Hnutí ANO opětovně oslabilo. Příznivci přibyli Pirátům i SPD

Hnutí ANO podle květnového volebního modelu druhý měsíc v řadě oslabovalo a dosáhlo by horšího výsledku než v roce 2017 při sněmovních volbách. Oproti dubnu naopak posílili druzí Piráti a SPD. Pod pětiprocentní hranici pak zamířili lidovci. Výzkum zpracovala agentura Kantar CZ pro Českou televizi.

V květnovém modelu si hnutí ANO udrželo první místo. Zisk 27,5 procenta ale znamená meziměsíční propad o 2,5 procentního bodu. Už podruhé tak hnutí oslabilo a v květnu vykázalo nejhorší procentuální výsledek od loňského října.

To, zda se jedná o dlouhodobější trend, nebo jen momentální pokles způsobený například obdobím kolem evropských voleb, v nichž hnutí ANO zvítězilo s 21,2 procenta hlasů, ukážou podle agentury až další měření.

V květnu se ovšem opakovaně demonstrovalo proti premiérovi a předsedovi ANO Andreji Babišovi a za nezávislost justice. Důvodem byla výměna na postu šéfa ministra spravedlnosti, kde Jana Kněžínka (za ANO) nahradila Marie Benešová (za ANO).

Větší rozestup mezi Piráty a ODS

Za hnutím ANO se ve volebním modelu umístili Piráti, kteří posílili o 1,5 procentního bodu na 17,5 procenta. Následuje ODS, jež dosáhla meziměsíčně horšího výsledku, a to 12,5 procenta.

SPD na čtvrtém místě si polepšila o dva procentní body a poskočila na 10,5 procenta. Dosáhla tak zatím nejlepšího zisku v rámci průzkumu Trendy Česka od posledních sněmovních voleb.

STAN by získali sedm procent, komunisté 6,5 procenta a sociální demokracie šest procent. Pod pětiprocentní hranicí by podle květnového modelu zůstala TOP 09 s čtyřmi procenty i KDU-ČSL s 4,5 procenty.

Volební model – vývoj preferencí parlamentních stran
Zdroj: Kantar CZ pro ČT

Od ANO odchází hlavně střední generace

Voličská základna hnutí ANO podle analytika Kantaru Pavla Ranochy dále stárne a v poklesu preferencí hnutí se projevuje i nedůvěra části lidí v premiéra Andreje Babiše jako lídra ANO. „Voliči, kteří odcházejí od hnutí ANO, se rekrutují zejména ze střední generace – třicátníci, mladší čtyřicátníci. Odcházejí zejména k ODS a k Pirátům,“ řekl. Jako důvod pro změnu názorů podle něj tito voliči nejčastěji uvádějí ztrátu důvěry k Babišovi. 

Podle výzkumu důvěřují Babišovi hlavně lidé nad 60 let a voliči hnutí ANO. „Na druhou stranu celá třetina voličů hnutí ANO v tomto konkrétním případě Andreji Babišovi nevěří, ale to jim nebrání v tom hnutí volit dále,“ uvedl Ranocha. Babišovi věří také zhruba polovina voličů ČSSD. Nejméně mu důvěřují voliči TOP 09, jen kolem pěti procent.

Průzkum se uskutečnil mezi 11. a 31. květnem, tedy před zasláním návrhů auditů Evropské komise, ze kterých vyplývá, že je premiér Andrej Babiš (ANO) ve střetu zájmů. Postoje voličů v té době již mohla ovlivnit výměna ministra spravedlnosti i probíhající volební kampaň a následné volby do Evropského parlamentu.

Více než polovina respondentů, konkrétně 58 procent, deklarovala, že by se určitě zúčastnila voleb do Poslanecké sněmovny v případě, že by se konaly v době průzkumu. Dalších 15 procent by se jich spíše zúčastnilo. Na opačné straně stojí přibližně čtvrtina obyvatel, která by se určitě nebo spíše voleb nezúčastnila.

  • Aktuální průzkum pro ČT v rámci pravidelného projektu Trendy Česka provedla společnost KANTAR CZ, s. r. o. Sběr dat probíhal ve dnech 11. 5. až 31. 5. 2019 na reprezentativním vzorku 1200 respondentů, který odráží reálné sociodemografické rozložení společnosti (pohlaví, věk, kraj, vzdělání, místo bydliště). Do volebního modelu vstoupilo 885 respondentů. Jedná se o respondenty, kteří nevylučují svou účast ve volbách a nepovažují za pravděpodobné, že volbu své preferované strany změní. Statistická chyba volebního modelu se v aktuální vlně měření pohybuje u jednotlivých stran v rozmezí +/- 0,9 až 2,9 procentního bodu.