Dvě zatmění Měsíce nebo přechod Merkuru před Sluncem. Obloha v roce 2019 nabídne řadu úkazů

Zájemci budou moct v příštím roce na noční obloze pozorovat hned několik zajímavých úkazů. Kromě tří pravidelných meteorických rojů budou k vidění dvě zatmění Měsíce nebo přechod Merkuru před Sluncem. Informoval o tom Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd ČR.

Hned na začátku roku bude možné vidět meteorický roj Kvadrantidy, který vyvrcholí v noci ze třetího na čtvrtého ledna. Při jeho sledování nebude astronomy vůbec rušit Měsíc svou září. Astronomové už dříve uvedli, že zejména 4. ledna ráno by mohlo zazářit až osmdesát meteorů za hodinu.

V prvních týdnech roku budou moct lidé vidět na ranní obloze před východem Slunce velmi jasný objekt – planetu Venuši v roli Jitřenky. Po Slunci a Měsíci je Venuše nejjasnějším objektem na obloze. Noci kolem 13. srpna pak budou patřit nejznámějšímu roji Perseidy. Čtrnáctého prosince bude mít maximum další roj – Geminidy.

Poslední úplné zatmění Měsíce v tomto desetiletí

V lednu, konkrétně v pondělí 21. brzy ráno, bude možné spatřit poslední úplné zatmění Měsíce v této dekádě. Potrvá hodinu a dvě minuty. „V Praze zapadá Měsíc šest minut po skončení částečné fáze zatmění, úkaz tedy bude pozorovatelný v podstatě v celém průběhu,“ píše se na webu ČAS. Úplné zatmění začne v 5:41.

Kromě toho příští rok bude k vidění také částečné zatmění Měsíce v noci ze 16. na 17. července. Také tento úkaz bude pozorovatelný v celém svém průběhu. Maximální fáze zatmění, která činí 65,3 procenta, připadá pro Českou republiku na 23:30 středoevropského letního času.

Planeta Merkur přejde před slunečním kotoučem 11. listopadu odpoledne. Takový jev lze sledovat zhruba jen třináctkrát za století a zájemci budou mít tuto možnost i z observatoře Astronomického ústavu v Ondřejově.

V Česku byl přechod Merkuru před Sluncem naposledy pozorovatelný v květnu 2016. Po letošním roce se tak opět stane až v listopadu 2032.