Pondělní bouřky vzaly proud tisícům domácností na jihu Čech i Moravy

Silné bouřky, které v pondělí zasáhly Česko, odpojily od proudu šestašedesát tisíc domácností, zejména v jižních Čechách a na jihovýchodě Moravy. V úterý odpoledne jich bez elektřiny zůstávalo zhruba dvě stě padesát, z velké části na Kroměřížsku. Uvedla to mluvčí distribuční společnosti E.ON Martina Slavíková.

E.ON přes noc snížil počet domácností, které se ocitly bez dodávek elektřiny, ze sedmnácti tisíc na 4300, další odběrná místa firma připojila během dne. „Aktuálně evidujeme na našem distribučním území už pouze tři poruchy na vedení vysokého napětí,“ uvedla v 18:00 Slavíková.

Problémy přetrvávají třeba ve Zdislavicicích na Kroměřížsku, kde spadl strom na trafostanici a vážně ji poškodil. „V současné době dokončují naši pracovníci opravy v terénu, předpokládáme, že poruchy na vedení vysokého napětí opravíme do večerních hodin,“ dodala mluvčí.

Události: Pondělní bouřky vzaly proud tisícům domácností na jihu Čech i Moravy (zdroj: ČT24)

Společnost ČEZ ráno opravovala poruchy na Svitavsku, Havlíčkobrodsku a Olomoucku. „V této chvíli opravujeme už poslední poruchy na vedeních nízkého napětí i vysokého, už jsou to jen jednotlivé úseky,“ řekla krátce po poledni mluvčí Šárka Lapáčková Beránková.

Jednotlivé domácnosti v okrajových oblastech mohou být podle ní bez proudu na Moravě. Pokud lidé po příjezdu na chatu nebo chalupu zjistí, že je dodávka elektřiny přerušena, mají to podle mluvčí nahlásit na bezplatnou linku 800 850 860.

Škody za desítky milionů

Silné bouřky v pondělí zasáhly hlavně Olomoucký kraj a Vysočinu, místy je doprovázelo krupobití. Meteorologové v úterý na Facebooku uvedli, že největší kroupy padaly v Rosovicích na Dobříšsku ve středních Čechách. Měly v průměru sedm centimetrů.

Škody za desítky milionů evidují pojišťovny, a to i na úrodě. Agra pojišťovna, která chrání zemědělce, mluví o sedmdesáti milionech. „Škody způsobily lokální povodně a záplavy provázené silným krupobitím,“ uvedl ředitel pojišťovny Marek Bizoň. Poškozená byla řepka olejná a obilniny, které jsou těsně před sklizní. Krupobití se však nevyhnulo ani luskovinám a ovoci.

Česká podnikatelská pojišťovna z pondělních bouřek zatím eviduje necelou stovku škod v objemu dva miliony, Kooperativa mluví o pětatřiceti milionech, ČSOB Pojišťovna o dvaceti, Allianz o sedmnácti. Ve všech těchto případech jde hlavně o škody na autech nebo oknech a střechách domů.

Nový rekord pro Klementinum

Bouřkové pásmo, které přes území republiky přešlo, současně ukončilo vlnu veder způsobenou saharským vzduchem. Ještě v pondělí ale vysoké teploty svedly lámat rekordy včetně toho v pražském Klementinu.

Stanice, která zaznamenává teploty nepřetržitě od roku 1775, naměřila 35,5 stupně Celsia. Přestal tím platit dosavadní rekord z roku 1905, kdy bylo 1. července 34,2 stupně Celsia, a šlo o druhý zlomený rekord v řadě. V neděli v Klementinu padl i absolutní rekord; poslední červnový den zde byl vůbec nejteplejším dnem za dva a půl století, meteorologové naměřili 37,9 stupně.

Nové maximum pro první červencový den ukázal v pondělí teploměr na většině stanic měřících více než třicet let. Nejtepleji bylo v Kuchařovicích na Znojemsku, kde se teplota vyšplhala na 38,4 stupně Celsia. Absolutní rekord meteorologové zaznamenali v pondělí ještě na stanici Město Albrechtice, kde naměřili 35,7 stupně.

Sucho trvá

V úterý už v Česku taková vedra panovat nebudou, teploty by se neměly dostat přes třicet stupňů Celsia. ČHMÚ očekává přes den dvaadvacet až šestadvacet stupňů, na jihovýchodě až osmadvacet stupňů Celsia.

Podle ČHMÚ v jižní polovině Česka deště navíc dočasně snížily riziko vzniku a šíření požárů. Na ostatním území je ovšem vzhledem k přetrvávajícímu suchu je toto riziko nadále zvýšené. Předpověď počasí tam navíc s deštěm nepočítá, upozornění na velkou možnost vznícení ohně proto platí do odvolání.

Praha proto už koncem minulého týdne kvůli suchu zakázala i rozdělávání ohňů v lesích, parcích, zahradách, polích a senících na svém území a pořádat se nesmí ani ohňostroje.