Kardinál Duka neuspěl se žalobou na brněnská divadla. Žádal omluvu kvůli kontroverzním hrám

Městský soud v Brně zamítl žalobu kardinála Duky na Centrum experimentálního divadla (CED) a Národní divadlo Brno. Žaloba se týkala uvedení kontroverzních her režiséra Olivera Frljiče Prokletí a Naše násilí a vaše násilí na přehlídce Divadelní svět. Duka žádal omluvu za zásah do osobnostních práv. Rozsudek není pravomocný, žalobci se chtějí odvolat.  Spor by mohl skončit až u Evropského soudu pro lidská práva.

Inscenace režiséra Olivera Frljiče v Brně loni vyvolaly vlnu negativních reakcí. Některým lidem vadila jejich údajná obscénnost a způsob zobrazování křesťanských symbolů. Příznivci radikálního hnutí Slušní lidé vstupem na jeviště na několik desítek minut přerušili hru Naše násilí a vaše násilí.

Postup divadla podle kardinála Dominika Duky silně zasáhl do jeho vyznání. Přítomen u soudu nebyl. Jako předseda České biskupské konference se účastní návštěvy Izraele. K žalobě se ale připojil jeho právník Ronald Němec, který poukázal mimo jiné na to, že svoboda slova není neomezená. Kardinál Duka i Ronald Němec žádají omluvu za zásah do osobnostních práv. Podle zástupců divadel žaloba stojí na pocitech a úvahách, se kterými lze obtížně polemizovat.

Podle soudce šlo o alegorii

Podle soudce Ondřeje Sekvarda o zásah do práv nešlo. „Oni se cítili uraženi, protože jejich reprezentant církve, ať už to byl Jan Pavel II. nebo Ježíš Kristus, byl zobrazen řekněme pro ně dehonestačně, ale na jejich právech se to neprojevilo. Oni nejsou nijak omezeni v další svojí činnosti praktikování víry,“ řekl soudce Ondřej Sekvard.

Doplnil, že kdyby byl ve hře zobrazen Duka nebo Němec, mohli by se domáhat ochrany. „Nepochybně si autoři byli vědomi toho, že zobrazit tam žijící osobu by mohl být problém,“ řekl soudce. Doplnil, že ve hře šlo o alegorie a nikdo netvrdil, že muž, který v dramatu znásilňuje muslimku, je Ježíš Kristus. Podle něj šlo o symboly. „Nešel bych na ni ani zadarmo, ale není to o tom, že já bych měl posuzovat vkus publika,“ řekl mimo jiné soudce Sekvard.

Němec: Hry překročily hranici přijatelnosti

Žalobci podle Ronalda Němce vždy respektovali média stejně jako práva divadel uvádět jakékoliv názory, jsou-li souladné s právem. Podle něj ale uvedené hry překročily hranici přijatelnosti. „Je například zákaz zpochybňování holocaustu, nelze mít divadelní hru naprosto o čemkoliv. Vždy existují hranice, za které zajít nelze,“ řekl Ronald Němec. U soudu ale řekl, že hry neviděli celé, jen dotyčné scény na internetu.

Kardinál Duka s Ronaldem Němcem kriticky poukazují hlavně na scénu, v níž herec předstírá znásilnění ženy. Podle žaloby se jedná o zobrazení Ježíše páchajícího násilí na muslimce. Náznak, že Ježíš, v něhož věří a od něhož se odvíjí jejich život, spáchal tak odporný čin, je podle žalobců silným zásahem do jejich práv na svobodu vyznání a svědomí. V žalobě uvádějí, že nevolají po cenzuře, ale respektování právních a morálních mezí.

Ředitel Národního divadla Brno Martin Glaser rozhodnutí soudu přivítal. „Jsem rád, že zvítězil zdravý rozum. Hrozně bych si přál, aby to byla tečka za tou kauzou. Myslím, že většina lidí na to, co se dělo před rokem v Brně, už zapomněla. Je to zbytečné rozdmýchávání a prohlubování příkopů, k ničemu dobrému to nepovede,“ řekl po vyhlášení rozsudku Glaser.

Rozsudek není pravomocný, žalobci se chtějí odvolat. Podle Ronalda Němce by spor mohl skončit až u Evropského soudu pro lidská práva. „Byly atentáty v Utrechtu nebo na Novém Zélandu a myslím si, že tato hra nenapomáhá toleranci a vzájemnosti,“ vzkázal z Izraele Dominik Duka.

Vyjádření kardinála Dominika Duky k rozhodnutí soudu (zdroj: ČT24)

Šalomoun: Divadlo nikoho nenutilo představení sledovat

Právní zástupce experimentálního divadla Michal Šalomoun řekl, že žaloba je plná pocitů a úvah, s nimiž lze obtížně polemizovat. „Soud ale musí vycházet z práva a z principu náboženské svobody a rovnosti,“ řekl právní zástupce divadla. Žaloba se podle něj snaží upřednostňovat svou víru. Řekl, že je nikdo nenutil, aby na představení šli nebo se na úryvky dívali na internetu. „Pokud to dělali, nemůže to být vytýkáno žalovaným,“ řekl Šalomoun.

Původně žaloba směřovala jen na Centrum experimentálního divadla, které však poskytlo jen prostor pro uvedení obou představení. Přehlídku pořádalo Národní divadlo Brno. Policie brzy po uvedení obou her přijala devatenáct trestních oznámení směřujících hlavně na Národní divadlo Brno a jeho ředitele. Vyšetřovatelé všechny podněty odložili, trestný čin nezjistili. Policie se zabývala také protestem hnutí Slušní lidé, který předala do přestupkového řízení.