpovědnost za vládu.

Předseda sociálních demokratů ve Zlínském kraji Lubomír Vaculín nedokáže říci, zda by ČSSD měla opustit vládu. Hamáček má ale jeho podporu a měl by podle něj trvat na Šmardovi.

Bývalý místopředseda ČSSD Jiří Zimola sice byl v minulosti zastáncem vstupu do kabinetu, nyní se ale k účasti ve vládě staví kriticky, protože z ní podle něj profitují především „někteří sociálnědemokratičtí šíbři“. Odvolání Staňka byla chyba a stály za ním mocenské zájmy kolem bývalého europoslance Miroslava Pocheho a místopředsedy ČSSD Romana Onderky, dodal.

I podle dalšího někdejšího místopředsedy ČSSD Michala Haška krizi odstartoval Onderka dřívějšími útoky na Staňka. Hašek kritizuje, že Onderka nyní vyzývá Babiše k podání kompetenční žaloby na Zemana.