Cut-off score na střední školy nebude. Babiš dal košem hejtmanskému plánu

Vláda nezavede minimální bodovou hranici pro přijetí na střední školy. Na svém facebookovém profilu to uvedl premiér Andrej Babiš. Napsal, že debata o takzvaném cut-off score byla definitivně ukončena. Proti bodové hranici se opakovaně vyslovil i ministr školství Robert Plaga (ANO), pro jeho zavedení naopak byla Asociace krajů.

„Myslím, že spoustu lidí uklidní, když řeknu poměrně zásadní věc, že jsme na jednání definitivně ukončili debatu o cut-off score neboli minimální bodové hranici pro přijetí na střední školy. Nebudeme ho zavádět,“ napsal Babiš. 

Stanovení hranice úspěšnosti neboli cut-off score (COS) pro přijetí na maturitní obory by podle Asociace krajů ČR pomohlo zvýšit úroveň vzdělávání. Asociace navrhla, aby na maturitní obory nemohli být přijati studenti, kteří při jednotných přijímacích zkouškách z češtiny a matematiky nedosáhnou alespoň 30 bodů.

Vale hejtmanům

Podle analýzy ministerstva by novinka těžce dopadla na chudší regiony a ještě víc by prohloubila rozdíly mezi jednotlivými kraji v Česku. Plaga po lednové tripartitě zavedení systému odmítl. „Shodli jsme se na tom, že je potřeba řešit kvalitu škol, a mám za to, že cut-off score je bariéra vstupu na střední školy, ne správný nástroj,“ uvedl tehdy Plaga. 

Podporu přitom ministr našel i u zaměstnavatelů a odborářů. Firmy stojí o posílení technických škol a učebních oborů. „Ani my si nemyslíme, že by metoda (cut-off score) byla optimální. Mohla by mít diskriminační dopady a uzavírat přístup ke vzdělávání,“ řekl po jednání tripartity místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů Jan Samek.

Proti systému se minulý týden postavil také Plzeňský kraj. Podle tamní hejtmanovy náměstkyně zodpovědné za školství Ivany Bartošové (KDU-ČSL) už  teď střední školy v Plzeňském kraji  v naprosté většině hranici 30 bodů při přijímaní studentů nepodkročí. 

„Ohrozilo by nám to ale nástavbové studium, ohrozilo by nám to segmenty zejména zemědělského školství a sociálních služeb, kde se sice hlásí žáci, kteří třeba nemusí všichni dosahovat tohoto bodového ohodnocení, nicméně mohou tu maturitu úspěšně dokončit,“ řekla minulý týden Bartošová s tím, že podle ní nejsou zatím k dispozici žádné srovnatelné výstupy, které by zavedení cut-off score podpořily.

Podle šéfa Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů Jana Wiesnera na lednovém tripartitním jednání Babiš řekl, že bude ještě jednat s hejtmany. Šéfka Asociace krajů ČR Jana Mračková Vildumetzová (ANO) Plagu po jednání tripartity kritizovala za nečinnost při zvyšování kvality středních škol.

 V Česku se od jara 2017 na všechny maturitní obory kromě uměleckých dělají jednotné státní přijímací zkoušky. O přijetí ale dál rozhodují ředitelé středních škol. Asociace krajů ČR začala zavedení takzvaného cut-off score prosazovat loni na podzim.