Počasí láká k vodě. Na většině sledovaných míst je vhodná ke koupání

Voda ve většině rybníků a přírodních koupališť v Česku je vhodná ke koupání. Pouze na dvou místech hygienici koupání nedoporučují. Několik koupališť pak má zhoršenou kvalitu vody. Hygienici očekávají zhoršení s teplým počasím a nízkým výskytem srážek.

V polovině června je nevhodná voda ke koupání ve Staňkovském rybníce na jihu Čech a na koupališti Chrastava v Libereckém kraji. Na severu Čech se situace pravděpodobně nezmění ani později během sezony. „Důvodem je nevyhovující kvalita zdroje vody. Lidem tam po koupání hrozí riziko fekálního znečištění,“ říká Zuzana Balašová, mluvčí Krajské hygienické stanice Libereckého kraje.

Aktuálně je vhodná ke koupání voda ve většině českých koupališť. „Ke zhoršení kvality dochází až během července, záleží ale na tom, jestli se objevují srážky. Pokud jich je málo a teploty jsou vysoké, voda se zkazí rychle,“ říká Dana Šalamunová, mluvčí Krajské hygienické stanice Středočeského kraje.

Zhoršenou jakost vody má například vodní nádrž Orlík v Jihočeském kraji nebo vodní nádrž Skalka a Velký rybník v Karlovarském kraji. Voda je tam vhodná ke koupání, může mít ale zhoršené vlastnosti, jako například špatnou průhlednost.

Po koupání v nádrži Brušperk v Moravskoslezském kraji může lidem podle hygieniků hrozit onemocnění cerkáriovou dermatitidou.

Také ve dvou pražských přírodních koupalištích, na Džbáně a v Hostivaři, zaznamenali hygienici zhoršené vlastnosti vody a udělili jim proto nižší známku dva. Ostatní ohodnotili jedničkou z pětibodové stupnice, voda v nich je v pořádku. Vyplývá to z výsledků měření, které zveřejňuje hygienická stanice na webu.

Pravidla skoku: Po nohou do zkontrolované vody (zdroj: ČT24)

Bez problémů je voda v koupališti s přírodním čištěním vody Lhotka. Koupaliště bylo od roku 2012 uzavřené, po rekonstrukci bylo otevřeno loni na konci června. Letošní sezonu zahájila Lhotka 1. června. Kapacita areálu je vzhledem k čisticí schopnosti biotopu stanovena na tisíc lidí, v případě překročení musí každý nový návštěvník počkat na odchod dřívějšího návštěvníka.

Například v pátek se ve 14.30 návštěvnost blížila tisícovce lidí, aktuální obsazenost mohou lidé zjistit na webu. Rozbory vody zde hygienici provedli naposledy před týdnem.

Z pondělního měření vyšly bez problémů i motolský rybník a biotopové koupaliště Radotín. Naopak mírné zhoršení konstatovala hygiena na koupalištích Džbán a Hostivař, kde je patrné zakalení vody, které by ale nemělo nést žádná zdravotní rizika, takže koupat se zde lidé mohou.

Nejvyšší možnou známkou je hodnocena také voda v nádrži v Divoké Šárce. Poslední měření hygienici provedli 22. května, loni zde ale byla voda bez problémů do konce srpna.

Proti loňsku je letos mimo provoz rybník Šeberák. Praha ho chce nechat odbahnit, což by mělo zlepšit kvalitu vody. Loni zde hygienici vyhlásili zákaz koupání kvůli přemnožení sinic 9. července, platil až do konce sezony. Podobná situace byla i v předchozím roce.

Sinice obsahují látky, které mohou vyvolat alergické reakce. Podle citlivosti se mohou u koupajícího objevit vyrážky, zarudlé oči, rýma i dýchací obtíže. Ke množení sinic přispívá teplé počasí.

Koupalištím a rybníkům, které hygienici označili jako nevhodné pro koupání, by se lidé měli vyhnout. „Mohou se objevit nějaké kožní problémy a vyrážky, při polknutí vody pak hrozí nevolnost a zvracení,“ říká Dana Šalamunová, mluvčí Krajské hygienické stanice Středočeského kraje. Lidé by se po koupání v takové vodě měli osprchovat a umýt mýdlem.