Jourová v Bruselu obstála a má šanci dosáhnout na požadované portfolio, soudí Fischer

Fischer: Jourová je osobnost, ne Babišův klon (zdroj: ČT24)

Česká nominantka do nové Evropské komise Věra Jourová není v Bruselu neznámou figurou, jako eurokomisařka obstála a má šanci dosáhnout na některé z portfolií, o něž Praha jeví zájem. V Interview ČT24 to prohlásil senátor a někdejší diplomat Pavel Fischer (nestr.). Česko už deklarovalo, že by rádo zodpovídalo za oblast vnitřního trhu, obchodu nebo digitální ekonomiky.

V dosluhující Evropské komisi vedené Jeanem-Claudem Junckerem česká zástupkyně a někdejší ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová zodpovídala za oblasti spravedlnost, ochrana spotřebitele a rovnost příležitostí mužů a žen.

Podle komentátorů ze zprvu nevýrazného portfolia, jehož přidělení nesl nelibě i šéf hnutí ANO a současný premiér Andrej Babiš, udělala výraznou unijní platformu. Na tuzemské scéně na úrovni dvojí kvality potravin, na celounijní pak vystupováním proti technologickým gigantům v čele s Facebookem a Googlem.

 „Ochrana spotřebitelů a ochrana soukromí znamenala velký příděl práce a slušně odvedené práce,“ komentoval v Interview ČT24 komisařčino dosavadní bruselské působení někdejší prezidentský kandidát Pavel Fischer. „V některých věcech byla skutečně mimořádně výkonná.“

Do nové Komise, kterou v nadcházejících pěti letech povede německá křesťanská demokratka Ursula von der Leyenová, by Jourová měla zamířit znovu; Babiš ji von der Leyenové navrhl při své pondělní návštěvě Bruselu a prohlásil, že by byl rád, kdyby Jourová převzala téma vnitřního trhu, vnitřního obchodu, digitální ekonomiky nebo jiné hospodářské oblasti.

Podle Fischera je tuzemská nominace správnou volbou. „V Evropské komisi a Evropské unii obecně je potřeba, aby byl člověk známý, aby mu lidé uměli přijít na jméno, aby věděli, co má za sebou, aby věděli, co prosadil a jak se dokázal postavit vůči vlastní zemi třeba ve chvíli, kdy neplnila své závazky. Ve všech těchto parametrech Věra Jourová obstála,“ upozorňuje.

Grilováním Jourová projde, odhaduje Fischer

Někdejší tuzemský ambasador ve Francii pak nepovažuje za nereálné ani to, že by Praha na některý z vytyčených resortů skutečně dosáhla, třebaže podle něj rozhodně nejde o drobná portfolia.

Proexportní charakter tuzemského hospodářství, kompetence Jourové a Babišův deklarovaný zájem o přeměnu České republiky v lídra digitalizace podle šéfa senátního zahraničního výboru mluví spíš ve prospěch nominované než proti ní.

Česko nenárokuje žádný komisariát, který by ve velké míře dohlížel na rozdělování unijních peněz. To by totiž podle Fischera mohlo být s ohledem na bruselské audity kolem zemědělských dotací Agrofertu a Čapího hnízda spíš přítěží.

Senátor očekává, že se Věra Jourová dotačnímu tématu bude muset postavit i během tzv. grilování, čili při obhajobě své nominace před plénem Evropského parlamentu, protože ji do Bruselu vysílá právě hnutí ANO. Že by neuspěla, ale Fischer nepovažuje za pravděpodobné.

„Věra Jourová je osobnost, je profesionál a dokázala opakovaně, že i doma umí říct, co je potřeba,“ sdělil. „Nevystupuje jako klon ve stínu Andreje Babiše, dokázala vystoupit a říct, co je potřeba. Mám pocit, že obstála jak doma, tak v zahraničí.“