Do Česka se ve středu večer znovu vrátí silný vítr, zasáhne hlavně sever území

Do Česka se ve středu večer vrátí silný vítr. Foukat bude rychlostí až 110 kilometrů v hodině od středečního večera na Frýdlantsku, ve Slezsku a na hřebenech Jeseníků a Beskyd, ve čtvrtek vítr zesílí i ve zbytku republiky. Výstrahu zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Příliv teplého vzduchu od jihu bude předcházet studené frontě, která Českem od západu projde během čtvrtka. „V nárazech bude vítr dosahovat rychlosti až sedmdesáti kilometrů za hodinu, na hřebenech hor na severu kolem 110 kilometrů v hodině,“ uvedli meteorologové.

Výstraha od dnešních 22:00 platí následujících čtyřiadvacet hodin pro Liberecko, Jesenicko a Šumpersko a celý Moravskoslezský kraj. Od čtvrtečního poledne může silný vítr zasáhnout i zbytek území.

Lidé by měli podle meteorologů zajistit okna a dveře, upevnit květináče a zahradní nábytek, zabezpečit skleníky a stavební jeřáby. Opatrnost doporučili řidičům, návštěvníci hor by měli omezit túry a nevydávat se na hřebeny.

Nejedná se o první varování tohoto typu z posledních dní. V pondělí silný vítr lámal stromy a ničil střechy i elektrické vedení. V podvečer byly desítky tisíc lidí bez elektřiny