Jedenáct lidí z Česka předloni odjelo podpořit náboženské radikály do zahraničí

Jedenáct lidí z Česka odjelo do zahraničí podpořit nábožensky radikální organizace. Vyplývá to ze zprávy ministerstva vnitra o extremismu za rok 2017. Policie předloni prověřovala také několik případů podpory teroristů v zahraničí. Zpráva se zmiňuje i o hnutí SPD.

Policie se zajímala o finanční a logistickou podporu teroristů v zahraničí i o několik lidí, které podezírala, že se snaží v Česku zajistit pro teroristy výcvik, lékařskou péči nebo jinou materiální podporu.

„Samozřejmě to riziko je, nicméně je to věcí našich tajných služeb a jsem přesvědčen, že pracují profesionálně. Dál to komentovat nemohu,“ uvedl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Zpráva se zmiňuje i o hnutí SPD, které si podle ní vybírá podobná témata jako pravicoví extremisté a často na ně má podobné názory. V některých případech jsou podle ministerstva vnitra vyjádření představitelů SPD i radikálnější než u představitelů tradičních extremistických stran. Takovým subjektem ale SPD z pohledu ministerstva není.

„Potvrdilo se, že SPD není extremistickou stranou a že není extremistické říkat, že tady nechceme žádné nepřizpůsobivé občany, ani nepřizpůsobivé imigranty a nechceme tady islám,“ reagoval předseda hnutí Tomio Okamura.

Zpráva o extremismu za uplynulý rok se obvykle schvaluje v květnu, projednávání zprávy za rok 2017 se ale výrazně protáhlo. Bezpečnostní rada státu měla nabitý program, Hradu pak v textu vadily zmínky o SPD. Nakonec vláda schválila zprávu za rok 2017 až v prosinci 2018.