Silný vítr ničil střechy a lámal stromy. Tisíce domácností byly bez proudu

Události ČT: Česko zasáhl silný vítr, který ničil střechy a lámal stromy (zdroj: ČT24)

Většinu území Česka v pondělí odpoledne zasáhl silný vítr. V některých oblastech lámal stromy a ničil střechy, polámané stromy také zastavily vlaky na některých tratích. Bez proudu bylo v Česku téměř sedm tisíc domácností, do večera se ale situace zlepšila. Výstraha meteorologů platí až do úterý. Kromě silného větru přišlo do Česka po chladnějším víkendu také výrazné oteplení. Někde padaly i teplotní rekordy.

„Vítr začal foukat v Čechách v pondělí kolem poledne, v odpoledních hodinách byla intenzita nejvyšší. Zaznamenány byly případy spadlých stromů i poškozených střech,“ shrnul situaci meteorolog ČHMÚ Roman Volný. V průběhu noci vítr zeslábl, ale výstraha platí i během úterý.

Nejhorší situace panovala na Písecku, Strakonicku nebo Táborsku. Silný vítr ale zasáhl také Královéhradecký kraj, kde lámal stromy a ničil střechy.  V Hořicích na Jičínsku spadl strom na dvě auta. Událost se obešla bez zranění. V Červeném Kostelci na Náchodsku podle mluvčí hasičů Martiny Götzové odlétla střecha a prorazila na čerpací stanici nádrž s plynem.

Hasiči také zajišťovali uvolněnou střechu na autobusovém nádraží v Jaroměři na Náchodsku. Na dalších místech jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů odklízely stromy ze silnic. 

Silný vítr přidělal práci i středočeským hasičům, kteří likvidují popadané stromy. K 18. hodině evidovali přes 80 výjezdů a komplikace jsou i na železnici. Provoz je přerušen například na trati z Rakovníku do Bečova nad Teplou, a to v úseku Žlutice-Protivín. Na trať spadl strom, České dráhy zavedly náhradní autobusovou dopravu.

Vlaky se zastavily také na trati mezi stanicemi Poděbrady – Libice nad Cidlinou, důvodem je porucha trakčního vedení. I tady budou cestující vozit autobusy. Strom spadl také na koleje trati Kolín – Havlíčkův Brod, konkrétně v úseku mezi Kolínem a Kutnou Horou.

Vítr způsobil škody také v Ústeckém kraji. U Velkých Žernosek na Litoměřicku shodil jeden stožár vysokého napětí a druhý deformoval.

Tisíce lidí byly bez proudu

Kvůli silnému větru bylo kolem 18. hodiny v Česku bez proudu přes 6700 odběratelů. Nejvíce výpadků, kolem 5500, evidovala společnost ČEZ Distribuce. Podle její mluvčí Soni Holingerové byla situace nejhorší ve středních a východních Čechách. V průběhu večera se ale situace postupně zlepšovala. Po 20:00 evidovala společnost ČEZ ještě zhruba 2400 míst bez proudu a šestnáct poruch na vedení vysokého napětí.

„V současné době řešíme už jen dvanáct poruch na vedení vysokého napětí a bez elektřiny evidujeme zhruba na 1400 odběrných míst či domácností bez elektřiny,“ uvedla pro Českou televizi po 22. hodině večerní mluvčí ČEZ Distribuce. „Předpokládáme obnovení dodávek co nejdříve, nejpozději během úterního odpoledne, pokud situace bude taková, že přestane foukat,“ dodala.

Problémy způsobil silný vítr také v jižních Čechách, podle mluvčí společnosti E.ON byla nejhorší situace na Písecku, Strakonicku či Táborsku. V průběhu dne se s výpadkem proudu potýkalo až 10 tisíc domácností, také tam už je ale situace výrazně lepší. Kolem 18. hodiny evidovala společnost E.ON na jihu Čech jen 360 odběrných míst bez proudu.

Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu před silným větrem platí pro celé Česko s výjimkou Zlínského kraje. Foukat by mělo až do úterního odpoledne. 

Větrné a rekordně teplé pondělí

Kromě silného větru do Česka po chladnějším víkendu přišlo také nezvyklé teplo. Na některých místech v pondělí denní maxima překračovala 19 stupňů. Nejvyšší teplotu naměřili v Čáslavi, a to 20,2 stupně Celsia.

Teplotní rekordy pro  pondělí byly vedle Čáslavi překonány i na dalších 15 ze zhruba 150 stanic, které měří teplotu alespoň tři desítky let. Vyplývá to z informací hydrometeorologického ústavu.

V úterý mají teploty v Česku podle předpovědi klesnout. Denní maxima se budou pohybovat mezi šesti a deseti stupni. Na jižní Moravě může být až 12 stupňů.