Babiš mluvil na Hradě s prezidentem o rozpočtu i chystané cestě do Bílého domu

Brífink Andreje Babiše po setkání s prezidentem Zemanem (zdroj: ČT24)

Premiér Andrej Babiš (ANO) jednal s prezidentem Milošem Zemanem o rozpočtu nebo o svém plánovaném setkání s americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Zeman mu doporučil zkontrolovat, zda není prostor pro úspory u daňových výjimek, které byly dříve uděleny. V případě cesty do USA prezident zdůrazňuje zejména ekonomické zájmy České republiky či stěhování české ambasády v Izraeli. Babiš to řekl novinářům po schůzce, která trvala asi hodinu a půl. O možných personálních změnách ve vládě se podle něj vůbec nemluvilo.

Diskuse o rozpočtu byla podle předsedy vlády hlavní částí jednání. Kromě úspor u daňových výjimek Zeman opět zdůraznil potřebu investic. Ocenil také vládní záměr víceletého investičního plánu.

Národní investiční plán pro roky 2019 až 2030 by měl zahrnout přes 17 tisíc projektů za 3,45 bilionu korun.

Tématem schůzky byla také Babišova chystaná cesta do Bílého domu. Zeman podle premiéra zdůrazňuje jako důležité pro další vztahy se Spojenými státy hlavně ekonomické zájmy Česka a Evropy. Podle premiéra zazněl na schůzce požadavek, aby projednal přesun české ambasády do Jeruzaléma.

Babiš také poznamenal, že prezident projevil radost nad tím, že se podařilo schůzku pro českého představitele v Bílém domě domluvit. Pražský hrad v minulosti oznámil, že Trump do Bílého domu pozval Zemana, k setkání ale nikdy nedošlo.

 Babiš chce v Bílém domě mluvit také o kybernetické bezpečnosti. V poslední době se řeší otázka možného nebezpečí ze strany čínských dodavatelů mobilních technologií. Zeman podle premiéra konstatoval, že rétorika Spojených států vůči čínským firmám není v souvislosti s vyjednáváním o obchodu tak důrazná, jak byla v minulosti.

Vedle těchto témat se na Hradě mluvilo také o chystaných volbách do Evropského parlamentu, Babišově nedávné cestě do Izraele nebo na summit EU a Ligy arabských států v Egyptě. Oba politici mluvili také o situaci v Sýrii nebo Íránu.