Jsme mimo ústavu, přímá volba prezidenta byla chybou, míní poslanec Benda

Benda: ODS chce být lídrem (zdroj: ČT24)

Už téměř šest let probíhá nekonečný souboj prezidenta Miloše Zemana s ústavou, současné neobsazení ministerského křesla je neobvyklé, ale v porovnání s prezidentovými kroky z minulosti až banální, myslí si Marek Benda (ODS), předseda sněmovního ústavně právního výboru. V Interview ČT24 dále řekl, že občanští demokraté jsou připraveni vládnout a dělat kompromisy, aby spojili roztříštěnou opozici.

„Jsme mimo ústavu. Je jasně řečeno, že ministerstva řídí členové vlády. Náměstek samozřejmě může být pověřen svým ministrem, že po dobu jeho dovolené nebo pobytu v nemocnici má všechna zmocnění všechno podepsat,“ míní Benda. Takový postup je ale podle něj v pořádku pouze v případě, že ministr existuje, i když řídí resorty dva, nebo dané ministerstvo řídí premiér. Situace, že byl ministr odvolán a nebyl nikdo jmenován, je opravdu nestandardní, dodal poslanec ODS.

Do hluboké ústavní krize ale kvůli vakuu v čele resortu kultury podle Bendy Česko neupadlo. „Od roku 2013 se pohybujeme v nekonečném souboji prezidenta Zemana s českou ústavou a s tím, co on si představuje jako přímo zvolený prezident, že s ústavou může dělat,“ upřesnil Benda. Střetů o výklad základního zákona už podle něj proběhlo několik, například jmenování úřednické vlády Jiřího Rusnoka navzdory tomu, že ve sněmovně existovala většina.

Někdejší prezidentův krok byl podle Bendy mimo veškerou představivost, nyní Miloš Zeman zkouší, kam až může zajít, a aktuální situace na ministerstvu kultury je v porovnání s úřednickou vládou téměř banální, domnívá se poslanec.

I přesto, že stávající znění ústavy ponechává prostor pro výklad, premiér zodpovídá za vládu a konečné rozhodnutí o podobě kabinetu je na něm. Prezident může výběr ministrů maximálně konzultovat, je přesvědčen Benda. Za správné považuje rozhodnutí, že ústava nebyla záměrně napsána jako kuchařka, nýbrž jako jednoduchý text, který se v čase vykládá.

Zda je Miloš Zeman v konfliktu s ústavou, budou řešit i čeští poslanci. Sněmovní výbor, kterému Benda předsedá, se totiž má v prvním zářijovém týdnu zabývat senátní žalobou na prezidenta. „Já sám za sebe si nejsem jist, jestli toto vytyčování pozic, které jsme zažili už mnohokrát, je na úrovni velezrady tak, jak ji definuje ústava,“ uvedl poslanec.

Nápadů, jak zlepšit českou ústavu, už Benda za dvacet let zaregistroval mnoho, naštěstí podle něj ale až na jedinou výjimku žádný neprošel. „Znovu a znovu se kaji, je to i moje vina, že prošla přímá volba prezidenta, která nepatří do českého ústavního systému. Byl to jenom tlak veřejnosti a pocit z toho, že co se dělo ve Španělském sále. Proto se uměle řeklo, že dáme přímou volbu prezidenta,“ tvrdí Benda. Správným řešením by podle něj bylo vrátit se k volbě nepřímé, nyní ale chybí síla a vůle takový krok učinit.

ODS chce být lídrem a je ochotna hledat kompromis

Předseda ústavně právního výboru se také vyjádřil k úvahám o spojení současné parlamentní opozice. Mluvit o čtyřkoalici je podle poslance ODS předčasné, spolupráce opozičních stran je ale žádoucí, zejména kvůli tomu, že volební systém zvýhodňuje vítěze, a naopak poškozuje menší strany. „Není možné, aby hlasy takto zbytečně propadávaly. Rozdrobenost je mimořádně nešťastná,“ říká Benda.

Občanští demokraté chtějí hrát v případném projektu vůdčí roli a jsou připraveni dělat ústupky, aby dohody dosáhli. Jestli je spojení opozičních stran reálné, jasné zatím není, neúprosnou volební matematiku si prý ale podle Bendy uvědomují všichni. „Přestaňme vládnout čistým populismem a vraťme se k vládnutí, které bude o programu a o rozumu,“ apeluje.

Podle Bendových slov je jasné, že v poměrném volebním systému vítěz voleb vždy musí dělat kompromisy, pokud chce vládnout. Proto by nemělo být problematické svolit k ústupkům vůči ostatním stranám už před volbami, domnívá se poslanec.