Do tří let platy v nemocnicích vzrostou o třetinu, navrhuje ministerstvo

Platy v nemocnicích by se příští rok měly zvednout o deset a během tří let celkem o třicet procent. Počítá s tím Strategie zdravotnictví do roku 2017, o které jednal ministr Svatopluk Němeček (ČSSD) s předsedou lékařských odborů Martinem Engelem. Cílem je zastavit odchody lékařů a sester.

Vláda má ve středu jednat o výdajových rámcích státního rozpočtu – a s nimi i o zdrojích pro zdravotní pojišťovny, které by měly nemocnicím peníze na platy poslat. Bez navýšení odvodů státu za děti, důchodce či nezaměstnané ale podle ministra vláda nemůže naplnit svůj příslib, že platy zdravotníků od Nového roku o deset procent zvedne.

Němeček navrhuje vládě zvýšení odvodů státu v příštím roce celkem o 9,88 miliardy. Na růst platů v nemocnicích jsou potřeba čtyři miliardy, zbytek je na platy pro ty, kteří se do nemocnic vrátí, a na rozvoj péče. „Naše představa je taková, že by tento krok měl být třikrát po sobě, aby to bylo výrazným signálem pro zdravotnickou veřejnost,“ prohlásil.

Pro zvýšení odvodů jsou i pojišťovny

Pokud jedna sestra slouží sama bez sanitáře na čtyřicet pacientů, není v lidských silách, aby péče vypadala tak, jak bychom si představovali a pacienti si zasloužili.
Milan Kubek
prezident České lékařské komory

Přilití peněz od státu podporují nemocnice, lékařská komora, lékařské i zdravotnické odbory i odborová centrála a pacienti. Nyní se k nim přidaly i zaměstnanecké pojišťovny. A jejich svaz varoval, že desetiprocentní růst platů v nemocnicích v příštím roce, na němž se dohodla vládní koalice se zdravotníky, se z výběru pojistného nepokryje.

Nárůst výběru pojistného, který loni činil pět procent, za čtyři měsíce roku 2016 stagnuje, uvedl na webu prezident Svazu zdravotních pojišťoven (SZP) Ladislav Friedrich. „Aktuální údaje jsou prozatím nepříjemným překvapením. Nárůst se za první čtyři měsíce prakticky zastavil. Lze sice očekávat mírné zlepšení v květnu, ale spolu se snižujícím se odhadem hospodářského vývoje ČR pro rok 2017 je třeba brát tyto signály vážně,“ dodal.

Data Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) však proti stejnému období loňska zaznamenala nárůst o 3,55 procenta, na prognózy je podle VZP zatím brzy.

Reportáž: Němečkův plán? Třicet procent za tři roky (zdroj: ČT24)

Více peněz do zdravotnictví chce i krizový štáb nemocnic, pacientů a odborů

Krizový štáb nemocnic, pacientů a odborů vyzval vládu, aby zvýšila odvody státu do zdravotnictví. Podle štábu by se měla platba státu za děti, důchodce či nezaměstnané srovnat s tím, co hradí lidé bez zdanitelných příjmů. „Personální krize v nemocnicích vrcholí. Z důvodu nedostatku personálu snižují nemocnice počty lůžek, zavírají oddělení, hrozí uzavírání některých nemocnic a dominový efekt na celou nemocniční síť s fatálním dopadem na pacienty,“ uvádí štáb v prohlášení. Řešení je podle krizového štábu v rukou celé vlády, přesahuje možnosti resortního ministra.

Babiš chce dát dvě miliardy

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) však mluví jen o dvou miliardách, které by přidal ze státní pokladny na odvody. Tvrdí, že výběr pojistného za zaměstnance a podnikatele stoupne s růstem platů a poklesem nezaměstnanosti o devět miliard, celkem tak podle něj bude mít resort navíc 11 miliard. Čerpat by měl také z rezerv, uvádí Babiš s odkazem na „černé díry“ v hospodaření resortu.

Předseda Lékařského odborového klubu Martin Engel zkritizoval, že Babiš hledí jen na stabilitu státního rozpočtu a nezohledňuje kritickou situaci zdravotnictví. Ministr financí zpochybňuje návrh na výraznější růst odvodů, na zdravotní daň z tabáku a alkoholu i na vyšší zdanění podnikatelů.

Česká lékařská komora zřídila výbor pro bezpečnost pacientů (zdroj: ČT24)

„Bavíme se o lidských zdrojích. Přístroje můžeme koupit hned, budovu postavit za rok, ale jestliže se takto hazarduje s týmy, které jsou pak často nenávratně rozhozeny. Je potřeba vyslat signál zdravotníkům o třiceti procentech nárůstu do tří let,“ shrnul.

Lékařské odbory chystají na září či říjen akci, kterou chtějí upozornit na nedostatek lékařů a podmínky v nemocnicích. Po celý měsíc chtějí přesně dodržovat domácí i evropské předpisy o přesčasech, stanovený počet hodin nepřekročí. O akci ale Engel s Němečkem nejednal. „Jestliže zdravotníci nedostanou naději, jejich ochota upozornit na krizovou situaci stoupne,“ uvedl na dotaz, kolik nemocničních lékařů se do akce zapojí.

Lékařská komora chce kontrolovat péči

Na situaci ve zdravotnictví reaguje i Česká lékařská komora, jejíž prezident Milan Kubek už řadu týdnů uvádí, že nedostatek lékařů a sester ohrožuje nejen kvalitu poskytované lékařské péče. Komora proto nyní zřídila výbor pro bezpečnost pacientů, který se na stav zdravotní péče a její dostupnost zaměří.

Spolu s Kubkem ve výboru zasedá i šéf Národní rady osob se zdravotním postižením (NRZP) Václav Krása. Do výboru chystají získat významné lékaře a zdravotníky i další osobnosti, aby měl dostatečnou autoritu.