ŘSD začíná modernizovat další dva úseky D1, opravovat se bude i nejvyšší most dálnice

Oba úseky mají být opravené v roce 2021 (zdroj: ČT24)

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) začíná na Vysočině opravovat další dva úseky dálnice D1. Řidiči musí počítat s komplikacemi jednak mezi exity 141 a 146 u Velkého Meziříčí, kde budou dělníci opravovat i nejvyšší most na D1, a pak také v úseku Velký Beranov – Měřín mezi 119. a 134. kilometrem dálnice. Obě stavby mají být dokončeny v roce 2021. U Velkého Meziříčí začnou dopravní omezení už v pátek.

„Modernizace bude zahájena pracemi ve středním dělicím pásu,“ uvedl mluvčí ŘSD Jan Studecký. Dělníci začnou v pátek u Velkého Meziříčí stahovat provoz do jednoho jízdního pruhu.

Směrem na Prahu budou auta jezdit jedním pruhem od pátečních 18:00 do nedělního odpoledne. Provoz na Brno pak bude v jednom pruhu od pátečních 20:00 do nedělní půlnoci.

Přestavbu skoro šesti kilometrů D1 u Velkého Meziříčí zajistí firma Metrostav, dokončit ji má do dubna 2021. Cena stavby je podle smlouvy 1,583 miliardy korun bez daně, uvedlo ŘSD.

Rekonstrukce se bude týkat i mostu Vysočina, který na 144. kilometru D1 překlenuje údolí řeky Oslavy. Most tvoří dvě souběžné konstrukce, každá je pro jeden směr dálnice. Jde o nejvyšší most na dálnici, mostovka dlouhá 425 metrů je ve výšce 76 metrů. Během oprav bude podle údajů na webu ŘSD mostovka rozšířená v obou směrech.

Ve Velkém Meziříčí bude zřejmě také při letošních opravách D1 zbouraný dálniční nadjezd směrem na Fajtův kopec, kde je rozhledna a lyžařská sjezdovka. Podle údajů na webu města by nový nadjezd měl stát do zimy, mezitím budou auta jezdit po objížďce.

Mezi Velkým Beranovem a Měřínem budou dopravní omezení po víkendu

Ve druhém opravovaném úseku mezi Velkým Beranovem a Měřínem se budou stavební dělníci na dálnici pohybovat až od pondělí. V pondělí se budou auta tímto úsekem pohybovat jedním jízdním pruhem na Brno a v úterý pak na Prahu.

Opravy mají v tomto úseku na starosti firmy Strabag, Metrostav a Eurovia CS. Jde o zakázku za 1,888 miliardy korun bez daně. Práce na těchto 14,7 kilometru dálnice D1 mají být hotové do listopadu 2021.