Tři mrtví po střelbě v Utrechtu. Policie zatkla podezřelého, nevylučuje zločin z vášně

Nejméně tři mrtvé a pět zraněných si vyžádala střelba v tramvaji v nizozemském Utrechtu. Tři lidé jsou raněni těžce. Policie už zatkla podezřelého. Následně byl v Utrechtu snížen stupeň ohrožení terorismem. Policie nevylučuje, že mohlo jít i o vztahové drama, muž má za sebou kriminální minulost. Podle očitých svědků totiž pachatel mířil na ženu, kterou podle všeho znal, a na lidi, kteří se jí snažili pomoci.

„Mohl to být i zločin z vášně,“ řekl stanici NOS policejní mluvčí Bernard Jens. Podle očitého svědka činu, jednadvacetiletého Nielse, kterého citovala NOS, se střelec zaměřil na jednu osobu. „Cílil na lidi, kteří se pokusili té ženě pomoci,“ uvedl.

Události ČT: Střelba v Utrechtu (zdroj: ČT24)

Dopadený hlavní podezřelý je tureckého původu

V souvislosti s dopolední střelbou policie zadržela sedmatřicetiletého muže původem z Turecka. Je jím Gökmen Tanis narozený v Turecku, jehož fotografii z tramvaje policie zveřejnila na Twitteru. Kromě muže podezřelého ze střelby byl při domovních prohlídkách v Utrechtu zadržen ještě jeden další muž. V jakém vztahu je k Tanisovi, zatím není jasné.

Turecká agentura Anadolu uvedla s odvoláním na příbuzné podezřelého muže, že dotyčný střílel z „rodinných důvodů“. Otec podezřelého Mehmet Tanis, který žije v Turecku, řekl místní tiskové agentuře, že se synem nemluvil jedenáct let a pokud se činu dopustil, „měl by si odpykat trest“.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan oznámil, že se případem zabývají i turecké zpravodajské služby. Terčem útoku byla podle nich příbuzná. Starosta Utrechtu Jan van Zanen přitom už dříve incident označil za teroristický čin.

Nizozemský ministr spravedlnosti Ferdinand Grapperhaus uvedl, že Tanis nebyl pro policii neznámou osobou. Portál Hart van Nederland poznamenal, že je stíhán kvůli znásilnění z roku 2017. Veřejnoprávní stanice NOS informovala i o odsouzení za pokus o vraždu, vloupání či řízení v opilosti.

„Bylo vypáleno několik výstřelů a několik lidí utrpělo zranění. Na místě jsou vrtulníky. Policie nikoho nezatkla,“ řekl krátce po střelbě policejní mluvčí Joost Lanshage. Protiteroristický štáb už dementoval svou původní zprávu, že se střílelo na vícero místech Utrechtu. Německo zpřísnilo kontroly na hranici s Nizozemskem, a to nejen na hlavních tazích, ale i na dalších místech.

Brífink nizozemského premiéra a ministra spravedlnosti k útoku v Utrechtu (zdroj: ČT24)

Lidé už mohou na ulici

Policie v Utrechtu vyzvala školy, aby své budovy a areály uzamkly. Radnice varovala před dalšími incidenty a vyzvala obyvatele, aby neopouštěli domovy. Tato výzva byla později odvolána. V celé provincii platí varování před terorismem. Zpřísněná opatření byla zavedena i v jiných částech Nizozemska, především na letištích a v klíčových místech veřejné infrastruktury.

Jeden svědek vylíčil televizní stanici RTV Utrecht, že viděl nějakou hádku a ženu ležící na zemi. Několik mužů podle něj potom uteklo.

Výstřely se ozvaly v 10:45. Policie pak uzavřela okolí náměstí 24 Oktoberplein na západě města, kde se incident stal. Vyzvala také obyvatele města, aby uvolnili silnice pro vozy záchranářů směřující k místu. Dopravní podnik přerušil tramvajový provoz ve městě.

„Teror zaútočil na naši civilizaci, na naši tolerantní společnost. Jestli se potvrdí, že se jednalo o teroristický čin, pak na to opovíme jedinou cestou: naše právo, naše demokracie je silnější než fanatismus a násilí. Nikdy se nevzdáme naší tolerantnosti. Nikdy!“ konstatoval premiér Mark Rutte.

Na incident reagovali i čeští politici. „Myslím na oběti brutálního útoku v Utrechtu, chci vyjádřit upřímnou soustrast pozůstalým. České bezpečnostní složky jsou v této souvislosti v kontaktu s nizozemskými kolegy. Terorismu se nesmí ustupovat, jsme všichni na jedné lodi,“ napsal na Twitteru ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Také šéf české diplomacie Tomáš Petříček (ČSSD) vyjádřil soustrast všem, které tragická událost zasáhla.

Utrecht je se 340 tisíci obyvateli čtvrtým největším městem v Nizozemsku. Na jeho univerzitách studuje velké množství mladých lidí. Vraždy střelnou zbraní jsou v něm velmi vzácné, stejně jako v celé zemi.