Platy lékařů jsou na průměru EU, pochlubilo se ministerstvo. Za pět let vzrostly o třetinu

Události ČT: Podle Vojtěcha se teď platy ve zdravotnictví vyrovnaly průměru EU (zdroj: ČT24)

Platy lékařů a sester v nemocnicích odpovídají podle ministerstva zdravotnictví průměru Evropské unie. Podle Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) činila loni průměrná odměna lékařů 78 tisíc korun a sester 39 tisíc korun.

Posledních pět let jejich mzdy značně rostly – u lékařů téměř o třetinu, u sester o dvě pětiny – a výrazně nyní přesahují průměrnou mzdu. „Jsme svědky skutečně nebývalého růstu platů ve zdravotnictví. Platy ve zdravotnictví jednoznačně rostou nejrychleji ze všech segmentů ekonomiky,“ podotkl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Průměrná mzda lékaře loni stoupla meziročně o osm procent na 77 944 korun, sester o dvanáct procent na 38 500 korun. Růst by měl pokračovat i letos. Podle ÚZIS dosáhne v případě lékařů 84 tisíc a u sester 43 tisíc korun. Platí přitom, že vyšší jsou platy v nemocnicích zřizovaných ministerstvem zdravotnictví.

„V posledních letech šly do platů téměř veškeré peníze a již nezbylo na rozvoj nemocnic,“ poznamenal ministr a dodal, že je právě třeba investovat i do modernizace nemocničních areálů a do medicínského rozvoje.

Podle údajů Evropského statistického úřadu (Eurostat) z roku 2016 činil průměr Unie u sester asi 107 procent průměrné mzdy dané země, české sestry měly 110 procent, loni již 121 procent. U lékařů byl průměr 240 procent, čeští lékaři měli 220 procent, do minulého roku ale stoupl na 243 procent.

Situace není tak slavná, tvrdí lékařská komora

Podle České lékařské komory je ale zlepšení ve skutečnosti jen částečné. „Kdyby čísla odrážela realitu, nemuselo by být české zdravotnictví závislé na lékařích z Ukrajiny a všichni lékaři by neprchali do zahraničí,“ uvedl prezident ČLK Milan Kubek.

Komora dlouhodobě kritizuje to, že ministerstvo nezrušilo výjimku z povinnosti složit odborné a jazykové zkoušky, kterou mají po určitou dobu lékaři z Ukrajiny, kteří jsou v Česku na pozvání nemocnic. Podle Asociace krajů jsou na nich některé nemocnice závislé.

Kubek také upozornil, že jsou průměrné mzdy uváděné včetně přesčasů, kterých lékaři v nemocnicích často slouží i víc, než povoluje zákoník práce. „Pracovníci v nemocnicích reálně odpracovávají ty chybějící úvazky,“ reagoval ředitel ÚZIS Ladislav Dušek. Podobná je podle předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníkové situace i u sester.

Rostoucí platy a mzdy pomohly podle odborů personální situaci stabilizovat, situace je ale v regionech různá. „Ve velké části českých nemocnic, kde nejsou platové tarify, je odměna za práci asi o 7000 korun nižší, tak se pohybují na úrovni průměrné mzdy,“ uvedla Žitníková.

Podle ÚZIS je v Česku v současné době asi 21 500 lékařů v akutní lůžkové péči v nemocnicích a 45 tisíc úvazků sester. Zatímco lékařů v posledních letech o jedno či dvě procenta každý rok přibývalo, sester ubývalo o stovky úvazků ročně. To se podle statistiků mění.

„Na datech vidíme, že sestry přestávají odcházet. Změny v roce 2018 způsobily spíše změny v lůžkovém fondu než odchody,“ uvedl ředitel ÚZIS. Dva velcí poskytovatelé podle něj přestali poskytovat akutní péči a přesunuli se do péče následné. Ubylo tak reálně asi 40 úvazků. „Poklesy by se mohly v roce 2019 zastavit,“ dodal Dušek.